Uitleg afkortingen van Pentax objectieven

Namen van objectieven kunnen behoorlijk lang worden door alle afkortingen die erin voorkomen. Vooral als je net begint met fotograferen ziet je door de bomen het bos niet meer met al deze lettercombinaties. Omdat wij het bij Cameranu belangrijk vinden om jou van informatie te voorzien om de juiste keuze te kunnen maken, hebben we hier een zo volledig mogelijk overzicht geplaatst van de afkortingen die je op onze website vindt in de namen van Pentax objectieven.

Wat betekent AL?

De afkorting AL staat voor Aspherical Lenses. Dit betekent dat in het objectief een of meerdere asferische lenselementen zijn ingebouwd. Deze helpen sferische aberraties te voorkomen. Bovendien kan een asferisch lenselement vaak een complex geheel van meerdere lenselementen vervangen waardoor het objectief korter is.

Wat betekent AW?

De afkorting AW staat voor All Weather lenses. Dit betekent dat het objectief water- en stofbestendig is waarbij ieder onderdeel van het objectief apart gesealed is. AW objectieven bieden een hogere mate van bescherming dan WR objectieven.

Wat betekent DA?

De afkorting DA geeft aan dat dit objectief geschikt is voor Pentax spiegelreflexcamera's met een APS-C beeldsensor. Objectieven met DA in de naam hebben een Pentax K-mount en waarschijnlijk staat DA voor Digital APS-C.

Wat betekent DC?

De afkorting DC staat voor Direct Current. Dit betekent dat er een ringmotor in het objectief is ingebouwd die snel en stil scherpstelt.

Wat betekent D-FA?

De afkorting D-FA geeft aan dat dit objectief geschikt is voor Pentax spiegelreflexcamera's met een fullframe beeldsensor. Objectieven met D-FA in de naam hebben een Pentax K-mount, waarbij de D voor Digital staat.

Wat betekent ED?

De afkorting ED staat voor Extra-low Dispersion. Dit betekent dat het objectief is uitgerust met speciale glaselementen die zorgen voor correctie van chromatische aberratie.

Wat betekent FA?

De afkorting FA geeft aan dat dit objectief geschikt is voor Pentax spiegelreflexcamera's met een fullframe beeldsensor. Objectieven met FA in de naam hebben een Pentax K-mount.

Wat betekent HD?

De afkorting HD staat voor High Definition Coating. Dit betekent dat er bij dit objectief gebruikgemaakt is van een meerlaagse nano-coating om reflecties te verminderen.

Wat betekent IF?

De afkorting IF staat voor Internal Focusing. Dit betekent dat bij het scherpstellen de binnenste lensgroep beweegt zodat de fysieke lengte van het objectief niet verandert.

Wat betekent SDM?

De afkorting SDM staat voor Supersonic Drive Motor. Dit betekent dat het objectief is uitgerust met een supersonische autofocusmotor die zorgt voor superstil en razendsnel scherpstellen.

Wat betekent SMC?

De afkorting SMC staat voor Super Multi Coating. Dit betekent dat er bij dit objectief gebruikgemaakt is van een meerlaagse coating om reflecties te verminderen.

Wat betekent WR?

De afkorting WR staat voor Weather Resistant. Dit betekent dat het objectief water- en stofbestendig is dankzij speciale verzegelingen.

Wat betekent DA-L?

DA L is een lichtgewicht versie van de DA-serie met een kunststof vatting. Deze lenzen zijn alleen geschikt voor APS-C sensorformaat.

Wat betekent FA-J?

Lenzen uit de K-AF-2 serie hebben enige beperking. Ze zijn ontworpen om licht en compact te zijn en hebben geen diafragmaring. De lenzen zijn voornamelijk ontworpen voor de MZ-serie camera's, zoals de MZ-50.

Wat betekent F?

F-type lenzen zijn ontworpen voor 35mm filmformaat SLR camera's met K-AF vatting, welke zijn gemaakt voor gebruik met automatische diafragma autofocus functie.

Wat betekent A?

Lenzen uit de KA-serie hebben een automatische diafragmafunctie. De scherpstelling is handmatig en de lenzen zijn ontworpen voor gebruik met volautomatische camera's zoals Super A, Programma A en handmatige scherpstelling.

Wat betekent M?

De eerste serie lenzen met K-mount - M-serie zijn volledig handmatig te bedienen en er is geen automatische functie bij. De lenzen zijn ontworpen voor camera's uit de M-serie, zoals ME, MX en LX.

Wat betekent * Star?

Een serie Star-lenzen geproduceerd door het gebruik van de nieuwste optische technologieën. Dit levert het summum van digitale beelden en garandeert een optimale beeldkwaliteit, operabiliteit en duurzaamheid.