Uitleg afkortingen van Tamron objectieven

Namen van objectieven kunnen behoorlijk lang worden door alle afkortingen die erin voorkomen. Vooral als je net begint met fotograferen ziet je door de bomen het bos niet meer met al deze lettercombinaties. Omdat wij het bij Cameranu belangrijk vinden om jou van informatie te voorzien om de juiste keuze te kunnen maken, hebben we hier een zo volledig mogelijk overzicht geplaatst van de afkortingen die je op onze website vindt in de namen van Tamron objectieven.

Wat betekent AF?

De afkorting AF staat voor Auto Focus oftewel automatische scherpstelling en geeft aan dat het objectief over deze functionaliteit beschikt.

Wat betekent ASPH?

De afkorting ASPH staat voor Aspherical. Dit betekent dat het objectief is voorzien van een asferisch lenselement wat sferische aberraties helpt te voorkomen. Bovendien kan een asferisch lenselement vaak een complex geheel van meerdere lenselementen vervangen waardoor het objectief korter is.

Wat betekent Di / Di II / Di III?

De afkorting Di staat voor Digitally integrated. Dit betekent dat het objectief is geproduceerd voor gebruik op alle typen digitale spiegelreflexcamera's. Di II lenzen zijn geschikt voor APS-C formaat spiegelreflexcamera's en Di III objectieven zijn alleen te gebruiken op Sony systeemcamera's met een E-mount.

Wat betekent IF?

De afkorting IF staat voor Internal Focusing. Dit betekent dat bij het scherpstellen de binnenste lensgroep beweegt zodat de fysieke lengte van het objectief niet verandert.

Wat betekent LD?

De afkorting LD staat voor Low Disperson. Dit betekent dat er gebruikgemaakt is van een of meer lage-dispersie lenselementen in het objectief. Deze elementen zorgen ervoor dat er minder chromatische aberratie optreed.

Wat betekent PZD?

De afkorting PZD staat voor Piezo Drive. Dit betekent dat de autofocus van het objectief wordt aangestuurd door een superstille ultrasone motor met een piezo-elektrische aansturing. Hierdoor kunt u snel en stil scherpstellen. Objectieven met een Piezo Drive hebben meestal geen AF meer in de titel vermeld staan.

Wat betekent SP?

De afkorting SP staat voor Super Performance. Dit betekent dat het objectief uit de serie professionele objectieven van Tamron komt.

Wat betekent USD?

De afkorting USD staat voor Ultrasonic Silent Drive. Dit betekent dat de autofocus van het objectief wordt aangestuurd door een superstille ultrasone motor. Hierdoor kunt u snel en stil scherpstellen. Objectieven met een ultrasone motor hebben meestal geen AF meer in de titel vermeld staan.

Wat betekent VC?

De afkorting VC staat voor Vibration Compensation. Dit betekent dat het objectief is uitgerust met beeldstabilisatie waardoor bewegingsonscherpte en trillingen worden gecompenseerd. Zo kunt u gemakkelijker uit de hand fotograferen of filmen.

Wat betekent XR?

De afkorting XR staat voor eXtra Refractive. Dit betekent dat het objectief is uitgerust met extra-refractie lenselementen waardoor vertekening wordt gecompenseerd. Het objectief is hierdoor vaak extra compact gebouwd.

Wat betekent AD?

De afkorting AD staat voor Anomalous Dispersion, een speciale glassoort die Tamron gebruikt om chromatische aberratie te minimaliseren en lichtstralen te controleren.

Wat betekent ADH?

Dit is een combinatie van anomale dispersie en asferische lens. De hybride aard van deze speciale lensvorm en -element helpt chromatische en asferische aberraties te verminderen en te verwijderen.

Wat betekent A/M?

Wanneer een lens de aanduiding A/M heeft, betekent dit dat het zowel automatisch als handmatig scherpstelt.

Wat betekent AF/MF?

Een lens met AF/MF heeft een handmatige override, zodat je scherpstelt zonder fysiek van modus te wisselen.

Wat betekent ASL?

AS is een sferisch lenselement dat asferische aberratie wegneemt.

Wat betekent BIM?

BIM betekent dat de lens een ingebouwde motor heeft waardoor de autofocus werkt, zelfs wanneer je camera die capaciteit niet heeft.

Wat betekent eBAND?

Extended bandwith & angular-dependency coating is een speciale coating die ghosting en flaring vermindert, waardoor de beeldkwaliteit beter wordt.

Wat betekent FEC?

FEC staat voor Filter Effect Control. Met een filterdraairing roteer je het filter terwijl de zonnekap bevestigd is. Deze worden het best gebruikt met CPL-filters.

Wat betekent FTM?

FTM staat voor Full-time Manual Focus. De lens heeft zowel handmatige als automatische scherpstelling, zodat je snel schakelt tussen beide met behulp van de scherpstelring.

Wat betekent HID?

High Index/High Dispersion glas. Deze lenzen bieden een betere kwaliteit.

Wat betekent LAH?

Low Dispersion + Aspherical lens, een hybride lenselement dat asferische en chromatische aberratie vermindert.

Wat betekent RD?

RD staat voor Round Diaphragm. Een rond diafragma geeft een bokeh met ronde vorm in plaats van een zeshoekige.

Wat betekent XLD?

XLD staat voor Extra Low Dispersion, een verbeterde versie van Low Dispersion.

Wat betekent ZL?

ZL staat voor Zoom Lock. Een objectief met ZL heeft een vergrendeling op de zoom zodat deze niet kan verschuiven.