Uitleg afkortingen van Sigma objectieven

Namen van objectieven kunnen behoorlijk lang worden door alle afkortingen die erin voorkomen. Vooral als je net begint met fotograferen ziet je door de bomen het bos niet meer met al deze lettercombinaties. Omdat wij het bij Cameranu belangrijk vinden om jou van informatie te voorzien om de juiste keuze te kunnen maken, hebben we hier een zo volledig mogelijk overzicht geplaatst van de afkortingen die je op onze website vindt in de namen van Sigma objectieven.

Wat betekent APO?

De afkorting APO staat voor Advanced Performance Optics. Dit betekent dat het objectief is uitgerust met extralage-dispersie lenselementen, soms ook Apochromatische lenselementen genoemd. Hierdoor wordt chromatische aberratie verminderd.

Wat betekent DC?

De afkorting DC staat voor Digital Calculated of Digital Compact. Dit betekent dat het objectief is ontworpen voor spiegelreflexcamera's met APS-C beeldsensoren.

Wat betekent DG?

De afkorting DG staat voor Digital Grade. Dit betekent dat het objectief is voorzien van coatings die het zowel geschikt maken voor spiegelreflexcamera's met fullframe beeldsensoren als met APS-C sensoren.

Wat betekent EX?

De afkorting EX staat voor Excellence of Extra quality. Dit betekent dat het objectief in kwestie een uitstekend objectief is uit de meest hoogwaardige serie van Sigma.

Wat betekent HSM?

De afkorting HSM staat voor Hyper Sonic Motor. Dit betekent dat het objectief is uitgerust met een autofocusmotor die ultrasone geluidsgolven – onhoorbaar dus – gebruikt waardoor de scherpstelling razendsnel, fluisterstil en zeer nauwkeurig is.

Wat betekent OS?

De afkorting OS staat voor Optical Stabiliser. Dit betekent dat er beeldstabilisatie in het objectief is ingebouwd waardoor bewegingsonscherpte en trillingen worden gecompenseerd. Zo kunt u gemakkelijker uit de hand fotograferen of filmen.

Wat betekent ART?

Alle snelle prime lenzen van Sigma behoren tot de ART productlijn. Deze lijn is ontworpen met een focus op geavanceerde optische prestaties en overvloedig expressief vermogen. Sommige groothoek, macro, fisheye en snel diafragma zoomlenzen behoren ook tot de ART-lijn.

Wat betekent C?

De afkorting C staat voor Contemporary. Deze productlijn bestaat voornamelijk uit zoomlenzen met een variabel diafragma voor algemeen gebruik, zoals standaard en zoomlenzen voor APS-C camera's.

Wat betekent S?

S staat voor Sport. Deze productlijn bestaat uit voornamelijk uit telelenzen (zowel zoom als met vast brandpunt) die ontworpen zijn met oog op sport- en natuurfotografie. Deze lenzen zijn vaak wat duurder en hebben relatief snelle maximale diafragma-instellingen.

Wat betekent TSC?

Thermally Stable Composite is een speciaal materiaal dat kwaliteiten van polycarbonaat en metaal combineert en wordt gebruikt bij de constructie van sommige lenzen. Volgens Sigma biedt het 25% meer elasticiteit dan polycarbonaat. Omdat de thermische krimp laag is, past TSC goed bij metalen onderdelen, wat verder bijdraagt aan de zeer nauwkeurige constructie van de lens.

Wat betekent FLD?

FLD staat voor F Low Dispersion element. Volgens Sigma zou dit "het hoogste niveau low dispersion glas beschikbaar met extreem hoge lichttransmissie" moeten zijn. Het zou in principe even goed moeten presteren als fluoriet elementen (waar de F in deze afkorting voor staat), maar is minder prijzig.

Wat betekent RF?

RF staat voor Rear Focusing. Dergelijke lenzen hebben een rear focusing ontwerp, wat betekent dat tijdens het scherpstellen slechts enkele elementen achter de diafragmalamellen worden bewogen (in plaats van alle elementen). Dit resulteert in een potentieel snellere AF-werking en niet-roterende frontelementen.

Wat betekent CONV.?

CONV. staat voor Converter. Lenzen met deze aanduiding zijn geschikt voor een APO Teleconverter EX waarmee je het brandpuntsafstand van de lens verlengd en het bereik vergroot.

Wat betekent UC?

UC staat voor Ultra Compact. UC lenzen zijn zeer compact, wat handig is voor bijvoorbeeld reisfotografen.

Wat betekent IF?

IF staat voor Internal Focusing en is vergelijkbaar met RF, maar in dit geval worden tijdens het scherpstellen verschillende optische elementen vóór het diafragma bewogen (in plaats van alle elementen). De grootte van de lens blijft constant, maar de brandpuntsafstand kan iets veranderen tijdens het scherpstellen.

Wat betekent ASP?

ASP staat voor Aspherical. Lenzen met deze aanduiding hebben asferische glaselementen in hun optische ontwerp.

Wat betekent SLD?

Special Low Dispersion glaselementen zijn ontworpen om chromatische aberraties te minimaliseren.

Wat betekent ELD?

Extraordinary Low Dispersion glaselementen zouden beter moeten presteren van SLD.

Wat betekent DN?

Deze lenzen zijn ontworpen voor compacte systeemcamera's.