Welke vlogcamera moet ik kopen?

De juiste vlogcamera zorgt voor een hogere kwaliteit van je video’s. Wil je beginnen met vloggen of ben je al een vlogger en zoek je een betere camera? Ontdek hier de verschillen tussen de camera’s en waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe vlogcamera!

Bekijk alle vlogcamera's | Top 10 vlogcamera's

Verschillende vlogcamera’s

Vloggen kan met een videocamera, smartphone, action cam of fotocamera. Er zijn drie soorten fotocamera’s waar je mee kunt vloggen: compact camera’s, systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s. Compact camera’s met een opklapbaar scherm worden het meest gebruikt door vloggers doordat ze zo licht en klein zijn. Maar het vloggen met een systeem- of spiegelreflexcamera heeft weer andere voor- en nadelen.

Compact camera

Met een compact camera kun je goed vanuit de hand filmen. De camera is compact en licht, wat een groot voordeel is als je langere tijd wilt opnemen of vaak op pad gaat. De goede automatische modus voor het filmen zorgt ervoor dat je de camera snel kunt pakken, inschakelen en met je verhaal van start kunt gaan zonder iets in te hoeven stellen. Een nadeel kan zijn dat niet alle compact camera's een grote beeldhoek hebben.

Top tien compact camera's

Systeemcamera

Een systeemcamera past doorgaans niet in je binnenzak, maar de ‘instap’ systeemcamera’s zijn toch makkelijk mee te nemen. Ook kun je tussendoor van objectief wisselen. Binnen de systeemcamera’s is er een duidelijk verschil tussen camera’s voor beginners en camera’s met meer professionele videomogelijkheden. Maar door de combinatie van het kleinere formaat en de goede videokwaliteit is er voor elke vlogger wel een geschikte systeemcamera!

Top tien systeemcamera's

Spiegelreflexcamera

Een spiegelreflexcamera is wat groter en zwaarder. En vooral een goede, lichtsterke lens voegt veel grootte en gewicht toe aan je setup. Toch zijn er veel vloggers die bewust filmen met een DSLR vanwege de beeldkwaliteit, aansluitingen en de uitgebreide instelmogelijkheden. Vanuit de hand filmen met een spiegelreflex is zwaar, maar er zijn handige accessoires te koop ter ondersteuning zoals statieven en gimbals.

Top tien spiegelreflexcamera's

De meest populaire vlogcamera's

Waar let je op bij het kopen van een vlogcamera?

Het is goed om bewust op een aantal punten te letten bij het kopen van een nieuwe vlogcamera. Denk bijvoorbeeld aan de videokwaliteit, de beeldhoek, of het display kan draaien en of het toestel de nodige aansluitingen heeft:

Beeldkwaliteit
Niet elke camera kan in full HD kwaliteit of 4K filmen! Kijk in de technische specificaties wat de maximale videoresolutie is en met hoeveel frames per seconde de camera kan opnemen. Dit wordt ook wel de framerate genoemd. Een hoge framerate van 120fps of 240fps zorgt ervoor dat je ook opnames in slowmotion kunt maken.

Het beeldscherm
Een kantelbaar of opklapbaar beeldscherm is bijna onmisbaar omdat je jezelf kunt zien tijdens het filmen. Wil je filmen met een microfoon? Let er op of de aangesloten microfoon niet voor het scherm zit. Zo ja - dan kun je beter een vlogcamera kopen met een display dat zijwaarts kantelbaar is in plaats van opklapbaar naar boven.

Gewicht en formaat
Het gewicht en het formaat van de camera zijn belangrijk, zeker als je langere tijd wilt filmen vanuit de hand. Pak de camera en houd hem een poosje vast alsof je aan het vloggen bent. Ligt de camera prettig in de hand en wat vind je van het gewicht? Probeer het uit!

Een statief zoals een Joby Gorillapod is voor vloggers een ‘must’. Je kunt de vlogcamera verder weg van jezelf vasthouden en je kunt ‘m tussendoor overal neerzetten waar je wilt. De poten van een Gorillapod kun je zelfs om een paal of boomtak wikkelen.

De beeldhoek
Bij een compact camera kun je niet van lens wisselen, wel kun je tussendoor in- en uitzoomen. Voor vlogs wordt er vaak een grote beeldhoek gebruikt zodat je ook een goede indruk krijgt van de omgeving waarin iemand zich bevindt. Vlog je met een systeemcamera of een spiegelreflexcamera? Koop er een groothoeklens bij!

Beeldstabilisatie
De beeldstabilisatie van een camera vangt trillingen en bewegingen op en corrigeert deze. Een gestabiliseerde video is minder schokkerig en veel prettiger om naar te kijken. Ideaal bij het filmen vanuit de hand of als je ergens loopt tijdens het vloggen. Ben je heel erg actief? Dan is een stabilizer voor je camera echt een must!

Scherpstelling
Om zo het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken tijdens het vloggen is het belangrijk dat je voor een camera kiest die een ‘snelle’ scherpstelling heeft. Dit houd in dat de camera direct scherpstelt op het onderwerp dat jij in beeld brengt. Met vloggen draai je de camera van je gezicht vaak snel om naar iets wat er voor je gebeurd. Een snelle scherpstelling zorgt er dan voor dat wat jij in beeld wilt brengen, vrijwel meteen scherp in beeld komt.

Instelmogelijkheden
Heeft de camera genoeg instelmogelijkheden voor video? Als ervaren vlogger wil je zelf meer de touwtjes in handen hebben en kunnen variëren met het diafragma of de witbalans. Bekijk altijd in het menu van de camera wat de mogelijkheden zijn. Wil je met weinig moeite een vlog maken? Ga dan voor een camera zonder al te veel ingewikkelde instellingen!

Lichtgevoeligheid
Niet elke camera kan goed beeld opnemen in een omgeving met slecht of weinig licht. Daarom is het goed om naar de lichtgevoeligheid van een camera te kijken. Wat is de maximale ISO-waarde en wat is lichtsterkte van de lens? Hoe hoger het ISO-getal is, hoe meer licht de camera kan opvangen. Een lens met een maximaal diafragma van bijvoorbeeld f/2.8 is lichtsterk en zeer geschikt voor het vloggen binnenshuis. Met een laag f-getal is het onderwerp scherp in beeld en is de achtergrond mooi onscherp.

Aansluitingen
Wil je tijdens het vloggen het geluid opnemen met een microfoon of gebruik je soms een kleine LED-videolamp om net wat meer licht op je gezicht te krijgen? Houd er dan rekening mee dat de vlogcamera een hotshoe aansluiting heeft of dat er een aparte 3.5mm aansluiting is voor je microfoon.

Vlogcamera voor beginners kopen?

Nieuwe vloggers beginnen vaak met een smartphone en stappen dan over naar een compact camera met een opklapbaar scherm. De automatische stand voor het opnemen van video’s werkt goed en je kunt makkelijk en snel van start gaan met het vloggen. Je zet de camera aan, drukt op start en je bent aan het vloggen! Een compact camera is een echte aanrader.

Bekijk compacte vlogcamera’s

Waterdichte camera’s

Ga je op reis en lijkt het je leuk om in het zwembad of tijdens het kitesurfen wat op te nemen voor je vlog? Kijk eens naar een waterdichte compact camera of action cam! Daarmee kun je zorgeloos onder water filmen. Waterdichte camera's kunnen meestal ook goed tegen een stootje. Het grote voordeel van een action cam is dat het een kleine camera is die je op verschillende manieren kunt bevestigen. Zo kun je filmen vanuit unieke standpunten.

Bekijk waterdichte camera’s | Bekijk action cam’s

Wat heb je nog meer nodig?

Met een vlogcamera ben je er nog niet! Bestanden voor video zijn groot, dus je hebt voldoende geheugenkaartjes nodig met een grote opslagcapaciteit. Denk daarnaast aan extra accu’s, een statief én een microfoon voor een optimaal geluid. Ook bescherming voor je vlogcamera hoort erbij! Denk aan een protector voor het display van de camera en een goede tas.

Bekijk alle vlogcamera's

Meer lezen over vloggen?

Wat heb ik nodig om te vloggen?
Wat heb ik nodig om te vloggen?
Om een goede vlog te maken, heb je meer nodig dan alleen een camera. Maar wat dan? We hebben het voor je op een rijtje gezet!
Lees meer
10 tips voor een goede vlog
10 tips voor een goede vlog
Begin jij net met vloggen of ben je op zoek naar wat goede tips om je vlogs nóg beter te maken? Lees deze 10 handige tips!
Lees meer