Roofvogelfotografie
Volgeboekt

Roofvogelfotografie

Volg de Workshop Roofvogelfotografie onder leiding van Steven Ruiter en leer om de tot verbeelding sprekende roofvogels en uilen te fotograferen. De snelheid, kracht en schuwheid van deze vogels maken het tot een ware uitdaging om ze goed voor de lens te krijgen.
Lees meer Lees minder

Beeld impressie

Hoe ziet de dag eruit?

Wat ga je leren?

Tijdens deze workshop leer je roofvogels en uilen te fotograferen in statische situaties en in de vlucht. Instructeur Steven Ruiter start de dag met een kort theoriegedeelte en ondersteunend beeldmateriaal. Aan de hand van praktische voorbeelden laat hij de beste camera-instellingen voor vogelfotografie zien, denk aan: functiekeuze (M, AV of TV), diafragma, sluitertijd, ISO, belichting en autofocus. Na de theorie mag je zelf aan de slag. Essentieel is dat je leert roofvogels en uilen vast te leggen zoals ze zijn: in hun natuurlijke houding in het veld of op een paal, zoals ze ook in het wild gezien worden. De kracht en het karakter van de vogels moet ervan af stralen. Daarnaast heeft Steven ook aandacht voor de compositie van het onderwerp.

Vliegende vogels fotograferen

's Middags ga je vliegende vogels fotograferen: een enorme uitdaging die het uiterste van jou als fotograaf en van je apparatuur zal vragen. Steven geeft per roofvogel of uil een instructie over de instellingen en er wordt aangegeven hoe de vogels vliegen.

Wat ga je doen?

Roofvogels en uilen spreken enorm tot de verbeelding van veel natuurfotografen. Hun snelheid, kracht en schuwheid maken het in de praktijk heel moeilijk om deze schitterende vogels goed te fotograferen. Tijdens deze workshop krijg je de kans om roofvogels en uilen op een natuurlijke manier te fotograferen. Het ochtendprogramma bestaat uit het maken van portretten op de grond van roofvogels in een natuurlijke setting. Het spectaculaire middagprogramma biedt je de uitdaging vliegende uilen en roofvogels vast te leggen. De bekwame valkeniers laten de vogels in samenspraak met Steven op de meest gunstige manier vliegen zodat jij optimale fotokansen krijgt. Deze enerverende dag resulteert in meer opgedane kennis en een geheugenkaart vol prachtige foto's.

Praktische informatie

De valkerij

De workshop vindt plaats op valkerij Het Muithuis. Deze valkerij heeft een fraaie collectie vogels waar dagelijks mee gevlogen wordt en waar men mee fokt en aan schadebestrijding doet. Het is een zeer verantwoord bedrijf met een officiële vergunningen. De vogels zijn heel goed gewend aan mensen, zijn niet gestrest en hebben er geen probleem mee dat ze gefotografeerd worden.

Wat neem je mee?

Neem je spiegelreflex- of systeemcamera met telelens van minimaal 70-200mm mee. Hoe meer tele, hoe beter! Een 70-300mm, 100-400mm, 150-600mm of vaste brandpunten van 300 tot 600mm zijn ideaal. Maar kleine systeemcamera's met vaste telezoom lenzen zijn ook geschikt. Een monopod of statief is een handige accessoire bij situaties met weinig licht. Pas je kleding en schoeisel aan bij de weersomstandigheden: draag stevige schoenen of goede laarzen, omdat het gras soms nog nat kan zijn. Een plastic zak kan handig zijn om op te zitten vanwege een laag camerastandpunt. Tot slot: zorg voor voldoende geheugenkaarten, volle accu's en een plastic beschermhoes of zak voor je apparatuur in geval van regen.

Parkeren

Vanaf 9.30 uur ben je welkom op Het Muithuis. De klaphekken van de parkeerplaats gaan pas om 9.30 uur open, dus kom niet te vroeg. Parkeer je auto niet in de berm. Voor koffie, thee en een heerlijke lunch op een gastvrij Brabants buitenverblijf wordt gezorgd.

Wat is bij de prijs inbegrepen?

  • Koffie en thee
  • Lunch
Steven Ruiter

Over de instructeur

Steven Ruiter is een ervaren natuurfotograaf die sinds 1983 zijn passie voor de natuur en fotografie combineert. Sinds 2004 is hij Canon ambassadeur. Zijn prachtige foto's zijn te vinden in diverse bladen, waaronder Zoom, Focus, Landleven en Grasduinen. Steven deelt zijn passie en ervaring graag met anderen via leerzame fotoworkshops, fotoreizen en fotosafari's. Vanwege zijn achtergrond als voormalig biologieleraar, leren deelnemers niet alleen hun fotografische vaardigheden te verbeteren, maar ook de natuur beter te observeren.

Zelf meenemen

Checklist