Uitleg afkortingen van Leica objectieven

Namen van objectieven kunnen behoorlijk lang worden door alle afkortingen die erin voorkomen. Vooral als je net begint met fotograferen ziet je door de bomen het bos niet meer met al deze lettercombinaties. Omdat wij het bij Cameranu belangrijk vinden om jou van informatie te voorzien om de juiste keuze te kunnen maken, hebben we hier een zo volledig mogelijk overzicht geplaatst van de afkortingen die je op onze website vindt in de namen van Leica objectieven.

Wat betekent ASPH?

De afkorting ASPH staat voor Aspherical. Dit betekent dat het objectief is voorzien van een asferisch lenselement wat sferische aberraties helpt te voorkomen. Bovendien kan een asferisch lenselement vaak een complex geheel van meerdere lenselementen vervangen waardoor het objectief korter is.

Wat betekent CS?

CS staat voor Central Shutter, wat ingebouwd is in de lenscilinder. Het staat ook wel bekend als bladsluiter en het maakt flitssynchronisatie met hogere snelheden mogelijk dan met een traditionele spleetsluiter. Ook veroorzaakt het minder trillingen.

Wat betekent M?

De M-vatting is Leica's langst gebruikte cameramontagesysteem. Het is geïntroduceerd in 1953 op de Leica M3-afstandsmeter. M-lenzen zijn speciaal ontworpen voor gebruik op Leica's assortiment film- en digitale afstandsmodellen. De M staat voor "Meßsucher", wat Duits is voor meetzoeker. M-mount lenzen zijn compatibel met alle M-mount meetzoekercamera's van Leica en zijn ook te gebruiken op de SL en L/TL-systeemcamera's met behulp van een adapter.

Wat betekent R?

De R staat voor Reflex. R-mount lenzen waren ontworpen voor de inmiddels verdwenen serie spiegelreflexcamera's van Leica. R-lenzen kunnen echter nog altijd gebruikt worden op Leica R-mount camera's en zijn ook te bevestigen op de Leica SL en L/TL-systeemcamera's met behulp van een adapter.

Wat betekent S?

S-mount lenzen zijn speciaal ontworpen voor de S-serie middenformaatcamera's van Leica. De S-mount verscheen voor het eerst in 2008 toen Leica de S2 aankondigde, een middenformaatcamera in een 35mm 'SLR-achtige' behuizing. S-lenzen zijn compatibel met autofocus en hebben een ingebouwde schroefvormige autofocusmotor.

Wat betekent L/T?

Belangrijk om te weten is dat Leica de T-mount enige tijd geleden heeft omgedoopt tot L-mount. L-mount (voorheen T-mount) lenzen zijn speciaal ontworpen voor gebruik met Leica's spiegelloze systeemcamera's en zijn in 2014 voor het eerst verschenen op de Leica T (Typ 701). De T-mount lenzen zijn aanvankelijk ontworpen om een beeldcirkel van APS-C formaat op te lossen. In 2015 kondigde Leica de SL aan, een fullframe spiegelloze camera met eveneens de T-vatting, die later gewijzigd werd naar L-vatting. Lenzen die zijn ontworpen om een beeldcirkel van volformaat op te lossen voor gebruik op de SL, werden SL-lenzen genoemd en bijgesneden lenzen voor de Leica T (voorheen T-lenzen) werden vanaf dat moment TL-lenzen genoemd. Daarom staat in de modelnaam van de lens, achter de lensklasse:

-SL = Full Frame
-TL = Bijgesneden
-T= Bijgesneden (alleen op lenzen die vóór de naamsverandering zijn gemaakt, nog steeds systeemcompatibel)