Tips voor het fotograferen in de regen

Blijf jij thuis wanneer het regent? Dat is nergens voor nodig... Regenachtige omstandigheden kunnen je hele mooie foto’s opleveren. Laat je inspireren, pak je regenjas en ga naar buiten om foto’s te maken in de regen!

Bekijk alle regenhoezen

Tips voor het fotograferen in de regen - 1

Wat kun je in de regen fotograferen?

Landschapsfotografie

Ben je gek op het vastleggen van landschappen of cityscapes? Dreigende wolkenluchten, voorbijtrekkende regenbuien, regenbogen, de lichtbanen van de zon die soms tussen de wolken door komt, reflecties op natte tegels en in de plassen op straat zijn geweldige elementen voor foto’s. Het maakt je beelden interessanter.

Portret- en straatfotografie

Je kunt stoere portretten maken in de regen en ook straatfotografen kunnen hun hart ophalen. De lichaamstaal en de blikken van de mensen op straat spreken boekdelen. Dit alles kun je niet vastleggen wanneer de zon al dagen schijnt. Bij portretfotografie kun je bijvoorbeeld flitsers inzetten als tegenlicht voor spectaculaire eindresultaten!

Natuurfotografie

Waar mensen besluiten om binnen te blijven bij slecht weer, doen dieren dat niet. Het ritme van de natuur gaat gewoon door. Ga naar de dierentuin of een schuilhut om bijzondere dieren en vogels te fotograferen. Met regen hebben de beelden een hele andere sfeer dan wanneer de zon schijnt. En in de schuilhut zit je zelf lekker droog!

Macrofotografie

Wat denk je van het fotograferen van druppels die ergens vanaf spatten, op een mooie bloem liggen of langs een raam glijden? Als macrofotograaf kun je in de regen of na een bui hele andere details vastleggen. Is het mooi weer, maar wil je het liefst met druppels op je onderwerp? Je kunt druppels en nevel maken met een plantenspuit.

Tips voor het fotograferen in de regen - 2

Bereid je voor op de regen

De bescherming voor je camera en objectief is essentieel wanneer je de kans loopt om in een bui terecht te komen. Bereid je thuis voor en neem je apparatuur mee in een goede fototas met een regenhoes. Wees selectief in wat je meeneemt en wissel tussendoor niet van lens om te voorkomen dat er een spetter in de camera komt. Dit neem je allemaal mee in je tas:

  • Een protect- of UV-filter
  • Zonnekap van je objectief
  • Een beschermende regenhoes
  • Microvezel schoonmaakdoekjes
  • Donkere paraplu (grijs of zwart)
  • Thermosfles met koffie of thee
  • Waterdichte schoenen
  • Een regenjas
  • Handdoek

Handig om te weten

Laat je zonnekap gewoon op je objectief zitten, ook al schijnt de zon niet. Door de zonnekap komen er geen druppels op de frontlens. Heeft je objectief een hele kleine zonnekap? Koop dan een beschermfilter of UV-filter. De druppels komen daardoor niet direct op je lens en dat is achteraf fijner schoonmaken.

Bekijk protect-filters | Bekijk UV-filters

Tips voor het fotograferen in de regen - 3

Experimenteer met de sluitertijd

De sluitertijd die je moet gebruiken voor het fotograferen van de regen is afhankelijk van het resultaat wat je wilt bereiken, hoe hard het regent en hoe groot de druppels op dat moment zijn. Met een snelle sluitertijd van bijvoorbeeld 1/500e van een seconde kun je vallende regendruppels ‘bevriezen’ in beeld. Met een langere sluitertijd zoals 1/10e van een seconde veranderen de druppels in zachte strepen. Dit geeft een hele andere sfeer in je beeld. Zet de beeldstabilisatie van je camera of objectief uit en gebruik een statief of een monopod bij het fotograferen met een lange sluitertijd om bewegingsonscherpte te voorkomen. Het voordeel van een monopod is dat je iets mobieler bent.

Tips voor het fotograferen in de regen - 4

Gebruik reflecties in je foto’s

Een regenplas is niet zomaar een plas water. Het is een geweldige spiegel die je kunt gebruiken voor unieke stadsgezichten of als zachte voorgrond vanuit een extreem laag standpunt. Zoek naar de juiste hoek en laat de stad of de omgeving heel anders zien! En heb je wel eens een lensbal in een plas gelegd? Dat geeft pas een tof effect! Met een polarisatiefilter heb je invloed op hoe de reflectie in het water er uit ziet. Door aan het filter te draaien terwijl je door de zoeker kijkt, zie je het beeld in het wateroppervlak veranderen.

Bekijk polarisatiefilters | Bekijk glazen bollen

Tips voor het fotograferen in de regen - 5

Gebruik tegenlicht om druppels te fotograferen

Vallende druppels kun je het best fotograferen met tegenlicht. Gebruik bijvoorbeeld de zon, het licht achter een raam of het schijnsel van een lantaarn op straat als tegenlicht. Let daarom tijdens het fotograferen op waar het licht vandaan komt en op de hoek van waaruit je foto’s maakt. Je foto’s worden interessanter als je tegen het licht in fotografeert. Voor macrofoto’s kun je een klein lampje als tegenlicht gebruiken om de foto nog meer bijzonder te maken.

Extra tip

Met een telelens heb je een kleinere scherptediepte waardoor druppels nog meer uit de foto springen.

Tips voor het fotograferen in de regen - 6

Wat doe je als je weer thuis bent?

Het temperatuurverschil tussen buiten en binnen is groot. Is je camera per ongeluk toch nat geworden? Haal eerst de meeste druppels weg met een handdoek en laat de spullen in de fototas acclimatiseren in de hal. Hiermee voorkom je condens in de camera en je objectieven. Haal wel alvast je geheugenkaartje en de accu uit het toestel.

Handig voor in de regen

Meer lezen?

Welk statief moet ik kopen?
Welk statief moet ik kopen?
Welk type statief is geschikt voor jou? Is een tripod of een monopod handiger? En welke statieven bestaan er?
Lees meer
Foto's met een glazen bol
Foto's met een glazen bol
Met een glazen bal kun je unieke foto's maken, of je nu fotografeert met een camera of met je smartphone. Hier staan handige tips!
Lees meer