Mensen of objecten uit een foto verwijderen met Photoshop

Soms is het onmogelijk om een mooie foto te maken zonder dat je daar mensen of objecten bij op krijgt die je er niet op wilt. Met Adobe Photoshop kun je de foto op verschillende bewerken, maar het kost wel wat precisie en tijd. Hier lees je hoe je dit doet!

Aan de slag

  • Open de foto in Adobe Photoshop
  • Dupliceer de achtergrond met CTRL + J (CMND + J)

Werken met het kloonstempel

Selecteer het kloonstempel (S). Het kloonstempel gereedschap kopieert een stukje foto, dit noem je de bron, naar een ander stukje. Je plakt het andere stukje als het ware over het ongewenste deel, het doel. Met ALT + KLIK kun je de bron selecteren en wanneer je de ALT-toets loslaat, kun je het doel overschrijven. Op deze manier verwijder je het ongewenste object.

  • Toets op ALT + klik en selecteer een stukje van de achtergrond die je op de plek wilt hebben van het ongewenste object
  • Klik op het ongewenste object en klik met de muis, of beweeg met de muis wat heen en weer om op deze manier het ongewenste object te verwijderen

Let tijdens het klonen goed op de achtergrond en kies de bron die goed past achter het ongewenste object. Je selecteert af en toe een nieuw stukje met ALT + KLIK voor een goed en meer natuurlijk resultaat. Als je een foutje maakt, herstel je deze makkelijk via Bewerken - Ongedaan maken in het menu of met de sneltoets CTRL + Z (CMND + Z). De grootte van het kloonstempel kun je tussendoor verkleinen of vergroten door de sneltoetsen [ en ] te gebruiken.

Werken met het retoucheerpenseel

Soms krijg je wat ongewenste vlekken rondom het doel. Het kloonstempel is een heel 'hard' gereedschap. Het kloonstempel houdt geen rekening met de omgeving en doet exact wat jij er mee doet. Eventuele vlekken in het nieuwe gebied kun je wat retoucheren met het retoucheerpenseel (J). Als je het retoucheerpenseel gebruikt hoef je geen bron te selecteren, maar kun je gewoon over de vlek heen vegen om deze te verminderen of vermijden. Dit is een veel zachter gereedschap dat rekening houdt met de omgeving. Dit gereedschap is alleen geschikt voor kleine vlekjes of onregelmatigheden.

Inhoud behouden

Met deze optie doet Photoshop zelf het werk. Adobe Photoshop vult het geselecteerde gedeelte van de foto in en houdt daarbij rekening met de omliggende inhoud van het beeld. Zelf moet je alleen de selectie maken van het gedeelte dat je weg wilt hebben.

  • Selecteer het deel van de afbeelding dat je wilt verwijderen met het Selectie gereedschap in de gereedschapsbalk.
  • Klik in de menubalk op Bewerken (Edit) - Vullen (Fill)
  • Een nieuw venster opent kies in de keuzelijst voor: Inhoud behouden (Content Aware)
  • Zet de dekking op 100%
  • Klik op OK
  • Photoshop gaat aan het werk en het ongewenste deel van de afbeelding wordt naadloos gevuld met vergelijkbare afbeeldingsinhoud uit de andere delen van de foto

Voorbeeld voor en na

Meer lezen over Photoshop?

Foto transparant maken
Foto transparant maken
Een transparante foto is doorzichtig en een doorzichtige foto kun je over een andere foto heen plaatsen. Maar hoe doe je dit?
Lees meer
De achtergrond wazig maken
De achtergrond wazig maken
Om je onderwerp meer op te laten vallen, kun je de achtergrond met Photoshop vervagen, oftewel minder scherp maken.
Lees meer