10 dingen die je kunt fotograferen in de herfst

In de herfst kun je van heel veel dingen mooie foto’s maken. Tijdens dit seizoen schieten er overal paddenstoelen uit de grond, is er regelmatig mist én veranderen de groene bossen langzaam naar kleurrijke kunstwerkjes.

1: Dauw

‘s Morgens vroeg is er dauw op het gras en bladeren. Dauw ontstaat doordat alles ‘s nachts afkoelt. Deze fijne waterdruppeltjes zijn een mooie toevoeging bij het fotograferen van kleine onderwerpen of paddenstoelen in het gras. Als het heel koud is ‘s nachts, dan bevriezen de druppeltjes en wordt het rijp. Is er geen dauw? Dan kun je een plantenspuit meenemen en zelf wat water sprayen.

2: Mist

Als het mistig is, hangt er een hele mysterieuze sfeer in het bos of over het landschap. Door de mist verdwijnt de omgeving en kun je de nadruk goed leggen op wat er wél zichtbaar is in de voorgrond of in de verte tussen de mistflarden in. Ga naar een fotogeniek plekje en zoek een wat hoger standpunt voordat de zon doorbreekt. Dan sta je alvast klaar voor dat moment. Als de zon er eenmaal is, dan kan de mist heel snel verdwijnen.

3: Wolkenluchten

Regen en storm..., de herfst staat garant voor spectaculaire wolkenluchten. Wolken maken een landschapsfoto écht af en daarom halen landschapsfotografen hun hart op tijdens dit jaargetijde. Witte schapenwolkjes verdwijnen voor je het weet en een uur later wordt je getrakteerd op een scala aan donkere stormwolken. Is er een stukje landschap favoriet op de reis van je werk naar huis? Neem je camera eens mee!

4: Regenbogen

Tussen buien door kan de zon flink schijnen, zelfs midden in de herfst. Tijdens dit seizoen zul je regelmatig regenbogen zien. Je moet er dan wel snel op reageren, want voor je het weet is hij weer weg… Met een groothoek objectief kun je een regenboog in het landschap makkelijk vastleggen. Wil je maar een klein stukje van de regenboog fotograferen? Zorg er dan voor dat er iets interessants te zien is op de voorgrond, zoals bijvoorbeeld een stukje van de skyline of wat bloemen.

5: Zonneharpen

Wanneer het wat mistig is en de zon door het bladerdek van de bomen valt, zie je de lichtbanen op de paden van het bos vallen. Het is heel erg sfeervol, maar het moment verdwijnt helaas best snel. Om deze zonnestralen te fotograferen, moet je vaak op tijd uit bed en je ziet ze alleen als je tegen de zon inkijkt.

Lees het blog over zonneharpen fotograferen

6: Paddenstoelen

Hoe meer je er naar zoekt, hoe meer je er zult zien… paddenstoelen! Er zijn vele soorten en ze zijn er in alle maten en kleuren. Je kunt je goed voorbereiden voordat je op pad gaat voor het fotograferen van paddenstoelen. Denk aan het meenemen van een statief, tussenringen, lampjes en een klein reflectiescherm voor het oplichten van schaduwen. En aan praktische dingen zoals een pincet om takjes weg te halen en een kwastje om zandkorrels weg te vegen. Zoek de mooiste exemplaren op om foto’s van te maken en pas tijdens het wandelen goed op waar je loopt.

Hoe fotografeer je paddenstoelen? | Bekijk tussenringen

7: Spinnen en webben

In de herfst is het écht spinnentijd en je ziet daardoor geregeld spinnenwebben. Een web met dauwdruppels en tegenlicht is een geweldig onderwerp voor macrofoto’s. Wanneer je een spinnenweb vanuit verschillende hoeken fotografeert met een open diafragma (een laag f-getal zoals f/2.8), krijg je hele abstracte, sfeervolle foto’s. En ook de spin zelf kun je fotograferen natuurlijk, mits hij of zij in het web zit...

8: Gekleurde bladeren

De groene bladeren van de bomen veranderen in het begin van de herfst al snel naar geel, oranje en rood. Tijdens én na deze kleurovergang, zijn de bladeren prachtige onderwerpen om te fotograferen. Houd een blad in je hand en maak daar een foto van met tegenlicht, of pak je macrolens erbij en maak abstracte foto’s van de details. En met een groothoeklens kun je van een afstand laten zien hoe het gehele bos gekleurd is en afsteekt tegen een blauwe lucht met witte wolken.

9: Dennenappels en kastanjes

Op de grond is van alles tussen de gevallen bladeren te vinden: dennenappels, kastanjes en eikeltjes. Met een macro objectief kun je er mooie, sfeervolle close-up foto’s van maken in het bos. En het zijn leuke onderwerpen om thuis op je gemak te verwerken in een fotografisch stilleven. Omdat het niet bewegende voorwerpen zijn, heb je alle tijd om te spelen met de compositie en je belichting.

10: Portretten

Door de vele kleuren van de herfst, is het bos een ideale plek voor het maken van sfeervolle herfst portretten! Juist wanneer de zon niet schijnt, is het daglicht zacht en maken de gekleurde bomen in de achtergrond er een warm geheel van. Ideaal voor foto’s van je trouwe viervoeter of voor portretfotografie! Laat kleine kinderen lekker met de gevallen bladeren gooien, zoeken naar nootjes of doe er een loveshoot.

Dit heb je nodig in de herfst

Meer lezen?

Hoe fotografeer je paddenstoelen?
Hoe fotografeer je paddenstoelen?
Paddenstoelen zijn gewillige onderwerpen om in de herfst te fotograferen. Lees hier 13 handige tips om goede paddenstoelfoto's te maken!
Lees meer
De 13 mooiste bossen van NL
De 13 mooiste bossen van NL
Tijdens een wandeling kom je tot rust en kun je genieten van de natuur. Hier vind je de 13 mooiste Nederlandse bossen om te fotograferen.
Lees meer