9% btw voor fotografen, hoe zit dat precies?

Als professioneel fotograaf kun je gemakkelijk meer geld aan een fotoshoot overhouden door 9% btw op de gehele opdracht te rekenen. Maar hoe werkt dit precies en mag het eigenlijk wel? Voor het berekenen van het btw-tarief moet je rekening houden met twee voorwaarden.

1. Btw op boeken

Drukwerk valt onder het 9% btw-tarief als het voor iedereen herkenbaar is als boek. Dit is zichtbaar in de omvang en inhoud, en de manier waarop de bladen tot een geheel zijn verbonden. De belastingdienst heeft het wat makkelijker gemaakt door een lijstje te maken met producten die onder 'boeken' vallen. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook:

  • Digitale fotoboeken
  • Fotoboeken met foto's die door een professionele fotograaf zijn ingeplakt
  • Fotoboeken met een fotoreportage, bijvoorbeeld van een bruiloft

Meer hierover lees je op de website van de Belastingdienst.

Maar hoe reken je dan 9% btw op de gehele factuur? Dit komt door het volgende:

2. Combinatie van goederen en diensten

Bij een combinatie van goederen en diensten reken je de combinatie als één product als:

  • De gemiddelde consument de combinatie ziet als één geheel
  • Je goederen levert (het fotoalbum) waaraan je ook diensten (de shoot) verricht. Je diensten maken deel uit van de levering van goederen, als zij ondergeschikt zijn aan de levering van goederen.

Meer hierover lees je op de website van de Belastingdienst.

Gevolgen voor het btw-tarief

Als je meerdere goederen en diensten als één geheel aanbiedt reken je over de gehele factuur het btw-tarief van het hoofdbestanddeel (het album) als:

  • Je een combinatie van goederen en diensten terecht aanbiedt als één goed of dienst

Lever je een combinatie van goederen en diensten, dan mag je dus het btw-tarief van het hoofdbestanddeel van de gecombineerde goederen of diensten rekenen. Maak je een trouwreportage of doe je een fotoshoot en verkoop je daar een album bij? Dan is het hoofdbestanddeel het album en dus mag je 9% BTW rekenen op de gehele opdracht.

In de praktijk

Heb je binnenkort een fotoshoot of reportage voor een bruiloft? Spreek dan van te voren met je klant af dat je een (mini) album met foto’s aanlevert. Voor de belastingdienst is het wel belangrijk dat je op de factuur specificeert dat de shoot ten behoeve van het album is en daarmee het album dus het hoofdbestanddeel is.