Wanneer gebruik je welk filter voor je camera?

Er bestaan ronde, vierkante en rechthoekige filters én ze zijn er in vele merken, soorten en prijsklassen! Hoe weet je wat voor filter je precies nodig hebt voor je lens? Op deze pagina een overzicht van alle soorten filters en wanneer je welk filter het beste kunt gebruiken.

Beschermfilter

Een beschermfilter is een accessoire ter bescherming van de frontlens van je objectief en heeft geen invloed op de uiteindelijke foto. Zo voorkom je dat er stof, vet, krassen of mogelijke beschadigingen op de lens komen. Afhankelijk van de coating van de fabrikant, kan een beschermfilter ook waterafstotend zijn. Een beschermfilter wordt ook wel een "protect filter" of een "protector" genoemd.

Bekijk alle beschermfilters

UV-filter

Het UV-filter is één van de meest bekende filters. Een UV-filter wordt vaak gebruikt als protectfilter omdat het filter bescherming aan de frontlens biedt, maar een UV-filter optimaliseert daarnaast ook het contrast. Het filter gaat de blauwe waas tegen die je vaak ziet bij het fotograferen in een omgeving met veel ultraviolet licht. Dit komt vooral voor in hooggelegen gebieden.

Bekijk alle UV-filters

Polarisatiefilter

Met een polarisatiefilter worden blauwtinten blauwer en wordt ook de algehele verzadiging van de kleuren iets versterkt. Door aan een polarisatiefilter te draaien heb je invloed op de zichtbaarheid van reflecties. Je kunt het effect meteen zien als je door je zoeker of op je scherm kijkt. Denk bijvoorbeeld aan spiegelingen in een raam of glinsteringen op het water. Een polarisatiefilter is ideaal voor landschaps- en architectuurfotografie en staat ook wel bekend als een "polarizer" of een "CPL-filter".

Bekijk polarisatiefilters

Close-up filter

Een close-up filter is een eenvoudige accessoire om bijvoorbeeld bloemen en insecten groter in beeld te brengen. Je kunt met zo’n filter dichterbij je onderwerp komen. De maximale vergroting die je kunt behalen, is deels afhankelijk van de brandpuntsafstand en de minimale scherpstelafstand van je objectief. Je kunt meerdere close-up filters op elkaar schroeven om de vergroting te verhogen. Houd er dan wel rekening mee dat dit ten koste gaat van de scherpte van je foto's. Filters als deze werken het beste met objectieven die een lange brandpuntsafstand hebben.

Bekijk close-up filters

Infrarood filter

Een infrarood filter blokkeert al het zichtbare licht waardoor er alleen zuiver infrarood licht op je camera sensor komt, oftewel licht met een golflengte boven de 720nm. Bladeren en gras worden door dit filter wit van kleur en water en de lucht zullen flink donkerder worden. Aanwezige wolken steken overduidelijk af tegen een blauwe lucht. De wereld ziet er heel anders uit! Een infrarood filter is ook zeer geschikt voor zwart-wit fotografie.

Bekijk infrarood filters