Statief & grip

Dutch angles, dolly zoom, over-the-shoulder, time-lapse en shots genomen vanaf een voertuig, allemaal soorten shots die jouw video's extra diepgang geven. En ze hebben gemeen dat je gebruik maakt van een stabilizer, gimbal, camera cage, slider, schouderstatief of rig voor het beste resultaat.

Maak stabiele beelden

Voor het maken van stabiele beelden of unieke camerastandpunten komen stabilizers, gimbals, cages, sliders, schouderstatieven en rigs goed van pas. Een stabilizer of gimbal zorgt ervoor dat jouw camera, ongeacht jouw bewegingen, stabiel blijft. Daarnaast kun je met een gimbal (een elektronische stabilizer) ook unieke standpunten als de dutch angle gebruiken.

Voeg extra accessoires toe aan je set-up

Cages, rigs en schouderstatieven stellen je in staat om je camera set-up uit te breiden met handige accessoires terwijl je set-up wel compact en handelbaar blijft. Maak gebruik van een follow focus, externe monitor, een extra microfoon of een externe accu en bevestig accessoires als magic arms, handgrepen, shoe mounts en nog veel meer terwijl je set-up mobiel is.

Waar ben je naar op zoek?

Welk statief moet ik kopen?
Advies
Welk statief moet ik kopen?
Lees meer
Welke statiefkop heb ik nodig?
Advies
Welke statiefkop heb ik nodig?
Lees meer
Hoe maak je een statief schoon?
Advies
Hoe maak je een statief schoon?
Lees meer

Bekijk de top 10 meest verkochte statieven

Deze statieven worden het meest verkocht

Insta360 2-in-1 Invisible Selfie Stick + Tripod Insta360 2-in-1 Invisible Selfie Stick + Tripod
1 review
 • Materiaal: Aluminium
 • Maximale hoogte met middenkolom: 109cm
 • Transportlengte: 24.5cm
Joby GorillaPod 3K Kit Zwart Joby GorillaPod 3K Kit Zwart
Geen reviews
 • Materiaal: Kunststof
 • Maximale hoogte met middenkolom: 20cm
 • Transportlengte: 24cm
K&F Concept T254A4 Tripod met monopod en kantelbare arm K&F Concept T254A4 Tripod met monopod en kantelbare arm
Geen reviews
 • Materiaal: Aluminium
 • Maximale hoogte met middenkolom: 185cm
 • Transportlengte: 48cm
Rollei Fotopro Compact Traveller No. 1 statief Zwart Rollei Fotopro Compact Traveller No. 1 statief Zwart
33 reviews
 • Materiaal: Aluminium
 • Maximale hoogte met middenkolom: 140cm
 • Transportlengte: 32cm
Rollei C5i Carbon statief Zwart Rollei C5i Carbon statief Zwart
27 reviews
 • Materiaal: Carbonfiber
 • Maximale hoogte met middenkolom: 157.5cm
 • Transportlengte: 43.5cm
Caruba Blackstar 175 Camerastatief Caruba Blackstar 175 Camerastatief
27 reviews
 • Materiaal: Aluminium
 • Maximale hoogte met middenkolom: 175cm
 • Transportlengte: 66cm
29,99
25,49 na korting
SmallRig 3989 FreeBlazer Heavy-Duty Carbon Fiber Tripod Kit SmallRig 3989 FreeBlazer Heavy-Duty Carbon Fiber Tripod Kit
Geen reviews
 • Materiaal: Aluminium, Carbonfiber, Staal
 • Maximale hoogte met middenkolom: 197cm
 • Transportlengte: 99cm
K&F Concept K254A3 Tripod met monopod K&F Concept K254A3 Tripod met monopod
1 review
 • Materiaal: Aluminium
 • Maximale hoogte met middenkolom: 175cm
 • Transportlengte: 46cm
Sirui Monopod P-326 Sirui Monopod P-326
23 reviews
 • Materiaal: Carbonfiber
 • Maximale hoogte met middenkolom: 154cm
 • Transportlengte: 38cm
76,79
61,43 na korting
Hama Star 63 statief Hama Star 63 statief
114 reviews
 • Materiaal: Aluminium
 • Maximale hoogte met middenkolom: 166cm
 • Transportlengte: 66cm

Wat is een statief?

Een statief voor je camera camera is een ideaal hulpmiddel tijdens het fotograferen of filmen. Denk aan het fotograferen met langere sluitertijden of met tele- en macrolenzen. Je gebruikt het om je camera te ondersteunen, als een standaard voor je camera. Er zijn ook soorten voor elk type fotografie. Zo heb je speciale versies voor bijvoorbeeld vakantie, die lekker klein kunnen worden vervoerd. Voor in kleinere ruimtes zijn er mini statieven die je gemakkelijk op je tafel zet en lampstatieven voor wanneer je er eentje nodig hebt voor verlichting i.p.v. een camera. elk type heeft zijn voor- en nadelen.

Kenmerken van statieven

Kenmerken van een statief zijn het draagvermogen, aantal pootsecties, transportlengte etc. Ook heb je geen last van ongewenste trillingen tijdens het fotograferen en filmen.

In welke situatie ga je het statief gebruiken?

In welke situatie je het statief gebruikt hangt af met welke fotografie je te maken hebt. Je hebt namelijk verschillende statieven voor elk soort fotografie, zoals landschapsfotografie, macrofotografie, reisfotografie, sportfotografie, studiofotografie en video-opnames. Elk type fotografie komt weer met eigen uitdagingen daarom zijn er veel verschillende soorten statieven gemaakt. Wanneer je landschappen op vakantie wil vastleggen heb je bijvoorbeeld een heel ander statief nodig dan wanneer je macro foto's wil gaan maken. Bedenk van te voren dus goed wat je wil gaan doen en zoek op een statief die daarvoor gemaakt is en jou de juiste voordelen biedt. Daarnaast zijn er ook lichtstatieven. Een lichtstatief, ook wel lampstatief genoemd, heeft de mogelijkheid om je verlichting hierop te zetten.

Wat zijn de voordelen van een statief?

Een goed statief gebruiken brengt een aantal voordelen met zicht mee. Allereerst is het makkelijker om bezig te gaan met langere sluitertijden. Dit geeft een hele andere sfeer in je beelden. Anders ga je al snel de minimale trillingen van bijvoorbeeld je hand in het beeld zien waardoor de foto onscherp wordt. Ook wanneer je bijvoorbeeld in de nacht wil fotograferen is het enorm handig voor het gebruik van de langere sluitertijden om genoeg licht te krijgen. Wanneer je laag bij de grond wil fotograferen is een (mini) statief handig om mee te nemen.

Ook wanneer je veel bezig bent met het experimenteren met het effect van diafragma waarden of verschillende belichtingen is het een must. Dit voorkomt dat je steeds weer dezelfde compositie in beeld moet krijgen en weer scherp moet stellen. Zo kan je goed het effect zien van de verschillende waardes waarmee je fotografeert.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een statief?

Bij het aanschaffen kun je letten op de volgende punten:

 • Materiaalkeuze: aluminium of carbon?
 • Welke belastbaarheid heb je nodig?
 • Gewicht
 • De juiste hoogte
 • Aantal pootsecties
 • Transportlengte

Het is belangrijk om goed na te denken over deze punten. Wanneer je veel op pad bent is het wel zo fijn om een wat lichter statief te hebben. Carbon statieven zijn bijvoorbeeld lichter dan een aluminium statief. Let hierbij wel goed op dat het draaggewicht wel voldoende is voor jou. Een goede vuistregel hiervoor is ongeveer 1,5x het gewicht wat je erop wil zetten. Zo weet je zeker dat het niet instabiel wordt en heb je nog wat ruimte om je apparatuur uit te breiden. Ook de transportlengte is van belang wanneer je veel onderweg bent. Daarnaast is het goed om te kijken naar de juiste hoogte. Zowel aan de maximale als de minimale kant. Als laatste kan je ook nog kiezen voor een statief kop die je kan vervangen, dan kan je als het moet deze nog een keer vervangen. Bedenk van te voren goed wat je wil gaan fotograferen of filmen, neem hierbij ook mee wat je in de toekomst wil gaan doen. Sluit het daar ook nog bij aan?

Hulp nodig bij het kiezen?

Bij Cameranu zit je altijd goed voor de aankoop van een statief. Twijfel je welke het beste bij je past? Bij Cameranu hebben we veel verschillende soorten. De medewerkers op onze klantenservice denken graag met je mee en helpen je met plezier op weg naar de juiste keuze. Via onze contactpagina neem je contact met ons op! Op onze advies voor statieven vind je ook al de nodige informatie!

Interessant artikelen omtrent statieven

Meer lezen over statieven? Hieronder staan een aantal interessante artikelen:

Mooie beelden door stabilizers, gimbals, cages, sliders, schouderstatieven en rigs

Natuurlijk wil jij dat jouw video's eruit springen. Dit doe je in ieder geval door unieke kaders en shots toe te passen. Omdat dat lastig kan zijn met je camera in de hand zijn er handige accessoires voor je camera om dit te doen. Op deze pagina geven wij een overzicht van de belangrijkste camera accessoires voor mooie en unieke camera shots!

Camera cages

Jouw camera set-up is, voor extra gebruiksvriendelijkheid, met een camera cage uit te breiden met allerlei accessoires. Denk aan een betere microfoon dan de ingebouwde van je camera, een externe monitor voor een beter zicht op je kader dan het display of viewfinder van de camera, etc... De accessoires moeten wel veilig bevstigt worden. Een cage is voor zien van diverse 1/4"- en 3/8"-aansluiting om direct een magic arm, mount adapter of shoe mount aan te sluiten. Cages hebben bijna altijd zelf al een shoe aansluiting waar je makkelijk jouw microfoon op kan bevestigen.

Cranes & jibs

Een crane shot wordt gemaakt door een camera te monteren op een jib of crane en die op en neer te bewegen. De termen crane en jib worden door elkaar gebruikt. Bepaalde jibs kunnen de camera waterpas en parallel aan de grond houden, ongeacht hoe jij ze ook beweegt. Het draaipunt of het zwaartepunt op de jib of crane maakt de op en neer beweging mogelijk. Cranes werken met een contragewichtsysteem waarbij een gewicht op het uiteinde van de crane wordt geplaatst om de beweging in evenwicht te houden. Dit zorgt voor vloeiendere bewegingen en minder handmatige invoer door de operator van de camera. Sommige grotere cranes zijn zelfs op afstand te bedienen.

Gimbals & stabilizers

Compact op pad, maar toch soepele video's opnemen? Dan maak je gebruik van een gimbal of stabilizers. Of je nou een action cam, systeemcamera, DSLR, een (pro) videocamera of wat voor camera dan ook gebruikt, jouw opnames hoeven nooit onrustig te zijn. Stabilizers zijn er om je camera zo stil mogelijk te houden. Een gimbal is een elektrische stabilizer die meer mogelijkheden geeft. Zo kan een gimbal over meerdere assen stabilizeren en filmen in bepaalde hoeken. Daarnaast zijn gimbals vaak op afstand te bedienen met een app op de telefoon of tablet.

Schouderstatieven & rigs

Hoe uitgebreid jij jouw camera set-up ook maakt, het is mogelijk om die comfortabel te gebruiken. Met een schouderstatief zet je jouw set-up op je schouder. Je schouder doet hierdoor eigenlijk dienst als een statief. Je ondersteund het gewicht van je set-up met je schouder en houdt de set daardoor ook stabiel. Bijkomend voordeel is daarbij dat je goed zicht hebt op je viewfinder, camera display of een externe monitor die gekoppelde is aan je set-up. Een schouderstief of rig is uit te breiden met diverse handige accessoires als een follow focus, accu's, monitor, mattebox, etc...

Sliders & dollies

Door gebruik te maken van de soepele beweging van een slider of dolly, maak jij intense video's. Het gebruik van sliders is heel populair bij het maken van bijvoorbeeld timelapse video's. Dit komt omdat je de camera makkelijk een bepaald traject af kan laten leggen. Het is zelfs mogelijk om je camera niet alleen langs de track te laten bewegen, ook is de richting van de camera tijdens het filmen aan te passen. Bij een dolly ben je niet gebonden aan een track, de wielen geven je namelijk alle vrijheid in bewegen. Enigste beperking bij een dolly is de ondergrond.

Accessoires voor stabilizers, gimbals, sliders, schouderstatieven en rigs

Film nog makkelijker met je gimbal, cage, schouderstatief, slider of stabilizer door de juiste accessoire te gebruiken. Ga voor een soepel scherpstelling met een follow focus of zorgen voor een ander type signal output met een converter. Bevestig die accessoires met het juiste gereedschahp, of maak ze juist weer los. Met de juiste klem, mount adapter, shoe mount of smartphonehouder koppel je jouw meest gebruikte uitbreiding zonder dat het in de weg zit.