De 10 mooiste steigers voor foto's in Nederland

Je kent ze vast wel, landschapsfoto’s vanaf een steiger gemaakt. Een steiger is een leuke locatie om te oefenen met landschapsfotografie en bijvoorbeeld lange sluitertijden. Welke steigers in Nederland écht een bezoekje waard zijn, hebben we voor je op een rijtje gezet. Lees verder om de 10 mooiste steigers in Nederland te ontdekken!

De 10 mooiste steigers in Nederland - 1

Locatie 1: Paterswoldse meer

Het Paterswoldsemeer is een meer met een omliggend natuurgebied ten zuidwesten van de Nederlandse stad Groningen. In het natuurgebied is een recreatiegebied met een strandje en een zwemsteiger. Vanaf deze zwemsteiger heb je een prachtig uitzicht over het meer en de bosrijke omgeving. Het meer is over het algemeen kalm en vlak, wat kansen biedt om prachtige reflecties in je foto’s te realiseren!

De 10 mooiste steigers in Nederland - 2

Locatie 2: Roegwold

't Roegwold is sinds 2014 een kunstmatig aangelegd natuurgebied in de gemeenten Midden-Groningen en Appingedam. Het Roegwold is een gebied met oude natuur én steeds meer nieuwe natuur. Het knuppelpad wat door Roegwold loopt, is eigenlijk één grote, lange steiger door het gebied heen. Het houten vlonder loopt door verschillende stukken moeras, waar natuur en water samenkomen. Ieder seizoen is het knuppelpad volledig anders met verschillende begroeiingen en natuurlijk de zonsop- en ondergang.

De 10 mooiste steigers in Nederland - 3

Locatie 3: Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een razend populair dorp in de buurt van Zaandam. De pittoreske molens in combinatie met de waterwegen tussen de oude molens in, zorgen voor een uniek uitzicht dat nooit verveelt. In het gebied zijn meerdere steigers te vinden, vanwege de vele bootjes die rondvaren. Welke je kiest, maakt niet echt uit: het uitzicht is vanuit elke hoek spectaculair!

De 10 mooiste steigers in Nederland - 4

Locatie 4: Steendam

Terug naar het noorden en de provincie Groningen, daar is nog een bekende steiger. Dit is de steiger bij Steendam en deze is favoriet bij fotografen. Gelegen aan het Schildmeer vind je deze steiger met uitzicht over het gehele meer. Rondom de steiger liggen allemaal stenen, waar de naam Steendam ook vandaan komt. Ga vanaf het begin van de steiger fotograferen zodat je de Steendam en de uitgestrekte horizon vast kunt leggen.

De 10 mooiste steigers in Nederland - 5

Locatie 5: Veerse meer

In het hart van de provincie Zeeland, ligt het kunstmatige Veerse meer. Het is een paradijs voor watersport, waterdieren en verschillende vogelsoorten. Er zijn meerdere steigers te vinden, waarvan elk een bijzonder uitzicht heeft. Voornamelijk de steiger bij Vrouwenpolder is een leuke fotoplek, de steiger loopt in een hoek en dit geeft nét wat meer diepte aan je foto.

De 10 mooiste steigers in Nederland - 6

Locatie 6: Someren

Op de rand van de Strabrechtse Heide in Brabant liggen de Somerense bossen met het gebied rond het Keelven.De steiger ligt midden in de plas het Kelveen. Het gebied rondom het Kelveen is een groene oase, met veel bebossing. Het leuke aan deze locatie is dat je een beetje van alles in één foto vast kunt leggen. Zon, “zee”, strand en de prachtige groene omgeving.

De 10 mooiste steigers in Nederland - 7

Locatie 7: Houten Rietplas

De Rietplas in Houten is rond gebouwd met een grote steiger. Als je de foto’s ziet van de pittoreske huisjes aan het water, verwacht je niet dat deze plas midden in een woonwijk is. Langs de steiger kun je een ommetje maken over de Rietplas en langs de huizen die in een typische Hollandse stijl zijn gebouwd. Leuke uitdaging: probeer de reflectie van de huisjes vast te leggen voor een interessante foto!

De 10 mooiste steigers in Nederland - 8

Locatie 8: Zuidlaardermeer

Het grootste meer in de provincie Drenthe, is het Zuidlaardermeer. Bij het meer is een watersportcentrum en daarom zijn er ook meerdere steigers rondom het meer te vinden. Het gebied telt veel verschillende vogelsoorten. Dit is een leuke locatie voor landschappen en wildlife fotografie, mocht je beide willen combineren dan is deze bijzondere plek zeker een bezoekje waard.

De 10 mooiste steigers in Nederland - 9

Locatie 9: Markermeer

Het Markermeer was vroeger, net als het IJsselmeer, onderdeel van de Zuiderzee. Sommige van deze zee elementen zie je nog terug in de kleine stranden rondom het meer en de steen dammen. Bij het Markermeer heb je vele fotografie punten, maar deze bij de Rozewerf in Marken blijft altijd mooi om te zien. De steiger is ongelijk en een klein beetje verwaarloosd. Dit geeft een rustieker en robuuster beeld dan een goed onderhouden steiger. Het Markermeer heeft wat meer beweging in het water vergeleken met verschillende binnenlandse plassen en meren, hier kun je bijvoorbeeld goed oefenen met lange sluitertijden.

Lees hier hoe je foto’s met lange sluitertijden maakt

De 10 mooiste steigers in Nederland - 10

Locatie 10: Timeline

Het strandpark Slijk-Ewijk nabij Valburg heeft een erg wel unieke steiger. Op deze steiger is namelijk het kunstwerk “Timeline”, dat is gemaakt door kunstenaar Rob Sweere, te bewonderen. Op het slingerpad door het water kun je het kunstwerk bewonderen en natuurlijk de omgeving fotograferen.

Neem dit mee voor landschapsfoto’s

Meer lezen?

Water en lange sluitertijden
Water en lange sluitertijden
Wat heb je allemaal nodig en hoe fotografeer je het beste landschappen met water in combinatie met lange sluitertijden? Je leest het hier!
Lees meer
5 tips voor groothoekfoto's
5 tips voor groothoekfoto's
Met een groothoeklens heb je handige en creatieve mogelijkheden. Lees deze 5 tips voordat je aan de slag gaat met een groothoek!
Lees meer