Uitleg afkortingen van Canon objectieven

Namen van objectieven kunnen behoorlijk lang worden door alle afkortingen die erin voorkomen. Vooral als je net begint met fotograferen ziet je door de bomen het bos niet meer met al deze lettercombinaties. Omdat wij het bij CameraNU.nl belangrijk vinden om jou van informatie te voorzien om de juiste keuze te kunnen maken, hebben we hier een zo volledig mogelijk overzicht geplaatst van de afkortingen die je op onze website vindt in de namen van Canon objectieven.

Wat betekent CN-E?

CN-E is een aanduiding om aan te geven dat het objectief speciaal bedoeld is voor film. CN staat dan ook voor Cinema. Deze objectieven zijn in principe gewoon te gebruiken met een fullframe Canon EOS camera met een EF-fitting. Wel zijn er ook Canon CN-E PL (positive lock) lenzen die ontwikkeld zijn voor uiterst professioneel gebruik en niet compatibel zijn met de Canon EF-mount.

Wat betekent DO?

De afkorting DO staat voor Diffractive Optics. Dit houdt in dat het objectief is uitgerust met lenselementen die de richting van het licht beïnvloeden. Door een aantal van dit soort glaselementen te gebruiken kan bijna al het licht dat de lens binnenkomt effectief worden gebruikt, waardoor het objectief lichtsterker wordt.

Wat betekent EF?

De afkorting EF staat voor Enhanced Focus en is de naam van de aansluiting – ook wel de objectiefmount genoemd – die alle EOS camera's van Canon gebruiken.

Wat betekent EF-M?

De afkorting EF-M staat voor Enhanced Focus - Mirrorless en wordt gebruikt voor de lensmount die in 2012 is geïntroduceerd voor de systeemcamera's van Canon. Objectieven met deze mount zijn niet te gebruiken op DSLR's van Canon met een EF of EF-S fitting.

Wat betekent EF-S?

De afkorting EF-S staat voor Enhanced Focus - Small image circle en is de naam van de aansluiting – ook wel de objectiefmount genoemd – die EOS camera's van Canon vanaf 2003 gebruiken. Lenzen met deze mount zijn speciaal ontwikkeld voor camera's met een APS-C sensor en kunnen dan ook alleen op body's met deze fitting gebruikt worden.

Wat betekent IS?

De afkorting IS staat voor Image Stabiliser. Dit betekent dat het objectief is uitgerust met een systeem dat trillingen en daarmee bewegingsonscherpte compenseert. Hierdoor kunt u makkelijker uit de hand fotograferen.

Wat betekent MP-E?

De afkorting MP-E wordt slechts in één Canon objectief gebruikt waarbij MP staat voor Macro Photo. Dit objectief is dan ook speciaal gemaakt voor macrofotografie. Deze MP-E lensmount is compatibel met de Canon EF fitting. Er is gekozen voor deze afwijkende benaming omdat met een MP-E objectief alleen handmatig scherpgesteld kan worden.

Wat betekent STM?

De afkorting STM staat voor Stepper Motor, oftwel een stappenmotor. Dat betekent dat de scherpstelmotor in het objectief met zeer precieze stappen naar de juiste stand draait bij het scherpstellen. Hierdoor gebeurt dit volledig geruisloos.

Wat betekent TS-E?

De afkorting TS-E wordt gebruikt voor Canon Tilt-shift objectieven waarbij TS staat voor Tilt Shift. Deze TS-E lensmount is compatibel met de Canon EF fitting. Er is gekozen voor deze afwijkende benaming omdat met een TS-E objectief alleen handmatig scherpgesteld kan worden.

Wat betekent USM?

De afkorting USM staat voor Ultra Sonic Motor. Dit betekent dat het objectief is uitgerust met een Auto Focus motor alleen ultrasoon geluid produceert. Hierdoor stelt het objectief supersnel en tegelijk fluisterstil scherp.