Uitleg afkortingen van Canon objectieven

Namen van objectieven kunnen behoorlijk lang worden door alle afkortingen die erin voorkomen. Vooral als je net begint met fotograferen ziet je door de bomen het bos niet meer met al deze lettercombinaties. Omdat wij het bij Cameranu belangrijk vinden om jou van informatie te voorzien om de juiste keuze te kunnen maken, hebben we hier een zo volledig mogelijk overzicht geplaatst van de afkortingen die je op onze website vindt in de namen van Canon objectieven.

Wat betekent CN-E?

CN-E is een aanduiding om aan te geven dat het objectief speciaal bedoeld is voor film. CN staat dan ook voor Cinema. Deze objectieven zijn in principe gewoon te gebruiken met een fullframe Canon EOS camera met een EF-fitting. Wel zijn er ook Canon CN-E PL (positive lock) lenzen die ontwikkeld zijn voor uiterst professioneel gebruik en niet compatibel zijn met de Canon EF-mount.

Wat betekent DO?

De afkorting DO staat voor Diffractive Optics. Dit houdt in dat het objectief is uitgerust met lenselementen die de richting van het licht beïnvloeden. Door een aantal van dit soort glaselementen te gebruiken kan bijna al het licht dat de lens binnenkomt effectief worden gebruikt, waardoor het objectief lichtsterker wordt.

Wat betekent EF?

De afkorting EF staat voor Enhanced Focus en is de naam van de aansluiting – ook wel de objectiefmount genoemd – die alle EOS camera's van Canon gebruiken.

Wat betekent EF-M?

De afkorting EF-M staat voor Enhanced Focus - Mirrorless en wordt gebruikt voor de lensmount die in 2012 is geïntroduceerd voor de systeemcamera's van Canon. Objectieven met deze mount zijn niet te gebruiken op DSLR's van Canon met een EF of EF-S fitting.

Wat betekent EF-S?

De afkorting EF-S staat voor Enhanced Focus - Small image circle en is de naam van de aansluiting – ook wel de objectiefmount genoemd – die EOS camera's van Canon vanaf 2003 gebruiken. Lenzen met deze mount zijn speciaal ontwikkeld voor camera's met een APS-C sensor en kunnen dan ook alleen op body's met deze fitting gebruikt worden.

Wat betekent IS?

De afkorting IS staat voor Image Stabiliser. Dit betekent dat het objectief is uitgerust met een systeem dat trillingen en daarmee bewegingsonscherpte compenseert. Hierdoor kunt u makkelijker uit de hand fotograferen.

Wat betekent MP-E?

De afkorting MP-E wordt slechts in één Canon objectief gebruikt waarbij MP staat voor Macro Photo. Dit objectief is dan ook speciaal gemaakt voor macrofotografie. Deze MP-E lensmount is compatibel met de Canon EF fitting. Er is gekozen voor deze afwijkende benaming omdat met een MP-E objectief alleen handmatig scherpgesteld kan worden.

Wat betekent STM?

De afkorting STM staat voor Stepper Motor, oftwel een stappenmotor. Dat betekent dat de scherpstelmotor in het objectief met zeer precieze stappen naar de juiste stand draait bij het scherpstellen. Hierdoor gebeurt dit volledig geruisloos.

Wat betekent TS-E?

De afkorting TS-E wordt gebruikt voor Canon Tilt-shift objectieven waarbij TS staat voor Tilt Shift. Deze TS-E lensmount is compatibel met de Canon EF fitting. Er is gekozen voor deze afwijkende benaming omdat met een TS-E objectief alleen handmatig scherpgesteld kan worden.

Wat betekent USM?

De afkorting USM staat voor Ultra Sonic Motor. Dit betekent dat het objectief is uitgerust met een Auto Focus motor alleen ultrasoon geluid produceert. Hierdoor stelt het objectief supersnel en tegelijk fluisterstil scherp.

Wat betekent ED/UD?

ED/UD staat voor Extra/Ultra Low Dispersion. Dit is optisch materiaal dat ontwikkeld is om charomatische aberratie tegen te gaan en een betere beeldkwaliteit te verzorgen. Chromatische aberratie is op foto's te zien als paarse randjes rond contrastrijke details.

Wat betekent IF?

IF is de afkorting voor Inner Focus. Bij dergelijke objectieven beweegt enkel de binnenste lensgroep bij het scherpstellen. Hierdoor blijft de lengte van de lens ongewijzigd. Dit is handig wanneer je een filter op je lens wilt bevestigen.

Wat betekent Nano USM?

Nano USM is een combinatie van USM en STM scherpstelmotoren. Dit maakt objectieven nog stiller tijdens het scherpstellen. Dit is zeer welkom wanneer je video's opneemt omdat het niet voor ongewenste geluiden zorgt.

Wat betekent Super ED?

Super ED staat voor Extra Low Disperson. Het is een verbeterde versie van de ED/UD lenselementen van Canon. Dit resulteert in minder chromatische aberraties. Je vindt Super ED lenselementen vooral terug in de L-serie objectieven van Canon.

Wat betekent RF?

Canon's full frame systeemcamera's zijn voorzien van een nieuwe vatting genaamd RF, wat staat voor Re-imagined Focus. RF-mount lenzen passen niet op Canon EOS M-systeemcamera's.

Wat betekent Micro USM?

Micro USM is een autofocusmotor welke kleiner en eenvoudiger is dan de USM die in de meeste Canon objectieven wordt gebruikt. Net als zijn grotere broer is deze motor stil en snel in kleinere objectieven met lichtere optische elementen. Handmatige scherpstelling is meestal niet mogelijk bij lenzen met een micro USM. Zowel USM als micro USM worden op de lenzen zelf aangeduid als USM.

Wat betekent L?

De L staat voor 'Luxury'. Deze letter vind je dan ook terug op Canon lenzen met de hoogste kwaliteit. L-lenzen zijn herkenbaar aan hun witte behuizing. Deze objectieven zijn weerbestendig en geoptimaliseerd om te presteren in extreme omstandigheden.

Wat betekent DS?

Deze afkorting staat voor Defocusing Smoothing, wat betekent dat een lens met DS in de naam is voorzien van een speciale coating. Deze coating zorgt ervoor dat de achtergrondonscherpte, ook wel bokeh genoemd, nog mooier en zachter is.

Wat betekent I, II en III?

Dit zijn Romeinse cijfers die aangeven van welke generatie het objectief is. Wanneer een lens bijvoorbeeld II in de naam heeft staan, betekent dit dat het een nieuwere, bijgewerkte versie is die een aantal verbeteringen heeft gehad ten opzichte van het eerdere model.

Wat betekent AFD?

ARC-Form Drive is de eerste autofocusmotor in Canon EF-objectieven. Deze maakt meer geluid dan USM-motoren en is iets trager. Er is geen fulltime handmatige scherpstelling. Als op de behuizing van een autofocus Canon lens niet is aangegeven welk soort AF-motor wordt gebruikt, is het AFD of Micro Motor.

Wat betekent PZ?

PZ staat voor Power Zoom en maakt gebruik van een speciale motor om de brandpuntsafstand van de lens te wijzigen. Een voorbeeld van een Canon lens met PZ is de EF 35-80mm f/4-5.6 PZ.

Wat betekent MM?

MM staat voor Micro Motor, de minst geavanceerde AF-motor die samen met AFD wordt gebruikt in Canon lenzen. Deze AF-motor wordt alleen gebruikt in de goedkoopste Canon lenzen zoals de EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II kitlens. Deze motor kan niet voltijds handmatig worden scherpgesteld zoals met de meer geavanceerde USM-systemen. Hij is ook iets luider, maar omdat de kitlens zo licht is, is de motor ook erg klein en is het geluid zelden storend.