CameraNU.nl
Klantenservice bereikbaar van 09:00 tot 22:00 uur

Technische termen bij verrekijkers uitgelegd

Als u zich gaat verdiepen in de wondere wereld van verrekijkers, zult u vroeg of laat in aanraking komen met de technische termen die bij een verrekijker horen. Hebt u zich altijd al afgevraagd wat nou eigenlijk een uittredepupil is en waar het schemergetal voor staat? Lees het op deze pagina.

Handig: Advies over verrekijkers | Type verrekijkers | Hoe kies ik de juiste verrekijker? | Digiscoping

Vergroting en objectiefdiameter

In de naam van een verrekijker worden altijd de vergroting en de objectiefdiameter genoemd. Bij een 7x50 kijker is het eerste getal de vergroting en het tweede de objectiefdiameter. De vergroting staat eenvoudigweg voor de factor waarmee de verrekijker de werkelijkheid vergroot. U ziet alles dus zeven keer zo groot of zeven keer zo dichtbij dan in werkelijkheid. Een objectiefdiameter van 50 betekent dat de lenzen aan de voorkant een doorsnede van 50mm hebben. Hoe groter deze waarde, hoe meer licht er binnenvalt en hoe meer details er zichtbaar zijn.

Uittredepupil

De uittredepupil staat voor de hoeveelheid licht die de verrekijker doorgeeft aan het oog van degene die door de verrekijker kijkt. Je kunt deze waarde berekenen door de objectiefdiameter – waardoor het licht binnenvalt – te delen door de vergroting. Hoe groter de uittredepupil is, hoe meer licht er doorkomt. Omdat het menselijk oog zich maximaal kan openen tot ongeveer 7 a 8 millimeter levert een grotere uittredepupil geen toegevoegde waarde op. Aan de vorm van de uittredepupil kun je zien van welke kwaliteit de lenzen zijn. Hoe ronder, hoe beter de kwaliteit is.

Wat betekent de lichtsterkte van een verrekijker?

Met het begrip lichtsterkte wordt aangeduid hoeveel licht de kijker doorlaat. De lichtsterkte wordt uitgedrukt met een getal dat is uit te rekenen door de uittredepupil met zichzelf te vermenigvuldigen. Hoe hoger de lichtsterkte, hoe beter de verrekijker, maar vanwege de beperking van het menselijk oog kan een mens niet profiteren van een lichtsterkte hoger dan 49 (7x7). Verrekijker met een lichtsterkte in de buurt van deze maximale waarde worden ook wel nachtkijkers genoemd. De lichtsterkte van een verrekijker kan hiernaast nog verhoogd worden door gebruik van bepaalde glassoorten.

Waar staat het schemergetal van een kijker voor?

Het schemergetal is een waarde die aangeeft hoe goed een verrekijker presteert onder ongunstige lichtomstandigheden. Hierbij geldt: hoe hoger het schemergetal, hoe beter de kijker is. Het schemergetal is uit te rekenen door de vergroting te vermenigvuldigen met de objectiefdiameter en daar de wortel van te trekken. Wilt u weten tot op welke afstand u nog details kunt waarnemen met uw kijker? Vermenigvuldig dan het schemergetal met tien en u hebt de afstand in meters.

Wat zegt het gezichtsveld van een verrekijker?

Het gezichtsveld is de breedte die u kunt overzien met uw verrekijker op een afstand van 1000 meter. Dit heeft dus alles te maken met de gezichtshoek die de kijker u geeft. Hoe groter de gezichtshoek, hoe groter ook het gezichtsveld. Als u weet wat de gezichtshoek van uw verrekijker is, kunt u het gezichtsveld uitrekenen door de hoek met 17.5 keer te vermenigvuldigen.

Feitelijke beeldhoek en schijnbare beeldhoek

De gezichtshoek van een verrekijker wordt ook wel de feitelijke beeldhoek genoemd, omdat deze hoek niet zo ervaren wordt bij het kijken. Dit komt door de vergroting van de kijker, waardoor het lijkt alsof u dichterbij het onderwerp bent en een andere beeldhoek ervaart. Zie ter verduidelijking hiervan de illustratie rechts.

Zopim
Heeft u een vraag?