Hoe kun je bevroren zeepbellen fotograferen?

Het fotograferen van bevroren zeepbellen met ijskristallen is ontzettend leuk! Wel vergt het snelheid en een heleboel geduld. Een zeepbel spat razendsnel uit elkaar, maar je kunt je er goed op voorbereiden. Een belangrijke tip vooraf: blaas niet al te grote bellen, een kleinere bel bevriest veel sneller.

Stappenplan voor het maken van bevroren zeepbel foto's

 • Zoek een beschut plekje dat uit de wind is
 • Zorg ervoor dat je camera al paraat ligt
 • Kook wat water en maak het zeepsop
 • Maak een niet al te grote zeepbel
 • Pak nu snel je camera erbij
 • Bepaal de instellingen terwijl de bel bevriest
 • Maak een foto voor de bel knapt!

Hoe kun je je voorbereiden?

Zoek vooraf een beschut plekje op dat uit de wind is. Een zeepbel is daar heel gevoelig voor en knapt bij het kleinste zuchtje wind al uit elkaar. Het is het beste om de bel te maken op een bevroren ondergrond. En vergeet niet om je wekker te zetten: ‘s ochtends vroeg is het nog lekker koud buiten. Want hoe kouder het is, hoe groter de kans is dat het je lukt om een mooie, bevroren zeepbel te maken. Het moet minstens -6°C graden zijn om dit te laten lukken!

Bevroren zeepbellen fotograferen - 3

Hoe maak je het perfecte zeepsop?

Zeepbellen spatten over het algemeen best snel uit elkaar, maar je kunt ze wat steviger maken door een beetje glycerine of glycerol in het water te doen. Glycerol bestaat voor een groot deel uit de kleur- en geurloze stof glycerine. Warm water bevriest bovendien sneller dan koud water, het is aan te raden om bellen te maken met warm zeepsop.

 • Kook water met een waterkoker
 • Doe het water snel in een klein pannetje
 • Meng het water met wat zeep en glycerine / glycerol
 • Loop snel naar buiten en maak een kleine zeepbel

Wat heb je nodig voor het fotograferen van bevroren bubbels?

Natuurlijk heb je een camera nodig. Heb je een camera met een verwisselbare lens? Pak dan de lens waarmee je het verste kunt inzoomen of bevestig de macrolens op je camera. Heb je geen macrolens? Dan kun je misschien een tussenring of een close-up filter gebruiken. Daarmee kun je dichterbij je onderwerp komen. Daarnaast heb je nog een bellenblaas stokje een waterkoker, een pan, zeep, glycerine of glycerol nodig en uiteraard..., de vrieskou en water!

Gebruik deze instellingen als je gaat fotograferen

Om de gehele bel scherp te krijgen, moet je een hoog diafragma-getal instellen op je camera. Denk bijvoorbeeld aan een f-getal tussen de f/8 en f/11. Heeft je camera moeite met automatisch scherpstellen? Schakel dan over naar de handmatige stand en stel zelf scherp op de buitenste rand van de zeepbel. In de winter is het behoorlijk donker buiten. Wees dus niet bang om je ISO-waarde flink omhoog te zetten naar bijvoorbeeld ISO 800 1600. Je krijgt dan iets meer ruis in de foto, maar dat kun je tijdens het nabewerken makkelijk wat verminderen als het storend is.

Gebruik een lampje om het makkelijker te maken

Is het nog te donker buiten om foto’s te maken van bevroren zeepbubbels? Dan moet je wachten tot het iets lichter is, of je kunt ervoor kiezen een lampje gebruiken. Met een zaklamp of een continue lamp kun je gemakkelijk wat extra licht creëren. Een lampje is ook handig om een mooie lichtrand om de bel heen te maken en je kunt het licht eventueel een leuk kleurtje geven met een kleuren-gel.

Dit is handig en leuk om te gebruiken

Meer lezen?

Foto's met een glazen bol
Foto's met een glazen bol
Met een glazen bal kun je unieke foto's maken, of je nu fotografeert met een camera of met je smartphone. Hier staan handige tips!
Lees meer
Macro's met je telefoon
Macro's met je telefoon
Wist je dat je met een smartphone ook mooie macrofoto’s kunt maken? Je hebt er niet veel voor nodig. Lees dé zes tips!
Lees meer