Wanneer gebruik je welk filter voor je camera?

Er bestaan ronde, vierkante en rechthoekige filters én ze zijn er in vele merken, soorten en prijsklassen! Hoe weet je wat voor filter je precies nodig hebt voor je lens? Op deze pagina een overzicht van alle soorten filters en wanneer je welk filter het beste kunt gebruiken.

Bekijk alle filters

Wanneer gebruik je welk filter voor je camera? - 1

Beschermfilter

Een beschermfilter is een accessoire ter bescherming van de frontlens van je objectief en heeft geen invloed op de uiteindelijke foto. Zo voorkom je dat er stof, vet, krassen of mogelijke beschadigingen op de lens komen. Afhankelijk van de coating van de fabrikant, kan een beschermfilter ook waterafstotend zijn. Een beschermfilter wordt ook wel een "protect filter" of een "protector" genoemd.

Bekijk alle beschermfilters

UV-filter

Het UV-filter is één van de meest bekende filters. Een UV-filter wordt vaak gebruikt als protectfilter omdat het filter bescherming aan de frontlens biedt, maar een UV-filter optimaliseert daarnaast ook het contrast. Het filter gaat de blauwe waas tegen die je vaak ziet bij het fotograferen in een omgeving met veel ultraviolet licht. Dit komt vooral voor in hooggelegen gebieden.

Bekijk alle UV-filters

Polarisatiefilter

Met een polarisatiefilter worden blauwtinten blauwer en worden ook witte wolken en de algehele verzadiging van de kleuren iets versterkt. Door aan een polarisatiefilter te draaien heb je invloed op de zichtbaarheid van reflecties. Je kunt het effect meteen zien als je door je zoeker of op je scherm kijkt. Denk bijvoorbeeld aan spiegelingen in een raam of glinsteringen op het water. Een polarisatiefilter is ideaal voor landschaps- en architectuurfotografie en staat ook wel bekend als een "polarizer" of een "CPL-filter".

Bekijk polarisatiefilters

Wanneer gebruik je welk filter voor je camera? - 2

Grijsfilter

Een grijsfilter heeft geen invloed op de kleuren van een foto, maar wel op de hoeveelheid licht die doordringt tot de sensor van je camera. Door licht tegen te houden is het mogelijk om te werken met langere sluitertijden of een open diafragma. Door bijvoorbeeld een lange sluitertijd te gebruiken bij het fotograferen van een waterval, verander je het water in een zachte massa op de foto. Een grijsfilter wordt ook wel een "ND-filter" oftewel een "Neutral Density filter" genoemd. De letters ND staan voor "Neutrale dichtheid".

Bekijk alle ND filters

Grijsverloopfilter

Een grijsverloopfilter lijkt op een 'gewoon' grijsfilter, maar houdt in plaats van helemaal, slechts deels het aanwezige licht tegen. Een grijsverloopfilter heeft een hard of zacht verloop naar het doorzichtige gedeelte dat geen licht tegenhoudt. Hiermee kun je het verschil tussen licht en donker in balans brengen, zoals het landschap op de voorgrond en de lucht erboven. Een filter als deze kun je exact op de horizon positioneren in de filterhouder.

Wanneer gebruik je welk filter voor je camera? - 3

Close-up filter

Een close-up filter is een eenvoudige accessoire om bijvoorbeeld bloemen en insecten groter in beeld te brengen. Je kunt met zo’n filter dichterbij je onderwerp komen. De maximale vergroting die je kunt behalen, is deels afhankelijk van de brandpuntsafstand en de minimale scherpstelafstand van je objectief. Je kunt meerdere close-up filters op elkaar schroeven om de vergroting te verhogen. Houd er dan wel rekening mee dat dit ten koste gaat van de scherpte van je foto's. Filters als deze werken het beste met objectieven die een lange brandpuntsafstand hebben.

Bekijk close-up filters

Infrarood filter

Een infrarood filter blokkeert al het zichtbare licht waardoor er alleen zuiver infrarood licht op je camera sensor komt, oftewel licht met een golflengte boven de 720nm. Bladeren en gras worden door dit filter wit van kleur en water en de lucht zullen flink donkerder worden. Aanwezige wolken steken overduidelijk af tegen een blauwe lucht. De wereld ziet er heel anders uit! Een infrarood filter is ook zeer geschikt voor zwart-wit fotografie.

Bekijk infrarood filters

Meer lezen?

Leer alles over grijsfilters
Leer alles over grijsfilters
Een grijsfilter heeft invloed op hoeveel licht er doordringt tot de sensor. Welke grijsfilters zijn er en hoe werk je ermee?
Lees meer
Wat zijn stops?
Wat zijn stops?
Een stop is een verdubbeling of halvering van het licht. De sluitertijd, het diafragma en de ISO-waarde zijn in stappen instelbaar, oftewel stops.
Lees meer