Filters onderhouden en schoonmaken

Een filter plaats je op, of voor je objectief en heeft direct invloed op de beeldkwaliteit. Het is belangrijk om een filter aan beide kanten goed schoon te maken zodat je foto’s vrij zijn van ongewenste factoren zoals stof, ander vuil, vingerafdrukken of zandkorrels.

Schroeffilters schoonmaken

 • Veeg vuil weg van het glas en de groeven met de kwast van een lenspen
 • Maak het glas schoon met de speciale reinigingskop van een lenspen
 • Ga nogmaals langs de randen van het glas met het kwastje
 • Blaas vervolgens het filter schoon met een blaasbalg
 • Gebruik eventueel een beetje speciale schoonmaakspray (geen brillenpoets)
 • Poets daarna het filter op met een microfiber doekje
 • Plaats het filter op je lens of berg ‘m veilig op

Insteekfilters schoonmaken

 • Blaas het filter schoon met een blaasbalg
 • Gebruik eventueel een beetje speciale schoonmaakspray (geen brillenpoets)
 • Poets daarna het filter op met een groot, microfiber doekje
 • Let op hoe je het filter vasthoudt in verband met vingerafdrukken
 • Berg het filter weer veilig op in je filtertas

Wat is een lenspen?

Een lenspen heeft twee verschillende uiteinden: een kant met een borsteltje voor het wegvegen van vuil en een kant met een ronde, maar platte reinigingskop. Met de kop kun je heel goed vet verwijderen. Veeg eerst het vuil of stof zachtjes weg het borsteltje en maak daarna het glas van je filter schoon met de reinigingskop. Je hoeft niet hard te duwen om een filter schoon te maken met een lenspen. Het kan zijn dat de reinigingskop een poederachtige substantie achterlaat op het glas. Dit kun je weer wegvegen met het kwastje.

Wat doe je met een blaasbalg?

Met een blaasbalg kun je heel makkelijk stof en ander vuil wegblazen van het glas of het schroefdraad van je filter. Als je in de blaasbalg knijpt, blaas je al het stof en vuil zo weg. Een voordeel van een blaasbalg is dat je het filter niet hoeft aan te raken.

Welke schoonmaak vloeistof kun je gebruiken?

Schoonmaakmiddelen zoals glasspray en brilpoetsdoekjes met reinigingsvloeistof kun je niet gebruiken voor het schoonmaken van je camera filter of objectief. Er kunnen stoffen in zitten die de coating beschadigen. Is het nodig om een vloeistof te gebruiken? Kies dan voor een speciale filter reinigingsspray of spray er een heel klein beetje water op.

Microfiber doekjes

Een microfiber doekje is een onmisbaar schoonmaakdoekje dat ook nog eens uitwasbaar is. Het is gemaakt van superzacht materiaal. Gebruik niet hetzelfde microvezel doekje voor het schoonmaken van je filters en het display van je camera…, je wilt niet het vet van je pas schoongemaakte display op je dure filter smeren!

Filters veilig opbergen

Filters hebben invloed op de beeldkwaliteit, maar ze zijn ook kostbaar. Daarom is het van belang om ze goed en veilig op te bergen. Zo zijn er kleine etuis voor meerdere schroeffilters beschikbaar. En voor rechthoekige en vierkante insteekfilters zijn er speciale tassen of hardcases met een zacht interieur te koop voor een optimale bescherming.

Meer lezen?

Leer alles over grijsfilters
Leer alles over grijsfilters
Een grijsfilter heeft invloed op hoeveel licht er doordringt tot de sensor. Welke grijsfilters zijn er en hoe werk je ermee?
Lees meer
Filters voor je camera
Filters voor je camera
Er bestaan ronde, vierkante en rechthoekige filters en ze er zijn in vele soorten en maten! Maar wat zijn filters precies?
Lees meer