Hoe fotografeer je vallende sterren?

Het is ontzettend leuk om een mooie foto van de sterrenhemel te maken. En soms zie je zelfs een vallende ster. Maar dat moment gaat wel heel snel voorbij! Wat heb je ervoor nodig, wanneer en met welke instellingen kun je het beste vallende sterren fotograferen?

Wat heb je nodig om foto’s te maken van vallende sterren?

 • Een camera die handmatig in te stellen is
 • Lichtsterke groothoek (zoals een 20mm f/2.8 lens)
 • Geheugenkaart met een hoge opslagcapaciteit
 • Een afstandsbediening (liefst met vergrendeling)
 • Reservebatterij voor je afstandsbediening
 • Meerdere volle accu’s voor je camera
 • Een stevig statief
Hoe fotografeer je vallende sterren? - 1

Het fotograferen van de Perseïden

De Perseïden is een meteorenzwerm die jaarlijks te zien is in augustus. Er zijn tientallen vallende meteoren per uur te spotten, soms wel veertig tot tachtig. Het is een prachtig fenomeen om naar te kijken en het is dé uitgelezen kans om een vallende meteoor of een vallende ster op foto vast te leggen. Het hoogtepunt van de Perseïden valt in 2024 op maandag 12 augustus om 21:00 uur 's avonds. In de dagen ervoor en erna kun je ook tal van vallende sterren waarnemen en fotograferen!

Welke voorbereidingen tref je?

Om de sterrenhemel te fotograferen is het verstandig om een goed donkere plek te zoeken. Hoe meer afgelegen de plek, hoe beter. De lichtvervuiling van een nabije stad of wat kassen is heel snel op een foto te zien. Daarnaast is het fijn voor jezelf om eerst thuis in het donker te oefenen met het bedienen van je camera. ‘s Nachts kan het flink afkoelen. Neem een thermosfles met wat warms te drinken, een dekentje of een dik vest mee. Een krukje of klapstoel is geen overbodige luxe en vergeet vooral je anti-muggen spray niet...

Stap voor stap vallende sterren fotograferen

 1. Zet de ruisonderdrukking en de beeldstabilisatie uit
 2. Stel de camera in op het maken van ‘serie opnamen’
 3. Zet de witbalans op circa 4000K voor een natuurlijke kleur
 4. Gebruik een zo groot mogelijk diafragma (zoals f/1.8 of f/2.8)
 5. Stel een wat hogere ISO-waarde in (ISO3200 of ISO6400)
 6. Bereken de maximale sluitertijd met de regel van 400
 7. Stel handmatig scherp op een felle ster met live view
 8. Trigger je camera met de afstandsbediening
Hoe fotografeer je vallende sterren? - 2

Hoe kun je goed scherpstellen op sterren?

Bij het fotograferen van sterren ontkom je er niet aan om handmatig scherp te stellen. Kijk goed rond en bepaal wat de meest heldere ster is. Dat wordt je focuspunt. Zet je objectief op de handmatige scherpstelstand, zet de stabilisatie van je camera uit en stel handmatig scherp op de meest felle ster. Maak een testfoto en controleer de scherpte. Twijfel je? Kies er dan voor om scherp te stellen op een boom en zet daarna de scherpstelring van je lens op 'oneindig'.

Hoe kom je tot de juiste belichting?

Na het maken van de eerste test foto, kun je de belichting beoordelen met behulp van het histogram. Staat er meer informatie aan de linkerkant van het histogram dan in het midden, dan is de foto te donker en heb je een langere sluitertijd of een hogere ISO-waarde nodig. Staat de piek te ver naar rechts, dan heb je juist een kortere sluitertijd of een wat lagere ISO-waarde nodig. Bij een kortere sluitertijd is het wel lastiger om een vallende meteoor of ster in beeld te 'vangen' en moet je wat meer geluk hebben.

Zo bereken je de maximale sluitertijd!

De aarde draait. En bij het fotograferen met langere sluitertijden, veranderen daardoor de sterren soms naar strepen. Hoe langer de brandpuntsafstand van je lens, hoe korter de maximale belichtingstijd kan zijn voor dat effect ontstaat. Om aanwezige sterren als punten in beeld te brengen, is er een som om de maximale sluitertijd uit te rekenen. Dit is de 'regel van 400'. De brandpuntsafstand vermenigvuldig je eerst met de cropfactor van je camera. Daarna deel je het getal 400, door het aantal millimeters van je brandpuntsafstand:

Cropcamera

Een 35mm op een 1.5x crop camera:
400 / (35 x 1.5) = maximaal 7.6 seconden

Fullframe camera

Een 35mm op een fullframe camera:
400 / (35 x 1) = maximaal 11.4 seconden

Hoe fotografeer je vallende sterren? - 3

Laat je camera continu fotograferen

Omdat je niet weet wanneer er iets te zien is, ben je heel veel aan het fotograferen. Maar het is niet nodig om een paar uur lang op de knop van je afstandsbediening te drukken. Na het triggeren van de camera kun je de afstandsbediening vergrendelen, mits je remote deze functie heeft, zodat de camera zelf door blijft gaan.

Heb je geen camera remote of geen afstandsbediening met vergrendeling? Kijk dan eens of je camera beschikt over een interval functie voor het maken van een timelapse. Er zijn best veel camera’s die deze functie hebben. Stel het aantal opnamen in, geef aan hoe lang je wilt fotograferen en kies voor een korte tijd tussen elke foto. Druk daarna op de ontspanknop en je camera doet de rest!

Bekijk alle afstandsbedieningen

Dit heb je nodig voor sterrenfoto's

Meer lezen?

Een timelapse in 10 stappen
Een timelapse in 10 stappen
Wil jij snel een eenvoudig een timelapse maken met een roterende camerabeweging? Met de Syrp Genie Mini doe je dat in 10 stappen!
Lees meer
Hoe fotografeer je sterren?
Hoe fotografeer je sterren?
Het fotograferen van de sterren of de melkweg is helemaal niet zo moeilijk. Volg de stappen op deze pagina en doe het zelf!
Lees meer