Waar let je op bij het kopen van een statief?

Een statief is een ideaal hulpmiddel tijdens het fotograferen of filmen. Denk aan het fotograferen met langere sluitertijden of met tele- en macrolenzen. Bij de aanschaf kijk je eerst naar de manier van werken. Waar maak je graag foto's of video's van? Dit bepaalt welk type statief je nodig hebt. Let ook op het materiaal en de belastbaarheid. Met deze tips maak je juiste keuze.

> Bekijk alle statieven

Wanneer heb je een statief nodig?

Een statief zorgt ervoor dat je camera goed wordt ondersteund en stil staat. Dit is ideaal bij het maken van foto's met een extreem lange sluitertijd en wanneer je werkt met filters voor landschapsfotografie. Je kunt veel preciezer werken! Een tripod is een uitkomst bij het fotograferen met zware telelenzen, productfotografie en bij moeilijke of extreem lage hoeken met macrofotografie.

Materiaalkeuze

Bij het kopen van een statief kun je rekening houden met het materiaal waar de tripod van is gemaakt. De meeste statieven worden gemaakt van aluminium of carbon. Beide materialen zijn betrouwbaar en hebben hun eigen voor- en nadelen:

Aluminium

Aluminium is redelijk licht, maar toch erg sterk. Een ander voordeel is dat aluminium ten opzichte van carbon een stuk voordeliger is. Een nadeel is dat aluminium statieven gevoeliger zijn voor trillingen dan carbon tripods. Ben je op zoek naar een betaalbaar statief? Kies dan voor een aluminium variant!

Carbon

Carbon is een stijf, sterk en erg licht materiaal. Hierdoor is het perfect om hier statieven van te maken. Door de stijfheid worden trillingen snel geminimaliseerd. Een carbon fiber statief is wel wat duurder in de aanschaf.

Welke belastbaarheid heb je nodig?

Het gewicht dat je statief moet kunnen dragen, hangt af van het gewicht dat je daarop wilt plaatsen. Houd er bij de aanschaf rekening mee dat je later misschien een zwaardere camera of objectief gaat gebruiken. Hoe zwaarder je uitrusting en de omstandigheden, hoe steviger je statief moet zijn.

Tel het gewicht van je camera, inclusief batterijen en eventueel een batterygrip én het gewicht van je zwaarste objectief bij elkaar op. Een goede vuistregel is om een statief te kopen dat minimaal twee keer dát gewicht kan dragen. Er wordt namelijk gesproken over de maximale belastbaarheid en als je hier ruim onder blijft, dan weet je zeker dat het statief je apparatuur goed kan dragen.

Het gewicht van het statief

Een zwaarder statief is stabieler in situaties met harde wind, maar minder prettig om mee te nemen als je lange stukken wandelt. Maak een afweging: óf je kiest voor een draagbaar statief dat mee op reis kan óf je kiest een zwaarder statief dat meer stabiliteit biedt. Fotografeer je alleen in de studio? Dan kun je prima uit de voeten met een zwaarder aluminium statief. Wandel je graag door mooie landschappen, dan telt elke gram en kies je voor een carbon fiber statief.

De juiste hoogte

De maximale hoogte van je statief kan best wat lager zijn dan je eigen lichaamslengte. Houd er wel rekening mee dat het uitschuiven van de middenkolom zorgt voor minder stabiliteit. In de praktijk gebruik je de middenkolom het liefst zo min mogelijk. Voor het bepalen van de ideale hoogte van een statief houd je rekening met:

  • Je eigen lichaamslengte minus ongeveer 15 centimeter
  • De hoogte van de statiefkop die je er misschien nog op moet zetten
  • De hoogte van je camera

Aantal pootsecties

De poten van een tripod of monopod kun je uit- en inschuiven. Hoe meer secties je uitschuift, hoe minder de algehele stabiliteit wordt. Het voordeel van meer pootsecties is dat je ‘m compacter kunt opbergen. Het nadeel van veel pootsecties, is dat het wat langer duurt om ze allemaal uit te schuiven en vast te zetten. Daarnaast is de onderste sectie wat dunner waardoor het statief iets minder stabiel is.

Transportlengte

Wil je het statief gemakkelijk meenemen of moet hij in je koffer passen? Houd dan rekening met de transportlengte. Het opgevouwen formaat wordt bepaald door de maximale lengte van het statief en het aantal pootsecties. Hoe meer pootsecties, hoe minder stabiel het statief is, maar hoe korter de transportlengte is.

Waar wil je het statief voor gebruiken?

De keuze voor een statief hangt, naast de bovenstaande eigenschappen, ook af van waar je het statief voor wilt gebruiken. Fotografeer je graag paddenstoelen, bloemen en insecten? Dan heb je een statief nodig dat extra laag bij de grond kan. Ga je op reis? Dan is het van belang dat je statief licht en klein is. Voor landschaps- en natuurfoto’s is een zwaarder en steviger statief aan te raden.

De meest populaire statieven

> Bekijk alle statieven

Meer lezen over statieven?

Welke statiefkop heb ik nodig?
Welke statiefkop heb ik nodig?
Het is belangrijk dat een statiefkop genoeg draagvermogen heeft en qua functies aan je verwachtingen voldoet. Welke heb jij nodig?
Lees meer
Welk statief moet ik kopen?
Welk statief moet ik kopen?
Wat voor statief is geschikt voor jou als beeldmaker? Is een tripod of een monopod handiger? En welke soorten statieven bestaan er?
Lees meer