De 13 mooiste bossen van Nederland

Tijdens een wandeling in het bos kom je tot rust en kun je volop genieten van de natuur. En je camera? Die neem je natuurlijk mee! Elk jaargetijde heeft zijn eigen charme. In de lente kleuren de frisse groene blaadjes het bos, in de zomer vind je er verkoeling, de herfst is mooi door de gekleurde bladeren, paddenstoelen en mist én met wat sneeuw is het bos ook prachtig. Op deze pagina vind je de 13 mooiste bossen van Nederland om in te wandelen én om te fotograferen.

De 13 mooiste bossen van Nederland - 1

1: Amsterdamse Bos in Amstelveen

Het Amsterdamse Bos is bijna geheel gelegen in de gemeente Amstelveen. Er zijn vijf monumenten in het bos te vinden en er zijn diverse kunstwerken en wel meer dan honderd bruggen. Wil je dieren of vogels fotograferen? De eekhoorn, bosuil, ringslang, ijsvogel en de kleine bonte specht zijn slechts enkele inwoners van het bos!

2: Speulder- en Sprielderbos in Ermelo

Het Speulder- en Sprielderbos ligt ten oosten van Putten en is één van de oudste bossen van Nederland. Dit bos staat bekend om de ‘dansende bomen’ doordat er veel bomen in bochten zijn gegroeid. In het midden van het bos is het Solse Gat. Dit is een grote leemkuil, maar het is een mysterieuze open plek. In dit bos wonen vele vogels, herten en wilde zwijnen.

De 13 mooiste bossen van Nederland - 2

3: Purmerbos in Purmerend

Het Purmerbos vind je ten oosten van Purmerend. Het is een relatief jong bos met leuke slingerende paadjes. In het Purmerbos staan vooral populieren, maar je vindt er veel varens en zelfs enkele zeldzame soorten, zoals de geschubde mannetjesvaren. Naast verschillende soorten vogels, zoals de rietzanger en de blauwborst, kun je vele soorten insecten én de Noordse woelmuis tegenkomen.

4: Kroondomein Het Loo

Eigenlijk is Kroondomein Het Loo een landgoed, ten noordwesten van Apeldoorn. Maar meer dan tachtig procent van het landgoed bestaat uit bos. Er zijn tientallen monumentale bomen met een grootse omtrek. Er zijn vennen en leemkuilen in het gebied en in de herfst vind je er meer dan duizend soorten paddenstoelen. Er komen edelherten en wilde zwijnen voor, net als reptielen, amfibieën en bijzondere insecten.

5: Twickelerbos in Delden

Gelegen tussen Almelo en Hengelo is het Twickelerbos, net boven Delden. Het bos is groot favoriet onder wandelaars, maar ook mountainbikers kunnen er hun hart ophalen. Landgoed Twickel, met een prachtig kasteel en bijbehorende kasteeltuinen én moestuinen, is zeker het bezoeken waard.

6: De Boschplaat op Terschelling

De natuur van Terschelling heeft veel te bieden! Aan de oostkant is de Boschplaat, een bijzonder gebied dat een Europees Natuurreservaat is. Het is een duingebied met een breed strand, kwelders en er is een groot natuurlijk bos ontstaan: de Berkenvallei. In dit voor trekvogels populaire gebied broeden jaarlijks vele vogels zoals meeuwen, strandplevieren, meerdere soorten sterns en lepelaars. Neem niet alleen je camera, maar ook je verrekijker mee wanneer je hierheen gaat. Misschien zie je wel een zeehond...

7: Loonse en Drunense Duinen

Het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen is een natuurgebied dat in de volksmond de ‘Brabantse Sahara’ wordt genoemd. Het ligt bij Drunen, links van ‘s-Hertogenbosch. Er is bos, heide en stuifzand. Je kunt er meerdere wandelroutes volgen en zelfs mountainbiken door de duinen. Het is een hele mooie omgeving!

8: Oisterwijkse Bossen en Vennen

Het natuurgebied de Oisterwijkse Bossen en Vennen bij Oisterwijk is centraal gelegen in Brabant en valt onder de keten “Het Groene Woud”. Het was eerst een groot heidegebied met vennen, maar later zijn er bossen aangelegd in het gebied waardoor er veel afwisseling is en er een rijke flora en fauna is! Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes en bij het bezoekerscentrum zijn er regelmatig activiteiten zoals georganiseerde speurtochten.

De 13 mooiste bossen van Nederland - 5

9: Kaapse Bossen in Doorn

In het midden van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, liggen de Kaapse Bossen bij het dorpje Doorn. Er zijn meerdere wandelroutes die je niet alleen over slingerpaadjes en lanen voeren, maar ook langs markante landgoed-gebouwen. Vanaf de uitkijktoren De Kaap heb je een fantastisch uitzicht over de boomtoppen van het glooiende gebied. Je kunt in deze bossen wandelen, fietsen en op zoek gaan naar sporen van vroeger.

10: Imstenraderbos in Heerlen

Het Imstenraderbos bij Heerlen, is Zuid-Limburg in het klein. In het Imstenraderbos zul je glooiende beukenbossen, graslanden met hoogstamfruitbomen, hellingbossen en vele landschapselementen tegenkomen. Na een uitdagende klim te hebben gedaan, kun je genieten van het uitzicht over het dal en de stad.

11: Het Deelerwoud in Deelen

Ten noorden van Arnhem is het Deelerwoud te vinden. Het Deelerwoud is een gebied waar damherten, edelherten, wilde zwijnen, Schotse hooglanders, boommarters en vele reptielen en insecten voorkomen. Wanneer je er wandelt dan ga je door het bos en de heidevelden heen. Er zijn twee wandelroutes en een onverhard fietspad aanwezig. De Hartenhulberg is met een hoogte van negentig meter het hoogste uitzichtpunt.

12: Leuvenumse Bos in Leuvenum

Ten zuiden van Harderwijk en boven Leuvenum, vind je het Leuvenumse Bos. Zowel fietsers als wandelaars kunnen hier uren vertoeven. Je kunt er ijsvogels of zwarte spechten spotten en allerlei wilde dieren tegenkomen, zoals zwijnen, dassen, vossen, edelherten en reeën. De wandelroutes leiden je langs stuifzand, de slingerende Leuvenumse beek en langs oude beuken. In het zuidwesten lopen er runderen en schapen op het Cyriasische veld.

De 13 mooiste bossen van Nederland - 6
De 13 mooiste bossen van Nederland - 7

13: Dwingelerveld in Ruinen

Het Nationaal Park Dwingelerveld is een groot, nat heidegebied tussen Dwingeloo, Ruinen en Beilen. Het is het zeker waard om hier een keer met je camera heen te gaan. Er zijn ruim veertig vennen, jeneverbosjes en stuifzand in het gebied. Je kunt er zomaar in een van de schaapskuddes terechtkomen of een Schotse Hooglander op de gevoelige plaat zetten. Er komen vele insecten, planten en dieren voor, waaronder de bekende zonnedauw en adders.

Dit kun je meenemen naar het bos

Dit waren de 13 mooiste bossen van Nederland! Ben je door deze tips op pad gegaan naar één van deze plekjes, of ben je van plan om binnenkort één van deze bossen met je camera te bezoeken? Deel dan je foto's met Cameranu door ons op Instagram te taggen en de #cameranu_nl hashtag bij je posts te gebruiken.

Meer lezen over natuurfotografie?

10 tips voor herfstfoto's
10 tips voor herfstfoto's
De herfst is een fantastisch jaargetijde om er op uit te gaan en foto’s te maken. Lees deze 10 tips om zelf mooie herfstfoto's te maken!
Lees meer
Hoe fotografeer je paddenstoelen?
Hoe fotografeer je paddenstoelen?
Paddenstoelen zijn gewillige onderwerpen om te fotograferen. Lees hier de 13 handige tips om goede paddenstoelfoto's te maken!
Lees meer