Fotograferen met een glazen bol

De Lensball is een heldere, glazen bol van hoogwaardige kwaliteit waarmee je unieke foto’s kunt maken. Het maakt niet uit of je fotografeert met een camera of je smartphone: keer de wereld om, bekijk de wereld door de Lensball óf maak gebruik van de grote hoek die de bal biedt.

Bekijk alle Lensballen

Wat fotografeer je met de glazen bol?

Zo’n glazen bol is een super leuke accessoire die je kunt gebruiken voor landschap-, stads- en portretfotografie. Leg de focus op het beeld in de bal of laat de Lensball juist een onderdeel worden van de omgeving! Geef je foto een interessante draai door de Lensball deels voor je lens te plaatsen om er 'doorheen' te fotograferen of leg ‘m ergens neer op een mooi en onverwacht plekje.

Wat is leuk om te proberen met de lensball?

  • De bal extra op laten vallen in een minimalistische setting
  • Foto’s maken waar veel kleuren, patronen en herhalingen zijn
  • Gooi 'm voorzichtig een klein stukje omhoog net voor je klikt
  • Landschapsfotografie met de Lensball op de voorgrond
  • Fotografeer een keer recht omhoog op een kruispunt
  • Vanuit een extreem laag standpunt fotograferen
  • Leg de Lensball eens in een waterplas

Hoe kun je de Lensball extra laten opvallen?

Als het licht van de zijkanten of de achterkant komt, ontstaan er een mooi 'lichtrandje' aan de randen van de bal. Wil je de bal in een hand vasthouden om een stadsgezicht in de avond te fotograferen? Let er dan op dat er een beetje licht op je hand valt, zodat de kijker alsnog goed ziet wat er precies gebeurt.

Hoe krijg je de bal scherp?

De automatische scherpstelling van je camera of telefoon zal waarschijnlijk moeite hebben met het scherpstellen op de glazen bol. Maak daarom gebruik van de handmatige scherpstelling van je camera. Maak je foto's met je smartphone? Tik met je vinger op het scherm waar je de scherpte wilt hebben.

Hoe krijg je de achtergrond onscherp?

Om de achtergrond onscherp en de Lensball scherp in beeld te krijgen, moet je zelf het diafragma instellen. Het diafragma wordt aangegeven met het f-getal en hoe lager het getal is, hoe kleiner het scherptegebied is. Kies daarom voor een redelijk laag diafragmagetal zoals f/5.6 en stel scherp in de glazen bol om een mooie scherptediepte te creëren.

Hoe keer ik mijn foto om?

Als je de foto 180 graden om wilt keren voor een vervreemdend effect, dan kun je dit achteraf doen met software voor beeldbewerking zoals Adobe Photoshop en Adobe Lightroom. Het kan ook op je smartphone door de foto te bewerken met apps zoals Snapseed en Instagram!

Lensbal kopen?

Meer lezen?

Bevroren zeepbel foto's
Bevroren zeepbel foto's
Om bevroren zeepbellen te fotograferen heb je snelheid en een heleboel geduld nodig. Wij leggen je uit hoe je dit het beste kunt doen.
Lees meer
De belichtingsdriehoek
De belichtingsdriehoek
De belichtingsdriehoek is de samenvattende term voor de drie belangrijkste instellingen: sluitertijd, diafragma en ISO.
Lees meer