Uitleg afkortingen van Sony objectieven

Namen van objectieven kunnen behoorlijk lang worden door alle afkortingen die erin voorkomen. Vooral als je net begint met fotograferen ziet je door de bomen het bos niet meer met al deze lettercombinaties. Omdat wij het bij Cameranu belangrijk vinden om jou van informatie te voorzien om de juiste keuze te kunnen maken, hebben we hier een zo volledig mogelijk overzicht geplaatst van de afkortingen die je op onze website vindt in de namen van Sony objectieven.

Wat betekent DT?

De afkorting DT staat voor Digital Technology en betekent dat het objectief geoptimaliseerd is voor camera's met een APS-C formaat sensor.

Wat betekent FE?

De afkorting FE staat voor Fullframe E-mount. Dit betekent dat het objectief is geoptimaliseerd voor gebruik met de fullframe E-mount camera's van Sony.

Wat betekent NEX?

De afkorting NEX staat voor New E-mount eXperience en betekent dat het objectief geoptimaliseerd is voor Sony E-mount camera's met een APS-C formaat sensor.

Wat betekent OSS?

De afkorting OSS staat voor Optical Steady Shot. Dit betekent dat het objectief is uitgerust met optische beeldstabilisatie waardoor bewegingsonscherpte en trillingen worden gecompenseerd. Zo kunt u gemakkelijker uit de hand fotograferen of filmen.

Wat betekent PZ?

De afkorting PZ staat voor Power Zoom. Dit betekent dat het objectief een ingebouwde zoommotor heeft.

Wat betekent SAM?

De afkorting SAM staat voor Smooth Autofocus Motor. Dit betekent dat het objectief heel snel en stil kan scherpstellen dankzij de ingebouwde scherpstelmotor.

Wat betekent SSM?

De afkorting SSM staat voor Super Sonic wave Motor. Dit betekent dat het objectief is uitgerust met een stille ingebouwde ultrasone motor voor geruisloos en snel scherpstellen.

Wat betekent STF?

De afkorting STF staat voor Smooth Trans Focus. Dit betekent dat het objectief een speciaal optisch systeem heeft waarmee de overgang tussen scherpe en onscherpe gebieden wordt verzacht. Objectieven met STF moeten handmatig scherpgesteld worden vanwege het ingebouwde apodisatiefilter dat voor een mooi bokeh zorgt.

Wat betekent ZA?

De afkorting ZA staat voor Zeiss Alpha en betekent dat het ontwerp en de productie van het objectief aan de kwaliteitseisen voldoen van Carl Zeiss.

Wat betekent SAL?

Deze afkorting staat voor Sony A-mount Lens en deze lenzen beschikken dan ook over een A-vatting. Lenzen met een A-vatting zijn geschikt voor Sony's spiegelreflexcamera's.

Wat betekent SEL?

SEL staat voor Sony E-mount Lens. Dergelijke lenzen zijn dan ook voorzien van een E-vatting. Je ziet deze vatting op Sony's systeemcamera's.

Wat betekent E?

E-lenzen zijn ontworpen voor Sony's spiegelloze camera's met sensoren van APS-C formaat, zoals de Sony Alpha A6000.

Wat betekent G?

G staat voor Gold. Dit zijn Sony's beste, meest hoogwaardige en meest prijzige professionele objectieven.

Wat betekent ED?

ED staat voor Extra-Low Dispersion. Dit zijn glaselementen die gebruikt worden in de optische constructie van de lens, welke ontworpen zijn om cromatische aberratie te verminderen.

Wat betekent T*?

Lenzen met T * in de naam zijn voorzien van een speciale Carl Zeiss coating. De coating vermindert reflecties en lensflares.