Hoe maak je een foto transparant met Photoshop?

Een transparante foto is doorzichtig en een doorzichtige foto kun je weer over een andere foto heen plaatsen. Door de transparantie van de bovenste laag zie je de twee foto's door elkaar heen. Maar hoe doe je dit met Adobe Photoshop?

Aan de slag

  • Open de foto die je transparant wilt maken
  • Maak een nieuwe laag aan door op de nieuwe laag in het lagenpaneel te klikken, of gebruik de sneltoets CTRL + SHIFT + N (CMND + SHIFT + N)
  • Verwijder het slotje van de achtergrond
  • Schuif vervolgens de nieuwe laag onder de achtergrond zodat de doorzichtige laag de achtergrond wordt. Deze laag heet door het verwijderen van het slotje, Laag 0 (Layer 0).
  • Selecteer Laag 0 (Layer 0)

Door te schuiven met de balk van 'Dekking' (Opacity) kun je zelf aangeven in welke mate de afbeelding in de bovenste laag transparant wordt. In de onderstaande afbeelding is de foto links met 100% dekking. De dekking in afbeelding rechts is teruggebracht naar 60%, op deze manier wordt de achtergrond zichtbaar. In dit voorbeeld zie je een grid van Photoshop met witte en grijze blokjes, dit is een weergave functie en de blokjes zijn niet zichtbaar als je de transparante foto opslaat.

De doorzichtige foto kun je over een andere foto heen zetten. In dit geval plaatsen we de foto van de graffiti over de foto van een muurtje. Het is daarbij belangrijk dat de twee foto's even groot zijn.

  • Open de achtergrond foto in een nieuw scherm
  • Kopieer de achtergrondfoto en plak deze in het scherm van de transparante foto
  • Schuif de achtergrondfoto onder de transparante laag

Meer lezen?

Hoe werkt het retoucheerpenseel?
Hoe werkt het retoucheerpenseel?
Door het weghalen van onvolkomenheden, komt je onderwerp beter tot zijn recht. Dit kan met het retoucheerpenseel.
Lees meer
Een afbeelding verkleinen
Een afbeelding verkleinen
Het liefst wil je je foto’s in het groot delen, maar soms is het handig om ze te verkleinen. Maar hoe doe je dat?
Lees meer