Welke verrekijker moet ik kopen?

Wat is een goede verrekijker? Dit is een vraag die we vaak horen. Bij aanschaf van een verrekijker let je natuurlijk op de kwaliteit van de kijker. De rust die je tijdens het kijken ervaart is belangrijk voor de keuze van je kijker. Maar voor het observeren van vogels heb je een andere kijker nodig dan tijdens het varen op het water. Voor elke activiteit zijn er andere verrekijkers geschikt.

Vogelspotten

Vogels met het blote oog goed bekijken is soms best lastig. Een verrekijker helpt je daar goed bij. Voor het vogelspotten kun je het beste een verrekijker met een vergroting van ongeveer 8x gebruiken. Hiermee vergroot je voldoende om de vogel dichtbij te halen en ben je nog stabiel genoeg om ‘m goed te kunnen bekijken. Houdt daarnaast rekening met de omstandigheden waarin je op pad gaat. Ga je ‘s ochtends vroeg of juist ‘s avonds vogels kijken? Kies dan voor een kijker met een hoog schemergetal van ongeveer 18.

Op het water

Wanneer je op een boot staat, heb je vrijwel altijd last van deining. Kies daarom op het water voor een verrekijker met een vergrotingsfactor van 7. Dit is dé perfecte combinatie tussen de vergroting en het stabiel houden van het beeld. Op het water kan een verrekijker het zwaar te verduren krijgen. Kies daarom voor een kijker die tegen een stootje kan en gevuld is met stikstofvulling zodat er geen vocht binnenkomt. Kijkers voor op het water hebben vaak een speciale glascoating voor een beter zicht.

Verre reizen en safari

Maak je binnenkort een verre reis of ga je op safari? Kies dan voor een kijker met een vergroting van 8x of 10x die bij voorkeur tegen stof kan. Hiermee kun je de wilde dieren op grote afstand goed bekijken. Als je ook ‘s avonds of ‘s ochtends vroeg op pad gaat, dan heb je een kijker met een schemergetal van 18 of hoger nodig. Een 8x40 of 8x42 is uitermate geschikt voor een verre reis.

Jagen

Tijdens het jagen is het belangrijk om goed te kunnen zien waar je je jachtgeweer op richt. Omdat de meeste dieren in de ochtend of avond actief zijn kies je het best voor een verrekijker gaan met een hoog schemergetal van ongeveer 18 en een grote uittredepupil van minimaal 5. Jaag je in het bos? Dan is 8x vergroting voldoende. Jaag je in het open veld? Dan kun je ook kiezen voor een 10x vergroting.

Sport, theater en concerten

Zit je bij een concert of in het theater ergens achterin de zaal of sta je bij een sportwedstrijd ver weg van de sporters? Een verrekijker zorgt ervoor dat je de expressie op de gezichten of de sporters wel goed kunt zien. Kies voor een lichte en compacte kijker die je gemakkelijk meeneemt en lang kunt vasthouden. Voor het toneel is een kijker met een vergroting van 4x voldoende. Wil je de beelden nog dichterbij halen, ga dan voor een kijker met 8x vergroting.

Allround

Wil je een goede verrekijker die in meerdere situaties te gebruiken is? Kies dan voor een maximale vergroting van 8x. Als je een keertje met slecht weer op pad wilt, dan heb je er in elk geval één nodig die tegen waterdicht is. Bij het kopen van een allround verrekijker kun je ook rekening houden met de helderheid, lichtsterkte en natuurlijk de prijs.

Dit zijn de meest populaire verrekijkers

Meer lezen over verrekijkers?

Waar let je op bij het kopen?
Waar let je op bij het kopen?
Van een goede verrekijker heb je echt jaren plezier. Waar let je eigenlijk allemaal op bij het kopen van een verrekijker?
Lees meer
Wat voor kijkers zijn er?
Wat voor kijkers zijn er?
Er zijn drie hoofdcategorieën: de dakkant of de porro kijkers en de monokijkers. Maar wat zijn de onderlinge verschillen?
Lees meer