Wat neem je mee op een fotoreis?

Voor elke reisbestemming pak je je koffer op een andere manier in. Dat is zo met je kleding, maar ook met je foto apparatuur. Wat neem je mee als je op vakantie gaat met je spiegelreflex- of systeemcamera? En wat moet je écht niet vergeten?

Download hier de checklist voor je fotoreis

Camera en objectieven

Bedenk vooraf goed welke objectieven je meeneemt en of je ze écht gaat gebruiken. Niets is zo vervelend als misgrijpen in een bepaalde situatie... Met een groothoek (17-40mm), een telelens (70-200mm) én een lichtsterk objectief met een vaste brandpuntsafstand (een 35mm of een 50mm) kun je al heel veel dingen fotograferen! En heb je wel genoeg aan één camera, of wil je een reserve body meenemen?

Meerdere accu’s en de oplader

Neem voldoende accu’s mee! Plak de contactpunten van de accu’s af voordat je ze inpakt! Bij kortsluiting kunnen ze hitte genereren en daarom mogen ze niet in de ruimbagage. Vergeet de oplader niet en ga altijd met volle accu’s op pad.

Ga naar alle accu's en toebehoren

Wereldstekker en stekkerdoos

Je stekkers zijn niet overal ter wereld te gebruiken. Afhankelijk van hoeveel apparatuur je meeneemt, neem je één of twee wereldstekkers mee. Er zijn niet altijd veel stopcontacten aanwezig op de plek waar je verblijft. Een kleine stekkerdoos kan uitkomst bieden: je kunt dan meerdere apparaten of accu’s tegelijk opladen in een hoekje van je kamer of appartement.

Voldoende geheugenkaartjes

Zonder een geheugenkaartje, kun je geen foto’s maken. Gelukkig zijn geheugenkaartje licht en nemen ze weinig ruimte in. Je kunt geheugenkaartjes bij elkaar opbergen in een speciaal hoesje zodat ze niet rondslingeren in je tas.

Een laptop, kaartlezer en een externe harde schijf

Het is handig om een laptop mee te nemen als back-up. Je kunt de vakantiefoto’s van je geheugenkaartje halen en ze op je laptop én de externe harde schijf opslaan. Heb je een goede wifi-verbinding in je kamer? Upload je foto’s ‘s nachts naar een cloud drive als extra back-up, dan zit je altijd goed!

Een goed statief

Het is prettig om een steuntje te hebben van een lichte monopod of een compact reis-statief. Reis-statieven zijn heel klein op te bergen en makkelijk mee te nemen, maar ze zijn minder stevig. Een sterker statief is veiliger voor je camera! Houdt er rekening mee dat je een statief of monopod beter niet mee kunt nemen in je handbagage omdat het als een slagwapen kan worden gezien.

Ga naar statieven en toebehoren

Een goede tas

Kies een stevige en compacte tas uit die niet direct herkenbaar is als zijnde een fototas, maar die je op een prettige manier met je mee kunt dragen. Omdat je je apparatuur in de gaten wilt houden, kun je je apparatuur het beste meenemen als handbagage. Let er op dat de tas daarvoor aan de afmetingen voldoet van de maatschappij waar je mee vliegt.

Bekijk tassen en koffers

Onmisbare accessoires

  • Poetsdoekjes en een blaasbalg
  • Polarisatiefilter en een UV- of protect-filter
  • Filterhouder met je favoriete insteekfilters
  • Camera regenhoes (bescherming tegen regen of zand)
  • Afstandsbediening voor je camera

Wat moet je echt niet vergeten?

  • Vooraf goed je camera-sensor en lenzen schoonmaken
  • De toegestane afmetingen van handbagage opzoeken
  • Controleren of je apparatuur wel verzekerd is op reis
  • Kopieer de originele facturen van je apparatuur
  • Eén of twee universele wereldstekkers

Meer lezen?

Fotospullen mee in het vliegtuig?
Fotospullen mee in het vliegtuig?
Ga je binnenkort op vakantie of op reis en wil je je apparatuur meenemen? Met deze handige tips voorkom je verrassingen!
Lees meer
Tips voor de beste vakantiefoto's
Tips voor de beste vakantiefoto's
Je vakantie is dé gelegenheid om uitgebreid foto’s te maken. Ga goed voorbereid op pad en kom thuis met de mooiste plaatjes!
Lees meer