Welke compact camera moet ik kopen?

Ben jij op zoek naar een nieuwe compact camera voor dagelijks gebruik of om mee te nemen op vakantie? Ontdek hier wat de voor- en nadelen van compact camera's zijn én lees waar je precies op kunt letten bij het kopen van een goede compact camera!

Bekijk alle compact camera's | Top 10 compact camera's | Bekijk alle vlogcamera's

Welke compact camera moet ik kopen? - 1

Wat is een compact camera?

Een compact camera is een relatief compacte digitale camera zonder verwisselbare lenzen. Je kunt hiermee snel én eenvoudig foto’s of video’s maken. Veel compact camera's werken volledig automatisch. Voor wie een stapje verder wil zijn er ook compact camera's met meer instelmogelijkheden en high end compact camera's beschikbaar. Een compact camera is zeker niet alleen voor beginnende fotografen!

Voordelen van een compact camera

  • Compact formaat
  • Makkelijk mee te nemen
  • Heel eenvoudig te bedienen
  • Al te koop vanaf €100,-

Nadelen van compact camera's

  • Je kunt niet van lens wisselen
  • Meestal een klein formaat sensor
  • Vaak minder instelmogelijkheden
Welke compact camera moet ik kopen? - 2

Tips voor het kopen van een compact camera

Bij het kopen van een compact camera is het handig om eerst goed over een aantal dingen na te denken. Wat is je budget? Wat wil je gaan fotograferen? En ga je veel buiten of juist meer binnen, waar minder licht is, foto’s maken? Als je dat weet, kijk je verder naar de volgende dingen:

Hoeveel zoom heb je nodig?

Maak je dagelijks thuis wat foto’s, of ga je op safari? Voor opnamen binnenshuis heb je een minder groot zoombereik nodig dan voor het fotograferen van een aap in de jungle. Met dagelijks gebruik heb je voldoende aan 10x zoom. Maar 30x of zelfs 40x zoom is wat je nodig hebt voor het op afstand fotograferen van wilde dieren. Bekijk of het aantal keer zoom dat een camera heeft, past bij wat jij wilt vastleggen.

De meeste compact camera's hebben twee soorten zoom: een optische en een digitale zoom. Met de optische zoom haal je onderwerpen dichtbij doordat het lenzenstelsel verschuift. Het beeld heeft hierbij bijna geen kwaliteitsverlies. Met digitale zoom wordt het zoombereik softwarematig vergroot door een bepaalde uitsnede steeds groter weer te geven. Hoe meer je digitaal 'inzoomt', hoe lager de beeldkwaliteit wordt.

Bekijk alle compact camera's

Welke instellingen wil je gebruiken?

Ben je een 'point en shoot' fotograaf, of vind je het leuk om zelf te spelen met instellingen zoals het diafragma en de sluitertijd? Ben je veel binnen, dan is het belangrijk dat de compact camera goed met donkere situaties uit de voeten kan. Kijk goed of de beschikbare mogelijkheden van een camera, aansluiten bij jouw wensen. Als je de foto's achteraf nog wil bewerken dan is het handig dat als met je camera in RAW-formaat kunt fotograferen.

Bekijk camera's met RAW-functie

Welke functies heb je nodig?

De ene compact camera heeft meer ‘toeters en bellen’ dan de ander. Wil je een camera met een zoeker omdat je veel buiten fotografeert, of heb je dat niet nodig? Moet de camera mee onder water kunnen? Of wil je met wifi of bluetooth beelden vanaf de camera overzetten naar je smartphone? Sommige camera’s hebben zelfs een gps-functie zodat je altijd precies weet waar je een foto hebt gemaakt.

Bekijk compact camera's met wifi

Wil je ook kunnen filmen?

Met bijna alle compact camera’s kun je video’s opnemen in een goede kwaliteit. Een kantelbaar scherm of opklapbaar scherm is een handige toevoeging voor vloggers. Wil je goed geluid, kijk dan of er een aansluiting aanwezig is voor een optionele microfoon. Koop een wat groter geheugenkaartje bij je camera zodat alle videobestanden er op passen!

Bekijk camera's met videofunctie

Welke compact camera moet ik kopen? - 3

Ga je ook onderwater fotograferen?

Ga je met het gezin op strandvakantie of ben je een actief persoon die niet bang is voor een beetje avontuur? Dan is het handig om een compact camera te kiezen die waterbestendig is en mee het zwembad in kan. De meeste waterbestendige compact camera’s kunnen óók nog eens goed tegen een stootje, een stoffige omgeving én wat extremere temperaturen.

Bekijk alle waterdichte compact camera's

Vloggen met een compact camera

Omdat een compact camera zo klein is, is het super makkelijk om zo’n camera overal met je mee naartoe te nemen voor het maken van bijvoorbeeld dagvlogs of een weekvlog. Met een kantelbaar scherm kun je tijdens het vloggen precies zien wat er in beeld is en in de gaten houden hoe je er zelf uit ziet.

Bekijk alle vlog compact camera's

De meest populaire compact camera's

Bekijk alle compact camera's

Meer lezen over camera's?

Compact of systeemcamera kopen?
Compact of systeemcamera kopen?
Wat zijn de voor- en nadelen van een compact camera of een systeemcamera? Vergelijk deze type camera's om je keuze makkelijker te maken.
Lees meer
Een bridgecamera kopen?
Een bridgecamera kopen?
Een bridgecamera heeft geen verwisselbare lens, net zoals een compact camera, maar is groter én heeft meer mogelijkheden.
Lees meer