CameraNU Logo

Uitleg afkortingen van Fujifilm objectieven

Namen van objectieven kunnen behoorlijk lang worden door alle afkortingen die erin voorkomen. Vooral als je net begint met fotograferen ziet je door de bomen het bos niet meer met al deze lettercombinaties. Omdat wij het bij CameraNU.nl belangrijk vinden om jou van informatie te voorzien om de juiste keuze te kunnen maken, hebben we hier een zo volledig mogelijk overzicht geplaatst van de afkortingen die je op onze website vindt in de namen van Fujifilm objectieven.

Wat betekent APD?

De afkorting APD staat voor Apodisatie en dit betekent dat het objectief is uitgerust met een apodisatiefilter. Dit filter zorgt voor een mooi bokeh in de gemaakte beelden doordat het de randen vervaagt van objecten waarop niet is scherpgesteld.

Wat betekent LM?

De afkorting LM staat voor Linear Motor. Dit betekent dat het objectief is uitgerust met autofocus die wordt aangedreven door een lineaire motor. Hierdoor kan snel en stil worden scherpgesteld.

Wat betekent OIS?

De afkorting OIS staat voor Optical Image Stabilisation. Dit betekent dat het objectief is uitgerust met optische beeldstabilisatie waardoor bewegingsonscherpte en trillingen worden gecompenseerd. Zo kunt u gemakkelijker uit de hand fotograferen of filmen.

Wat betekent WR?

De afkorting WR staat voor Weather Resistant. Dit betekent dat het objectief water- en stofbestendig is.

Wat betekent XC?

De betekenis van de afkorting XC is onduidelijk. Het betekent dat het objectief deel uitmaakt van de Fujifilm X-mount serie. De C staat hierbij voor 'compact and casual'. Het verschil met de XF-objectieven is dat de XC-objectieven goedkoper en eenvoudiger zijn.

Wat betekent XF?

De betekenis van de afkorting XF is onduidelijk. Het betekent dat het objectief deel uitmaakt van de Fujifilm X-mount serie. Het verschil met de XC-objectieven is dat de XF-objectieven een metalen behuizing hebben en over het algemeen ook een groter diafragma.