Hoe maak je de sensor van je camera schoon?

Bij camera's met verwisselbare lenzen kan er stof en ander vuil op de sensor komen. Daarom zul je de sensor af en toe moeten (laten) schoonmaken. Hier lees je wat het belang van sensor cleaning is, hoe je voorkomt dat de sensor vies wordt en hoe je het schoonmaken van de camera sensor stap voor stap zelf kunt doen!

Waarom moet ik mijn sensor schoonmaken?

Stof en andere vuiltjes die op de sensor komen worden zichtbaar op beeld. Ineens heeft de blauwe lucht allemaal zwarte stipjes of je ziet een zwarte streep op die mooie, witte achtergrond. Je ziet het stofje of haartje bij elke opname op dezelfde plek in beeld. Door de sensor te reinigen voorkom je dat video-opnames niet bruikbaar zijn en als fotograaf kost een schone sensor je veel minder tijd in de nabewerking.

Er bestaan camera’s met een ingebouwde functie voor sensorreiniging. Deze functie laat de sensor trillen. Hierdoor vallen aanwezige stofjes en vuiltjes van de sensor af, maar ze gaan niet uit de behuizing van je camera doordat ze bijvoorbeeld door een coating worden opgevangen. Hierdoor komen ze later weer een keer terug. Met de methode die op deze pagina staat uitgelegd kun je het stof echt verwijderen.

Hoe maak je de sensor van je camera schoon? - 2

Hoe controleer je of de sensor vies is?

Het controleren of je sensor vies is doe je door een testopname te maken. Zoom helemaal uit en zet de autofocus van je objectief uit. Maak een foto met een klein diafragma (een hoog f-getal zoals f/16 of f/22) van een strak blauwe lucht of van een egale, licht gekleurde muur. De foto hoeft niet scherp te zijn, dus de sluitertijd maakt niet zoveel uit. Bekijk de foto op ware grootte op een beeldscherm om goed te controleren of er stofdeeltjes en andere vuiltjes op de sensor zijn beland. Over het algemeen zitten de meeste stofjes boven in beeld.

Dit heb je nodig voor sensor cleaning

Je kunt kiezen tussen een kwast of swabs en een speciale vloeistof:

 • Een blaasbalg
 • Speciale sensor kwast
 • Swabs en reinigingsvloeistof
 • Een sensor loupe

Stap voor stap een sensor reinigen

Ga niet met huishoud schoonmaakmiddelen zoals water en zeep aan de gang. Gebruik altijd accessoires en vloeistoffen die speciaal voor dit doeleinde geschikt zijn. Sensoren van Sony kunnen niet alle soorten schoonmaak vloeistoffen aan, dus vraag het bij twijfel na bij onze klantenservice. Neem er rustig de tijd voor en let er altijd goed op dat je nergens tegenaan stoot tijdens het schoonmaken!

 1. Controleer of de accu van je camera 100% vol is.
 2. Haal het objectief van je camera af.
 3. Zet je camera aan (en laat het toestel aan staan).
 4. Zet de camera op de M-stand en controleer of de zelfontspanner niet staat ingeschakeld. Dat voorkomt dat de spiegel ineens naar beneden klapt terwijl je bezig bent met het schoonmaken!
 5. Bij de meeste systeemcamera’s zie je de sensor al zitten en kun je meteen naar stap 6. Heb je een spiegelreflexcamera? Kijk in de handleiding hoe je de spiegel omhoog kunt klappen zodat je bij de sensor kunt en volg daarna de instructies in het menu van je camera op.
 6. Pak de blaasbalg en blaas een paar keer lucht op de sensor terwijl je de camera stevig vast hebt en de camera naar de beneden richt. Het stof kan op deze manier uit de behuizing vallen. Zorg ervoor dat je de sensor niet aanraakt!
 7. Leg je camera met de achterkant op een doek neer op tafel.
 8. Vervolgens kun je de speciale sensor kwast met statische haartjes of een swab met speciale vloeistof gebruiken om de sensor schoon te maken. Heb je een kwast? Ga zachtjes een of twee keer met de kwast over de sensor van je camera heen. Beweeg niet wild heen en weer en zet er geen druk op! Heb je een sensor swab? Pak de swab pas uit de verpakking wanneer je ‘m nodig hebt en doe dan de vloeistof er op. Onthoud dat de vloeistof snel verdampt en dat je secuur te werk moet gaan. Beweeg eerst van links naar rechts, pak de swab over in je andere hand en beweeg daarna van rechts naar links. Zo ga je de tweede keer met de schone kant van de swab over de sensor.
 9. Controleer met een sensor loupe of je nog iets ziet zitten.
 10. Bevestig het objectief weer op je camera en zet je camera uit en weer aan.
 11. Maak een nieuwe testopname.
 12. Zit er nog vuil op je sensor? Herhaal dan de stappen hierboven.

Durf je het niet zelf?

De sensor is het meest gevoelige onderdeel van een camera. Wanneer het schoonmaken niet voorzichtig en zorgvuldig wordt gedaan, kan de sensor onherstelbaar beschadigen. Heb je nog nooit eerder je camera sensor schoongemaakt of doe je het liever niet zelf omdat je het een beetje spannend vind? Dan kun je het door iemand anders laten doen en ook Cameranu biedt deze handige sensor reiniging service aan!

Ga naar de sensor cleaning service

Verklein de kans op een vieze sensor

Wanneer je vaak van objectief wisselt is de kans groter dat er iets op je sensor komt. In een omgeving met veel stof, zand en wind kun je niet helemaal voorkomen dat er iets op je sensor komt, maar je kunt er wel rekening mee houden. Zoek een plek op uit de wind of ga anders met je rug tegen de wind in staan. Probeer altijd van lens te wisselen in je fototas met de klep van je tas als extra bescherming.

Zet eerst de lens die je erop wilt zetten rechtop in je cameratas en haal de achterste lensdop er van af. Draai je camera met de achterkant naar je toe en laat de lens naar beneden toe wijzen. Vervolgens haal je het bevestigde objectief van je camera af en zet je meteen de andere lens er op. De losse achterste lensdop draai je daarna direct op het ‘oude’ objectief. Doe dit zo snel mogelijk en zorg er altijd voor dat je fototas schoon is!

Meer lezen?

Hoe maak je een statief schoon?
Hoe maak je een statief schoon?
Statiefpoten rusten op gras, in het zand en soms zelfs in het water. Maak alle onderdelen van je statief daarom regelmatig schoon!
Lees meer
Foto's maken in de regen
Foto's maken in de regen
Regenachtige omstandigheden kunnen je hele mooie foto's opleveren. Laat je inspireren, pak je regenjas en ga lekker naar buiten!
Lees meer