Onmisbare tips voor vogelspotters

Vogelspotten is een geliefd tijdverdrijf en de meeste vogelspotters vinden het ook leuk om de vogels te fotograferen. Op deze pagina staan onmisbare tips voor vogelspotters die goed voorbereid op pad willen gaan én vogels perfect met de camera willen vastleggen.

Het beste moment om vogels te spotten

Er zijn twee piekmomenten van de vogeltrek: ongeveer vanaf maart tot mei en van augustus tot november. Veel vogels vertrekken of komen terug. Dat is hét moment om grote groepen vogels te spotten en fotograferen. Tijdens deze piekmomenten heb je een grotere kans om unieke vogels tegen te komen en voor jou nieuwe soorten te spotten. Een ander moment waarop ze flink actief zijn is rond zonsopkomst. Dit is de periode van de dag waarop alle vogels ontwaken en beginnen aan hun ochtendritueel. Tijdens het broedseizoen kun je ze dan al snel spotten door het duidelijke gezang.

Waar kun je goed vogelspotten?

Door heel Nederland en in het buitenland zijn bekende hotspots en speciale hutten te vinden voor het observeren van vogels. Toch zijn de meest bekende plekken voor het spotten van vogels langs de kust en in grotere natuurgebieden. Trek er lekker op uit en laat je verrassen door al het moois dat je tegenkomt. Je kunt het wat dichterbij huis zoeken, want overal zijn vogels. Loop een rondje in een nabij park of maak een speciale voederplek in voortuin of achtertuin om vogels aan te trekken.

Gebruik een verrekijker of telescoop

Onmisbaar voor het observeren van vogels is een hoogwaardige verrekijker of telescoop. Hiermee kun je vogels van een afstand volgen en determineren. De meeste verrekijkers hebben een vergroting van 8x of 10x en daarmee kun je ongeveer 100 tot 200 meter ver kijken. Heeft de verrekijker te weinig bereik, dan moet je een telescoop gebruiken om vogels te kunnen herkennen. Sommige telescopen vergroten tot wel 60x en daarmee kun je van ver nog meer details zien.

Ga naar verrekijkers | Ga naar telescopen

Welke apparatuur kun je meenemen?

Voor het fotograferen van vogels is het belangrijk dat je de vogels van veraf kunt fotograferen. Dit voorkomt dat je de natuur verstoort. Daarom is een cropcamera de beste optie voor dit type fotografie. Bij een camera met een cropfactor komt je onderwerp namelijk groter in beeld dan bij een fullframe camera.

Om de vogels nog beter op beeld te krijgen is het slim om een objectief te gebruiken met een lange brandpuntsafstand. Dit kan een telezoomlens zoals een 150-600mm of een lens met een vaste brandpuntsafstand zijn, zoals een 800mm lens. In combinatie met een crop-camera heb je minimaal een lens met een brandpuntsafstand van 400mm nodig om een vogel beeldvullend te kunnen fotograferen.

Neem een lichtgewicht statief met een schommelkop mee als je vogels gaat fotograferen. Het statief voorkomt dat je je camera continu in je handen moet houden. Een schommelkop is perfect voor het fotograferen van vogels, omdat de kop een sterk draagvermogen heeft en je vogels snel en makkelijk kunt volgen. Zelfs als ze in beweging zijn! Een schommelkop wordt ook wel een ‘swinghead’ genoemd.

Ga altijd goed voorbereid op pad

Voor het observeren van vogels heb je weinig nodig, maar je kunt het jezelf makkelijker en comfortabel maken. Draag camouflagekleding om minder op te vallen en houd jezelf goed warm. Neem een thermosfles met koffie of thee mee en vergeet in de koude maanden je handschoenen niet. Een vogelgids, notitieboekje en pen horen er zeker bij in je tas! Gaat de camera mee? Zorg ervoor dat de accu’s vol zijn, dat je sensor en lenzen schoon zijn en dat je één of meerdere geheugenkaartjes bij je hebt.

Handige accessoires voor vogelspotters

Er bestaan op maat gemaakte camouflage-hoezen voor camera’s en lenzen zodat de apparatuur minder de aandacht trekt. Deze hoezen geven meteen wat extra bescherming. In de meeste vogelhutten zijn bankjes aanwezig om op te zitten, maar je kunt een opvouwbaar krukje meenemen. Dit is extra handig als je langere tijd op wil gaan of vogels vanuit een eigen schuiltent gaat observeren.

Meer lezen over vogels observeren?

Dé 10 vogelplekken in NL
Dé 10 vogelplekken in NL
Nederland heeft veel te bieden voor vogelaars. Hier ontdek je de 10 beste plekken voor vogelfotografie in eigen land!
Lees meer
Welke kijker moet ik kopen?
Welke kijker moet ik kopen?
Bij aanschaf van een kijker let op de kwaliteit en de rust. Maar voor elke activiteit zijn er andere verrekijkers geschikt.
Lees meer