Wat is diafragma?

Het diafragma is de verstelbare opening waarmee je bepaalt hoeveel licht er doordringt tot de sensor van je camera én hoe groot het scherptegebied is. Een diafragma is opgebouwd uit meerdere lamellen die kunnen verschuiven. Op die manier kan de opening groter of kleiner worden. Het diafragma wordt aangegeven met het f-getal.

Wat is het f-getal?

Het f-getal geeft de grootte van de lensopening aan. Als je het f-getal aanpast, verander je daarmee de grootte van het diafragma. Een groot diafragma (open lens) wordt aangegeven met een laag of klein f-getal. Een klein diafragma (gesloten lens) wordt aangeduid met een hoog of groot f-getal.

Hoe lager het getal, hoe groter het diafragma en hoe kleiner de scherptediepte is. Er is een kleiner gebied scherp. Hoe groter de opening, des te meer licht er op de sensor valt.

Hoe hoger het getal, hoe kleiner het diafragma en hoe groter de scherptediepte is. Er is een groter gebied scherp. Hoe kleiner de opening, des te minder er licht er op de sensor valt.

Wat is diafragma? - 2
Wat is diafragma? - 3

Wat is scherptediepte?

Scherptediepte is de benaming voor de grote van het scherptevlak in een foto, in het Engels "Depth of field" en ook wel DOF genoemd. Met een groot diafragma, heb je een kleine scherptediepte. Met een klein diafragma, heb je een grote scherptediepte. Naast het diafragma heeft ook de brandpuntsafstand invloed op de scherptediepte.

Wanneer gebruik je welk diafragma?

Op een plek met veel licht kun je het diafragma verkleinen, dus bijvoorbeeld op f/11 zetten, om een overbelichte foto te voorkomen. Maar wil je juist met een groot diafragma van f/2.8 werken om een portret te maken met een mooi onscherpe achtergrond, dan zul je op een plek met veel licht de ISO en de sluitertijd moeten aanpassen om met een groot diafragma te kunnen werken.

Bekijk alle objectieven/lenzen

Meer lezen over instellingen?

Wat is de ISO-waarde?
Wat is de ISO-waarde?
Hoe hoger het ISO-getal, hoe meer lichtgevoelig de sensor is, hoe lichter je foto wordt en hoe meer ruis er ontstaat.
Lees meer
Wat is sluitertijd?
Wat is sluitertijd?
De sluitertijd heeft invloed op hoe een beweging in beeld komt: bewogen of ‘bevroren’. Hoe kies je de juiste sluitertijd?
Lees meer