Wat heb ik nodig voor het livestreamen van video?

Met een video stream is het mogelijk om collega's, klanten of studenten van dienst te zijn door een lezing, workshop, college of presentatie te geven. Op deze pagina staat met welke livestream apparatuur je zelf video kunt livestreamen!

Een livestream camera

Bijna elke camera waar je mee kunt filmen is geschikt om mee te streamen. Van videocamera, tot webcam tot smartphone, de opties om te livestreamen zijn eindeloos. Elke manier heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Weet je nog niet met wat voor camera je een livestream wilt filmen? Lees verder om te kijken welke bij je past.

Smartphone

De meest eenvoudige en budgetvriendelijke manier is livestreamen met een smartphone. Het is te vergelijken met vloggen. Een smartphone ligt makkelijk in de hand en is daarnaast niet te groot of te zwaar om vast te houden terwijl je wat langer filmt. De kwaliteit kun je verhogen door een externe microfoon, een statiefje met een telefoonhouder en licht te gebruiken.

Er zijn veel apps die het livestreamen ondersteunen en je bent zowel in huis als op locatie verbonden met internet. Nadelen van livestreamen met een smartphone zijn de relatief korte accuduur en dat je geen presentatie op een beeldscherm kunt delen zoals bij een computer. Interactieve modules zoals het weergeven van een logo of titels in beeld zijn niet mogelijk en audio oplossingen voor smartphones zijn schaars of heel specifiek.

Webcam

Een webcam heeft een goede kwaliteit en is eenvoudig te gebruiken door de ‘plug and play’ eigenschappen. Het beeld presteert het beste op een afstand binnen de anderhalf tot twee meter. Een webcam is niet geschikt voor grotere afstanden, zoals van achter uit een klas het bord voor in het lokaal filmen.

De Zoom Q2n-4K Handy Video Recorder is uitermate geschikt voor gebruik als webcam en heeft er een speciale functie voor. Deze draagbare compact recorder maakt kraakheldere geluidsopnames van studiokwaliteit. Hierdoor is deze video recorder zelfs geschikt voor het op afstand geven van muziekles.

Action cam

Ben je vaak op pad? Met de GoPro HERO 10 Black, de GoPro HERO 9 Black en de GoPro Max action cam kun je onderweg streamen op Facebook live. De video’s kunnen meteen in hoge resolutie op de SD-geheugenkaart worden opgeslagen. Een nadeel van livestreamen met de action cam is dat je minder controle hebt over de audio en dat een action cam niet meer waterdicht is zodra er een microfoon wordt aangesloten.

Bekijk GoPro action cam's

Spiegelreflex- of systeemcamera

Met de meeste spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s kun je in een goede kwaliteit filmen. En in combinatie met een microfoon heb je direct een optimale audio beleving. Van een vlog setup maak je in een handomdraai een webcam. Voor de uiteindelijke opstelling om te livestreamen heb je een capture card of capture device nodig. Het is van belang dat je camera een Clean HDMI- of SDI-uitgang heeft om het videosignaal door te geven aan het capture device. Die vertaalt het beeld voor je computer.

De Sony ZV-1, Nikon Z30 en Canon EOS M50 Mark II zijn hoogwaardige camera’s met professionele videomogelijkheden en 4K video-streaming. Deze camera’s produceren een zeer scherp beeld en geven details goed weer. Een extra voordeel is dat je van objectief kunt wisselen, dat is niet mogelijk bij een camcorder.

Videocamera's

Met een (semi) professionele videocamera is de beeldkwaliteit beter en heb je meer controle over het beeld. Ben je van plan om lang streamen? Dan is het handig om een AC-adapter te gebruiken voor de videocamera om deze continu van stroom te voorzien. Zo wordt de stream niet onderbroken door het tussendoor wisselen van accu’s.

Het voordeel van een videocamera ten opzichte van een webcam is voornamelijk de kwaliteit van je beeld. Daarnaast zijn de videocamera’s zeer gebruiksvriendelijk, een hogere lichtgevoeligheid, hebben een zoomfunctie en het is eventueel mogelijk om een microfoon aan te sluiten. Maar door de audiokwaliteit is het meestal niet nodig om een aparte microfoon te gebruiken.

Geselecteerde videocamera's

Capture device

Het videosignaal kun je niet rechtstreeks live streamen. Om een camera op je computer of laptop aan te sluiten en te streamen heb je een capture card of ander streaming apparaat nodig. Controleer welke aansluiting het capture device en de camera hebben, want om deze aan te sluiten heb je kabels nodig zoals een HDMI- of USB-kabel. De benodigde kabels worden niet overal bij meegeleverd. Controleer ook voor de aanschaf van een capture device of er drivers zijn die jouw systeem ondersteunen.

Populaire capture devices

Microfoon

Niet alleen de kwaliteit van het beeld moet goed zijn, voor een optimale verstaanbaarheid wil je goed geluid en heb je een microfoon nodig. De meeste camera’s hebben een interne microfoon, maar vaak voldoet deze niet omdat het signaal te zwak is of te veel ruis bevat. Een externe richtmicrofoon en/of een lavalier microfoon zijn handige opties! Een richtmicrofoon kan het geluid gericht opvangen vanuit de richting waar de microfoon heen wijst, wat ideaal is als je op een vaste plek zit. Een lavalier microfoon is dé oplossing voor wanneer je rondloopt tijdens het geven van een presentatie en wilt dat het geluidsniveau consistent blijft. En voor smartphones zijn er externe microfoons met een 3.5mm aansluiting verkrijgbaar.

Kraakheldere microfoons

Statief

Om je handen tijdens het live video streamen vrij te hebben is het noodzakelijk om de live stream camera of smartphone op een tripod of mini-statief te zetten. Hiermee staat je live stream apparatuur veilig en stabiel. Voor smartphones zijn er speciale houders beschikbaar die je bovenop de kop van een statief kunt bevestigen.

Bekijk statieven en toebehoren

Licht

Je wilt goed in beeld staan en licht kan daar een cruciaal onderdeel voor zijn. Continu licht zoals daglichtlampen zijn eenvoudig in gebruik omdat je letterlijk meteen ziet hoe het er uit ziet wanneer je het licht aanzet. Vaak worden continu LED-lampen en ringlampen gebruikt. Voordelen van LED-lampen zijn dat ze geen warmte afgeven en een stille koeling hebben. Of je nu filmt met een smartphone of een professionele camera: licht is belangrijk.

Bekijk alle video verlichting

Statieven en lampen

Welke continulamp moet ik kopen?
Welke continulamp moet ik kopen?
Er is veel keus en een continulamp moet passen bij wat jij er mee wilt belichten. Welke lamp kun jij het beste kopen?
Lees meer
Welke microfoon moet ik kopen?
Welke microfoon moet ik kopen?
Het geluid van een video is heel belangrijk. Waar let je op bij het kopen van een microfoon en wat voor microfoons zijn er?
Lees meer