Uitleg afkortingen van Nikon objectieven

Namen van objectieven kunnen behoorlijk lang worden door alle afkortingen die erin voorkomen. Vooral als je net begint met fotograferen ziet je door de bomen het bos niet meer met al deze lettercombinaties. Omdat wij het bij Cameranu belangrijk vinden om jou van informatie te voorzien om de juiste keuze te kunnen maken, hebben we hier een zo volledig mogelijk overzicht geplaatst van de afkortingen die je op onze website vindt in de namen van Nikon objectieven.

Wat betekent AF?

De afkorting AF staat voor Auto Focus oftewel automatische scherpstelling en geeft aan dat het objectief over deze functionaliteit beschikt.

Wat betekent AF-D?

De afkorting AF-D staat voor Auto Focus Distance. Dit betekent dat het objectief over automatische scherpstelling beschikt en tevens over een codeerchip die informatie over de scherpstelafstand doorgeeft aan de camerabody. Vaak wordt de letter D achter het diafragma in de titel van het objectief vermeld.

Wat betekent AF-S?

De afkorting AF-S staat voor Auto Focus Silent oftewel stille automatische scherpstelling en geeft aan dat het objectief over deze functionaliteit beschikt. Voor deze stille scherpstelling zijn ze uitgerust met een SWM (Silent Wave Motor). AF-S objectieven geven informatie aan de camerabody door over de scherpstelafstand en het diafragma en hebben dus geen diafragmaring meer nodig.

Wat betekent AF-P?

De afkorting AF staat voor Auto Focus oftewel automatische scherpstelling en geeft aan dat het objectief over deze functionaliteit beschikt. De P in AF-P staat voor "Pulse". Dit geeft aan dat het objectief gebruikmaakt van een stille en snelle stappenmotor. AF-P objectieven geven informatie aan de camerabody door over de scherpstelafstand en het diafragma en hebben dus geen diafragmaring meer nodig.

Wat betekent DC?

De afkorting DC staat voor Defocus image Control. Dit betekent dat het objectief is uitgerust met een aparte ring waarmee u de controle hebt over de sferische aberratie in de voor- en achtergrond en daarmee het bokeh in uw afbeeldingen kunt beïnvloeden.

Wat betekent DX?

De afkorting DX staat voor Digital eXpanded en geeft aan dat het objectief is ontworpen voor camera's met een APS-C sensor. Bij gebruik op een fullframe camera kan er vignettering optreden. Door het geavanceerde ontwerp is het mogelijk om het objectief compact te houden.

Wat betekent ED?

De afkorting ED staat voor Extra-low Dispersion. Dit betekent dat het objectief is uitgerust met speciale glaselementen die zorgen voor correctie van chromatische aberratie.

Wat betekent IF?

De afkorting IF staat voor Inner Focus. Dit betekent dat bij het scherpstellen de binnenste lensgroep beweegt zodat de fysieke lengte van het objectief niet verandert.

Wat betekent FL?

De lettercombinatie FL is een afkorting voor het materiaal Fluoriet. Dit betekent dat een of meerdere lenselementen in dit objectief van fluoriet zijn gemaakt in plaats van glas.

Wat betekent PC-E?

De afkorting PC-E staat voor Perspective Control Electronic. Dit betekent dat het om een tilt shift objectief gaat waarvan de lenzen verplaats kunnen worden ten opzichte van het brandpunt.

Wat betekent PD?

De afkorting PD staat voor Penta-Decem en geeft aan dat het objectief is opgebouwd uit 15 lenselementen.

Wat betekent PF?

De afkorting PF staat voor Phase Fresnel. Dit betekent dat er een Fresnel lenselement is gebruikt wat zorgt voor een korter en lichter objectief doordat er minder lenselementen nodig zijn om chromatische aberratie te verminderen.

Wat betekent VR?

De afkorting VR staat voor Vibration Reduction. Dit betekent dat er beeldstabilisatie in het objectief is ingebouwd waardoor bewegingsonscherpte en trillingen worden gecompenseerd. Zo kunt u gemakkelijker uit de hand fotograferen of filmen.

Wat betekent CRC?

De afkorting CRC staat voor Close Range Correction. Deze techniek zorgt ervoor dat de lens specifieke lenselementen gebruikt om het onderwerp scherp te krijgen als je van dichtbij scherpstelt.

Wat betekent ASP?

De lens bevat minstens één asferisch element, dat wordt gebruikt om coma en andere lensafwijkingen te corrigeren. Het wordt soms ook wel aangeduid met "AS".

Wat betekent D?

Lenzen van het D-type sturen informatie over de afstand tussen de camera en het onderwerp naar je camera toe.

Wat betekent G?

Wanneer er G in de lensnaam staat, achter het diafragma, betekent dit dat de lens geen diafragmaring heeft zoals de oude objectieven. Alle moderne Nikon lenzen hebben een G, omdat de diafragmaring alleen nodig is voor oude handmatige scherpstelcamera's.

Wat betekent E?

De nieuwe objectieven van het E type hebben een elektronische diafragmaregeling. Deze lenzen hebben geen diafragmahendel op de achterkant van de lens en zijn volledig elektronisch. Er is dus geen manier meer om het diafragma handmatig in te stellen.

Wat betekent HRI?

HRI staat voor High Refractive Index lens, ontworpen om veldkromming en sferische aberraties te verminderen. HRI-lenselementen zijn alleen aanwezig op de beste Nikon-objectieven, zoals de Nikon 70-200mm f/2.8E FL ED VR.

Wat betekent N?

De letter N staat voor Nano Crystal Coat en wordt altijd weergegeven in een gouden sticker op alle hoogwaardige Nikon-objectieven. Het is een speciaal type glascoating die ghost en flare tegengaan. Beeldschaduwen en lichtvlekken worden drasatisch verminderd.

Wat betekent RF?

RF staat voor Rear Focusing. Het scherpstellen gebeurt door het achterste element in het objectief te bewegen, wat betekent dat het achterste element beweegt tijdens het scherpstellen. De Nikon 24mm f/1.4 lens is bijvoorbeeld voorzien van RF.

Wat betekent SIC?

SIC staat voor Super Integrated Coating. Lenzen met SIC hebben betere kleurprestaties en gaan over het algemeen beter om met ghosting en flare.

Wat betekent SWM?

SWM is de afkorting voor Silent Wave Motor, wat een stille autofocus mogelijk maakt met een snelle omschakeling tussen autofocus en handmatige bediening. De autofocus opheffen is heel eenvoudig; je draait gewoon aan de scherpstelring in plaats van eerst over te schakelen naar de handmatige modus zoals bij AF-D lenzen.

Wat betekent FX?

FX staat voor fullframe, als in 35mm filmequivalent. Afkortingen zoals FX, DX en CX duiden op formaat (grootte van de digitale sensor). FX wordt nooit op een objectief aangemerkt, want tenzij anders aangegeven, zijn alle lenzen standaard fullframe (zie ook DX en CX).

Wat betekent CX?

Nikon heeft een spiegelloos systeem genaamd Nikon 1, met een kleinere sensor dan de DX. Hoewel de afkorting CX niet wordt opgenomen in de lensnaam, zal je deze wel tegenkomen in beschrijvingen. Begint de naam van een lens met "1 Nikkor", dan is deze speciaal ontworpen voor CX-camera's zoals de Nikon 1 V1, V2, J1 en J2. CX-lenzen werken niet op andere Nikon-vattingen.

Wat betekent AF-G?

Een AF-G lens heeft geen diafragmaring.

Wat betekent S?

S-lenzen zijn geoptimaliseerd voor fullframe systeemcamera's van Nikon. Deze zijn voorzien van een Z-vatting. De letter S staat voor "Slim". Dergelijke lenzen bieden een hoge beeldkwaliteit.