Top 10 fotolocaties in Groningen

De stad Groningen is een zeer fotogenieke plek. Het biedt een mix van historische, opvallende gebouwen en moderne architectuur. Als je van afwisseling houdt en graag unieke beelden wilt maken, dan heeft Groningen volop mogelijkheden voor jou als fotograaf. We hebben tien fotolocaties voor je op een rij gezet die het bezoeken waard zijn wanneer je in Groningen bent.

Locatie 1: Martinitoren

De Martinitoren is een beroemde toren gelegen in het hart van Groningen. Deze 500 jaar oude toren is met 100 meter de hoogste van de stad en biedt vanaf de top een prachtig uitzicht. Voor een paar euro mag je de toren in en kun je naar de top gaan. Daarvoor moet je eerst wel 311 treden beklimmen. Vanaf de toren kun je spectaculaire panorama’s schieten van de skyline van Groningen. Ook van de toren zelf kun je fraaie foto’s maken. Een uitdaging om van top tot teen vast te leggen!

Locatie 2: Martinikerk

Achter de Martinitoren, ligt de Martinikerk. De Martinikerk stond vroeger bekend als de Sint-Maartenskerk of Sint-Maartenskathedraal. Het is de oudste kerk van de stad Groningen en is, net als de bijbehorende Martinitoren, vernoemd naar Sint-Maarten. Deze historische kerk heeft prachtige muur- en gewelfschilderingen, fraaie glas in lood ramen en een magnifiek Schnitorgel. Elke zondag wordt de kerk nog gebruikt waar ‘ie voor gebouwd is, namelijk kerkdiensten. Het achterste gedeelte van de kerk heeft een prachtig blauw plafond; een aanrader om vast te leggen.

Locatie 3: De Grote Markt

De Grote Markt is een groot plein in het centrum van Groningen, omgeven door historische gebouwen, cafés en terrassen. Het plein biedt volop mogelijkheden voor straatfotografie. De zon gaat onder achter het stadhuis, wat een gaaf tegenlicht geeft. Bij avond wordt het plein gezellig verlicht. De Grote Markt is ook zeker het bezoeken waard tijdens het blauwe uur. Neem daarom een zoomlens met een allround bereik, een afstandsbediening en een goed statief met je mee!

Locatie 4: Vismarkt

De Vismarkt ligt in de binnenstad van Groningen en is sinds de 15e eeuw de plek waar vis verhandeld wordt. Vandaag de dag kun je er voor veel meer dan alleen vis terecht. Er staan veel oude gebouwen aan de Vismarkt die mooi zijn om te fotograferen, waarvan er zeventien een Rijksmonument zijn. Aan de westkant van de Vismarkt staat De Korenbeurs, met zijn opvallende neoklassieke gevel. Dit gebouw, waarin vroeger graan werd verhandeld, behoort tot de top 100 van de Nederlandse UNESCO-monumenten.

Locatie 5: Reitdiephaven

De Reitdiephaven is een bekende plek onder fotografen. Deze jachthaven is omgeven met kleurrijke huizen in het rood, geel en blauw en het uiterlijk is duidelijk geïnspireerd door de Scandinavische architectuur. Dit vormt een unieke en prachtige plek om vast te leggen op de gevoelige plaat. Tijdens het blauwe uur gaan de lichten in de huizen vaak aan, wat extra sfeer zal geven aan je foto. In combinatie met de reflectie op het water of een lange sluitertijd, kan je foto niet meer stuk!

Locatie 6: Hoge der A en Lage der A

De Hoge der A en de Lage der A zijn benamingen van twee pittoreske straten in het centrum van de stad. “Hoge” en “Lage” staat voor de kades; die aan de oostkant is hoog en die aan de westkant is laag. De straten worden met elkaar verbonden door de Visserbrug in het noorden en de A-brug in het zuiden. Al wandelend langs de kades kom je langs maar liefst achtentwintig rijksmonumenten en elf gemeentelijke monumenten. Het is de ideale plek om prachtige foto’s te maken.

Locatie 7: Het Goudkantoor

Het Goudkantoor, een markant gebouw aan de Grote Markt, wordt beschouwd als een van de mooiste gebouwen van de stad. Het dateert uit 1635 en was toen een provinciaal belastingkantoor, om later in de 19e eeuw een beveiligingsbureau voor goud en zilver te worden. Tegenwoordig huist er een café restaurant in. Dit laatste in renaissancestijl gebouwde pand heeft prachtig versierde gevels waar fotografen van smullen!

Locatie 8: Prinsentuin

De Prinsentuin is een mooi park in het centrum van Groningen. De tuinen zijn goed onderhouden en het park heeft een schilderachtige vijver. Er zijn verschillende wandelpaden, een speeltuin en een café. De Prinsentuin, met weelderig groen, is een rustige plek om te ontspannen. Het wordt bezocht door zowel toeristen als de bewoners van de stad. Achter de Prinsentuin ligt het Prinsenhof, een gebouw uit de 15e eeuw. Deze renaissancetuin is een fantastische plek om de schoonheid van de natuur in de stad vast te leggen.

Locatie 9: Groninger Forum

Het Groninger Forum ligt in het centrum van de stad en is eind 2019 geopend. Het is een spectaculair gebouw aan de Nieuwe Markt. Het Forum is een ontmoetingsplek voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen. Het is een modern gebouw met een indrukwekkende glazen gevel. Het gebouw zelf is al de moeite waard om vast te leggen, maar vanaf het dakterras kun je ook nog eens de gehele Groninger skyline zien: en dus fotograferen!

Locatie 10: Kempkensberg

De Kempkensberg ziet eruit als een cruiseschip vanwege zijn vorm. Dit kantoorgebouw aan de gelijknamige straat is vernoemd naar - je raadt het al - de heuvel Kempkensberg. Het gebouw is 92 meter hoog en ontworpen door architectenbureau UNStudio. De golvende lijnen maken dit object zeer interessant voor architectuurfotografen, waarbij je goed gebruikt kunt maken van het vloeiende lijnenspel.

Groningen biedt eindeloze fotografische mogelijkheden voor het maken van prachtige beelden. Dit zijn er slechts tien, maar Groningen biedt nog veel meer fraaie locaties. Er zijn genoeg interessante composities te vinden en het loont om met reflecties te spelen. Heb je mooie beelden gemaakt in Groningen? Vergeet ze dan niet te showen door ons te taggen bij je posts op Instagram.

Handige accessoires:

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Top 10 fotolocaties in Amsterdam
Top 10 fotolocaties in Amsterdam
Waar je ook kijkt, Amsterdam zit vol fotografiewaardige plekken. Lees hier welke plekken je zeker moet fotograferen in Amsterdam!
Lees meer
Top 10 fotolocaties in Urk
Top 10 fotolocaties in Urk
Urk is een authentiek vissersdorpje met een rijke geschiedenis. Als voormalig eiland in de Zuiderzee zijn er veel mooie plekken bewaard gebleven. Lees hier de plekken!
Lees meer