Wat heb je nodig voor vogelfotografie?

Voor het fotograferen van vogels heb je natuurlijk een camera nodig. Maar welke camera is daar het beste voor? En wat voor objectief koop je er precies bij? Op deze pagina lees je meer over de spullen die je nodig hebt voor vogelfotografie en geven we tips voor handige accessoires die je als vogelfotograaf kunnen helpen.

Met welke camera kan ik vogels fotograferen?

Als je vogels wilt fotograferen dan is het belangrijk om op drie punten te letten: de snelheid van het scherpstellen, het aantal beelden per seconde en hoe ver je kunt inzoomen. Met 10x zoom op een compactcamera kun je een vogels nog niet beeldvullend vastleggen. Maar koop je een camera met veel zoom, dan is de snelheid van de autofocus vaak wat lager.

Een snelle automatische scherpstelling én het kunnen fotograferen met een hoog aantal beelden per seconde, maken het fotograferen van vogels echt een stuk makkelijker. Ga je serieus aan de slag met deze tak van fotografie, dan heb je een spiegelreflex- of een systeemcamera met een telelens nodig.

Fullframe of cropcamera?

Het maakt voor vogelfotografie veel uit of je een spiegelreflexcamera of systeemcamera met een fullframe sensor of een crop-formaat sensor gebruikt. De meeste vogelfotografen hebben een voorkeur voor crop-formaat camera’s. Een camera met een cropsensor heeft namelijk wat extra voordelen.

Ten eerste is een cropcamera goedkoper in de aanschaf dan een fullframe camera. Ten tweede komen je onderwerpen groter in beeld, want een cropfactor werkt eigenlijk als een vergrotingsfactor. Daarom kun je met een cropcamera objectieven gebruiken die een minder groot bereik hebben en, net als een cropcamera, goedkoper zijn. Met een 200mm lens op een 2x cropcamera is de grootte van je onderwerp gelijk aan een 400mm objectief op een fullframe camera.

Lees meer over fullframe versus cropfactor

Welk objectief heb je nodig voor vogelfotografie?

Kleine onderwerpen die ver weg zijn, zoals vogels, kun je het beste fotograferen met een zoomlens met een telebereik. Het grote voordeel van een lange brandpuntsafstand is dat de achtergrond mooi onscherp wordt en alle aandacht naar de scherpe vogel gaat. Er zijn zoomlenzen zoals de 70-300mm, 100-400mm of 150-600mm en vast brandpunt objectieven met een langere brandpuntsafstand zoals een 300mm, 400mm of zelfs 600mm. Met een 300mm op een fullframe kun je tuinvogels vaak goed fotograferen. Wil je vogels in het wild fotograferen met een cropcamera, dan heb je minimaal een brandpuntsafstand van 400mm nodig.

Met zoomlenzen kun je de compositie veranderen door even wat verder in of uit te zoomen. Ook kun je met een zoomlens snel een vogel fotograferen die dichterbij is gekomen zonder van lens te hoeven wisselen. Vast brandpunt objectieven zijn lenzen waarmee je niet kunt inzoomen of uitzoomen. Om de afstand tot het onderwerp of je compositie te veranderen zul je met zo’n vaste lens zelf in beweging moeten komen. Deze lenzen zijn wel lichtsterker en daardoor geliefd bij professionals, maar vaak ook een stuk duurder.

Bekijk zoomobjectieven | Bekijk vast brandpunt lenzen

Handige accessoires om mee te nemen

Uiteraard neem je wat geheugenkaarten, accu’s voor je camera en een lensdoekje mee wanneer je gaat fotograferen. Maar wat is nog meer handig om mee te nemen als vogelfotograaf? De volgende accessoires kunnen het jou heel makkelijk maken!

Statief of rijstzak

Fotografeer je vanuit een vogelkijkhut of vanuit het raam thuis? Gebruik dan een statief om écht scherpe foto’s te kunnen maken. Bovendien geeft die je armen en handen tussendoor wat rust. Fotografeer je vaak vanuit de auto of vanuit een extreem laag standpunt? Dan is een rijstzak wat voor jou! Een rijstzak geeft net dat beetje extra ondersteuning en beschermt je apparatuur tegen de harde ondergrond. Er bestaan zelfs speciale rijstzak modellen voor op de rand van je autoportier.

Bekijk statieven

Schommelkop

Een schommelkop is ideaal voor vogelfotografie. Dit soort statiefkoppen zijn echt gemaakt voor het werken met lange telelenzen die een statiefgondel hebben. Het grootste voordeel is dat je met deze statiefkop super snel kunt reageren op wat er om je heen gebeurd en een vogel in voorbijgaande vlucht fotograferen! In het begin is het even wennen om te werken met een schommelkop of ‘swinghead’, maar je zult er al gauw heel blij mee zijn.

Bekijk alle schommelkoppen

Walkstool

Ben je van plan om lang op pad te gaan? Een inklapbaar krukje neem je gelukkig zo mee naar de plek waar je vogels gaat spotten en fotograferen. Walkstools zijn een stevige, sterke en stabiele zitmogelijkheid die je veel comfort bieden. Door het kleine formaat en het lichte gewicht is het ontzettend fijn om je eigen zitplek bij de hand te hebben in de natuur. Een echte aanrader!

Bekijk walkstools

Schuiltent

Met een schuiltent ben je mobiel en kun je op unieke plekken gaan zitten om vogels te observeren of fotograferen. Je zit droog, beschut tegen de wind en het grootste voordeel is natuurlijk dat je niet opvalt dankzij het camouflagepatroon. Let er bij de aanschaf op dat de schuiltent kijkgaten heeft die hoog genoeg zijn voor jou.

Bekijk schuiltenten

Bescherming

Met speciale lensbescherming voorkom je dat je apparatuur beschadigd raakt en nog belangrijker: de stof met camouflage print helpt je om minder op te vallen in bosrijke gebieden. De vorm van het objectief wordt hiermee ‘gebroken’. En een regenhoes ter bescherming van je kostbare spullen mag ook niet ontbreken!

Bekijk lensbescherming | Bekijk regenhoezen

Verrekijker

Met een verrekijker kun je onderwerpen die ver weg zijn, goed bekijken en op je gemak observeren. Hoe meer vergroting een kijker heeft, hoe lastiger het is om de kijker goed stil te houden. Verrekijkers met een vergroting van 8x zijn over het algemeen ideaal voor het spotten van vogels en wilde dieren, maar de keuze van een verrekijker is erg persoonlijk.

Bekijk alle verrekijkers

Speciaal voor vogelfotografie

Meer over vogelfotografie lezen?

Dé 10 vogelplekken in NL
Dé 10 vogelplekken in NL
Nederland heeft veel te bieden voor vogelaars. Hier ontdek je de 10 beste plekken voor vogelfotografie in eigen land!
Lees meer
Vogelfoto's met een schommelkop
Vogelfoto's met een schommelkop
Op deze pagina lees je alles over het fotograferen van vogels met een schommelkop, een speciale statiefkop voor telelenzen!
Lees meer