CameraNU.nl
Klantenservice bereikbaar van 09:00 tot 22:00 uur

Hoe kies ik de juiste verrekijker?

Omdat een verrekijker kopen over het algemeen een prijzige aangelegenheid is, wordt een verrekijker vaak voor het leven gekocht. Daarbij is het uiteindelijk een persoonlijke keuze, omdat bijvoorbeeld het uiterlijk van een product dat u zo lang in bezit hoopt te hebben ook moet aansluiten bij uw smaak. Toch is er wel iets meer te zeggen over het kiezen van de juiste verrekijker. Verrekijkers kunnen immers variëren in afmeting, gewicht, vergroting, glaskwaliteit en prijs. De eerste vraag die u zichzelf moet stellen, is waarvoor u de verrekijker gaat gebruiken.

Handig: Advies over verrekijkers | Type verrekijkers | Verrekijker termen verklaard | Digiscoping

Waarvoor gaat u de verrekijker gebruiken?

Dit is de meest bepalende vraag bij de aanschaf van een verrekijker. Een waterdichte verrekijker is eigenlijk altijd handig, of u nu het water opgaat, of onverhoopt in een regenbui terecht komt. Gaat u regelmatig de natuur in en wilt u regelmatig vogels en insecten dichtbij halen? Dan zijn kleurweergave en helderheid iets om goed op te letten. Wilt u een vogel volgen in zijn vlucht? Let dan op een breed gezichtsveld. Bepaal voor uzelf waar uw prioriteiten liggen en ga aan de hand daarvan zoeken naar de juiste verrekijker. U kunt daarvoor bijvoorbeeld de filters op onze website gebruiken.

Afmetingen en gewicht van de verrekijker

Voor veel mensen is de afmeting van de verrekijker één van de belangrijkste zoekcriteria. Een kleinere kijker is natuurlijk heel handig om in je binnenzak te steken. Een grotere kijker levert echter vaak een helderder en stabieler beeld op. Zoek dus naar de juiste balans. Een veelvoorkomende afmeting is 8 x 42, waarbij 8 staat voor de vergrotingsfactor en 42 voor de diameter van objectieven in mm. De meeste 8x42-verrekijkers zijn redelijk compact, zodat u ze gemakkelijk mee kunt nemen.

Houd rekening met de vergroting van de verrekijker

Het lijkt soms zo simpel: hoe groter de vergroting, hoe meer u kunt zien. Helaas werkt dat bij verrekijkers toch iets anders. Het zichtbare beeld wordt namelijk niet alleen vergroot, de trillingen (die u vaak zelf veroorzaakt) worden meevergroot. Bij een vergroting boven de 8 zijn uw hersenen slechter in staat de trilling in het beeld te compenseren. U hebt dus óf een hele vaste hand, óf een statief nodig. Niet altijd even handig als u de verrekijker mee het bos in wilt nemen.

Kwaliteit van de verrekijker

De kwaliteit van de verrekijker wordt bepaald door de coating, het materiaal en de stevigheid. Van deze drie is de coating verreweg het belangrijkste.

Coatings

Alle moderne verrekijkers worden uitgerust met zogenaamde coatings. Dat zijn hele dunne laagjes – 100 tot 137 nanometer – van een bepaalde substantie die onder hoogvacuüm op de lens worden gedampt. Het belangrijkste voordeel van deze laagjes is een hogere lichtdoorlaatbaarheid – tot wel 50% – en daardoor een veel beter beeld. Het resultaat hiervan wordt vooral zichtbaar onder slechte lichtomstandigheden zoals mist, schemer of regen. Zonder deze coatings zouden de lensdelen van uw kijker beslaan en zou het beeld mistig en donker worden. Het voordeel van goede coatings kunt u ook op een andere manier bekijken. Door de hogere lichtopbrengst kunnen kleinere lenzen worden gebruikt voor een compactere verrekijker met hetzelfde beeldresultaat.

Coatings worden verder aangebracht om schitteringen en flares te voorkomen, zodat u zich ongehinderd op uw onderwerp kunt blijven richten. Ook zorgen ze voor een verhoging van het contrast wat een rustiger beeld geeft en u ontspannen laat kijken.

Glaskwaliteit en stevigheid

Om een verrekijker comfortabel te kunnen gebruiken, is het erg belangrijk hoe deze in de hand ligt en of u de juiste feeling hebt met de kijker. Het is heel persoonlijk – en afhankelijk van het gebruiksdoel – of u liever een zo licht mogelijke kijker wilt of juist een robuust en wat zwaarder model.

Naast de coating is ook het glas bepalend voor de kwaliteit van de kijker. Het heeft namelijk weinig zin om top-coatings aan te brengen op glassoorten van mindere kwaliteit. Soorten glas zijn bijvoorbeeld kroonglas – zoals BK7 en Bak-4 – en Flintglas en met extra-lage-dispersie glas wordt chromatische aberratie voorkomen. Over het algemeen geldt echter: hoe beter het glas, hoe prijziger de verrekijker weer wordt.

Prijs van de verrekijker

Hoewel voor heel veel mensen de prijs van een verrekijker een belangrijke factor is bij de aanschaf, is het geen inhoudelijke benadering. Het is meer dan begrijpelijk dat u als klant 'vastzit' aan een bepaald budget, maar voor het vinden van de juiste kijker, moet de prijs niet bepalend zijn. Bovendien is kwaliteit vaak verbonden aan de prijs, maar presteren goedkopere kijkers soms beter dan duurdere kijkers.

Test de verrekijker

Zoals eerder opgemerkt: een verrekijker koopt u voor het leven. Daarom is het belangrijk dat u een kijker in handen hebt, want dan leert u een verrekijker pas echt kennen. Er is veel algemene informatie op bijvoorbeeld deze pagina's te vinden en ook over specifieke verrekijkers kunt u in ruime mate kennis opdoen op het web. U weet echter pas echt wat u koopt als u de kijker in uw handen hebt.

Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen en het gewicht die direct tast- en voelbaar worden. Maar ook kunt u de daadwerkelijke helderheid zien, het kleurbeeld en de instelmogelijkheden. Neem de tijd om de kijker uit te zoeken en te proberen, dan weet u zeker dat u er jarenlang plezier van zult hebben. In onze winkel hebben wij ruim 300 kijkers op voorraad van 20 tot 2500 euro. U kunt er alle tijd nemen om verrekijkers te proberen, gebruik te maken van ons unieke uitkijkpunt en advies te vragen aan onze experts.

Zopim
Heeft u een vraag?