Tips voor lightpainting

Lightpainting betekent letterlijk ‘tekenen met licht’. Het is een ontzettend leuke vorm van fotografie waar een portie geduld en creativiteit bij om de hoek komen kijken! Op deze pagina leer je stap voor stap hoe je een lightpainting foto maakt en wat voor originele lichtbronnen je kunt gebruiken.

Tips voor lightpainting - 1

Wat is lightpainting fotografie?

Bij lightpainting ‘teken’ je met lichtbronnen in een donkere omgeving door het lampje te bewegen. Je camera staat op een vaste plek en je werkt met lange sluitertijden. Door de lange sluitertijd vangt je camera de bewegingen van het licht op. Op die manier kun je een onderwerp rondom belichten zonder dat jij zelf zichtbaar in beeld komt. Als je met een lampje tekent in de lucht terwijl de sluiter openstaat, dan wordt het lichtspoor daarvan in één foto ‘gevangen’. Op deze manier krijg je lichtgevende vormen, woorden of lijnen van licht in een beeld.

Woorden schrijven in het donker

Het kan best lastig zijn om woorden duidelijk in de lucht te schrijven, maar dat maakt lightpainting juist zo leuk en uitdagend. Houd er rekening mee dat je de woorden gespiegeld moet schrijven om ze direct leesbaar te krijgen. Lukt het je écht niet om een woord goed gespiegeld te schrijven in het donker? Schrijf het woord dan zoals je normaal zou doen en spiegel de foto achteraf horizontaal in Adobe Photoshop of Lightroom.

Tips voor lightpainting - 2
Tips voor lightpainting - 3

Wat heb je nodig voor lightpaint foto’s?

 • Een donkere omgeving
 • Handmatig in te stellen camera
 • Een stevig statief
 • Afstandsbediening
 • Een goede zaklamp
 • Andere lichtbronnen

Extra tip

Denk aan het dragen van donkere kleding. Hoe minder licht je opvangt, hoe minder snel je zelf zichtbaar wordt in de foto. Een donkere broek, jas, schoenen en zelfs handschoenen of een muts zijn handig. Zo zie je in het voorbeeld hieronder dat de persoon die aan het lightpainten was, schoenen met witte neuzen aan had. Het wit valt erg op in de verder donkere foto.

Dit is handig voor lightpainting

Tips voor lightpainting - 4
Tips voor lightpainting - 5

Zo maak je een lightpaint foto

Je moet handmatig werken om een lightpaint foto te maken. Een camera kan in het donker niet automatisch scherpstellen en het doel van lightpainting is te specifiek om je camera automatisch de instellingen te laten bepalen. Ook is het belangrijk om bewegingsonscherpte te voorkomen. Daarom moet je je camera op een statief zetten, de beeldstabilisatie uitzetten én de camera met een afstandsbediening triggeren. Heb je geen afstandsbediening? Dan kun je de zelfontspanner functie van je camera gebruiken. Volg de onderstaande stappen:

 • Bevestig je camera op het statief
 • Sluit eventueel de afstandsbediening aan op je camera
 • Schakel zowel de beeldstabilisatie als de ruisreductie uit
 • Stel de camera in (voorbeeld: f/11, ISO 100 en 5 seconden sluitertijd)
 • Zet je cameratas op de plek neer waar je wil gaan lightpainten
 • Schijn op de tas met een zaklamp en stel handmatig scherp
 • Maak een testfoto en controleer de scherpte en de belichting
 • Stel de instellingen eventueel bij en maak een nieuwe testfoto
 • Nu ben je klaar om te gaan lightpainten!

Werken met een lange sluitertijd?

In de handmatige stand is de maximale sluitertijd die je kunt instellen meestal niet langer dan maximaal dertig seconden. Heb je een langere sluitertijd nodig? Zet je camera in de speciale Bulb-stand. Met behulp van de afstandsbediening bepaal je als fotograaf exact wanneer de sluiter open gaat en weer dicht gaat.

Tips voor lightpainting - 6

Wat voor lichtbronnen kun je gebruiken?

Je hebt geen grote of felle lichtbronnen nodig. Een kleine zaklamp, handformaat LED-lampjes, fietslampjes of glowsticks zijn voldoende om je lightpainting avonturen mee te beginnen. Kleinere lampjes zijn makkelijk aan een koord of een poi vast te maken waarna je ermee kunt rondzwaaien Bij lightpaint fotografie kun je de meest uiteenlopende lichtbronnen gebruiken, maar er zijn ook speciale lampen te koop zoals de Pixelstick en ‘lightsabers’.

Sterretjes

Sterretjes zijn een goedkope en verrassende lichtbron om woorden mee te schrijven of lijnen mee te maken. De letters en lijnen krijgen een soort ‘special effect’ doordat de sterretjes onregelmatig branden en vonken afgeven.

Staalwol

Staalwol is op veel plekken te verkrijgen en het is heel erg brandbaar. Pluis het staalwol een beetje uit en stop het in een garde. De garde kun je bevestigen aan een koord. Steek de staalwol aan met een aansteker en begin met het rondzwaaien van het koord. Je ziet de vonken duidelijk rondspatten en van objecten afketsen.

Blijf altijd aan de veiligheid denken en kies de omgeving waarin je dit doet met zorg uit! Houd er rekening mee dat er geen andere mensen in de buurt zijn, dat je beschermende kleding draagt, dat de omgeving niet te droog is en raak het staalwol niet aan als het nog nagloeit.

Creatieve bevestigingen

Je kunt kleine zaklampjes, continu lampjes of kerstlampjes die op batterijen werken, bevestigen op een paraplu, fietswiel of hoepel. Dit zijn handige en betaalbare middelen om rond te kunnen draaien en zo mooie lichtcirkels te maken.

Lampen voor lightpainting

Tips voor lightpainting - 7

Lightpainting en flitsen

Het lightpainten is te combineren met ‘off camera flash’ oftewel strobistfotografie. Dit kun je bijvoorbeeld toepassen als je een model wilt uitlichten. Je moet daarvoor flitsen op het tweede gordijn. Dit houdt in dat de reportageflitser pas flitst, vlak voordat de sluiter weer dicht gaat. De combinatie van flits en lightpainting vergt oefening en vooral veel snelheid. Het model moet ontzettend stilstaan terwijl jij met een lichtbron ‘tekent’ en je moet zelf uit beeld zijn voordat de flitser afgaat. Dit voorkomt dat je zelf zichtbaar bent op het beeld door het sterke licht van de flits.

Wat heb je nodig voor strobistfotografie?

Meer lezen?

Lange sluitertijd foto's
Lange sluitertijd foto's
Wat heb je nodig voor long exposure fotografie en hoe maak je van die mooie, dromerige foto's met een lange sluitertijd?
Lees meer
Foto's met een glazen bol
Foto's met een glazen bol
Met een glazen bal kun je unieke foto's maken, of je nu fotografeert met een camera of met je smartphone. Hier staan handige tips!
Lees meer