Uitleg afkortingen van Tamron objectieven

Namen van objectieven kunnen behoorlijk lang worden door alle afkortingen die erin voorkomen. Vooral als je net begint met fotograferen ziet je door de bomen het bos niet meer met al deze lettercombinaties. Omdat wij het bij CameraNU.nl belangrijk vinden om jou van informatie te voorzien om de juiste keuze te kunnen maken, hebben we hier een zo volledig mogelijk overzicht geplaatst van de afkortingen die je op onze website vindt in de namen van Tamron objectieven.

Wat betekent AF?

De afkorting AF staat voor Auto Focus oftewel automatische scherpstelling en geeft aan dat het objectief over deze functionaliteit beschikt.

Wat betekent ASPH?

De afkorting ASPH staat voor Aspherical. Dit betekent dat het objectief is voorzien van een asferisch lenselement wat sferische aberraties helpt te voorkomen. Bovendien kan een asferisch lenselement vaak een complex geheel van meerdere lenselementen vervangen waardoor het objectief korter is.

Wat betekent Di?

De afkorting Di staat voor Digitally integrated. Dit betekent dat het objectief is geproduceerd voor gebruik op een digitale spiegelreflexcamera.

Wat betekent IF?

De afkorting IF staat voor Internal Focusing. Dit betekent dat bij het scherpstellen de binnenste lensgroep beweegt zodat de fysieke lengte van het objectief niet verandert.

Wat betekent LD?

De afkorting LD staat voor Low Disperson. Dit betekent dat er gebruikgemaakt is van een of meer lage-dispersie lenselementen in het objectief. Deze elementen zorgen ervoor dat er minder chromatische aberratie optreed.

Wat betekent PZD?

De afkorting PZD staat voor Piezo Drive. Dit betekent dat de autofocus van het objectief wordt aangestuurd door een superstille ultrasone motor met een piezo-elektrische aansturing. Hierdoor kunt u snel en stil scherpstellen. Objectieven met een Piezo Drive hebben meestal geen AF meer in de titel vermeld staan.

Wat betekent SP?

De afkorting SP staat voor Super Performance. Dit betekent dat het objectief uit de serie professionele objectieven van Tamron komt.

Wat betekent USD?

De afkorting USD staat voor Ultrasonic Silent Drive. Dit betekent dat de autofocus van het objectief wordt aangestuurd door een superstille ultrasone motor. Hierdoor kunt u snel en stil scherpstellen. Objectieven met een ultrasone motor hebben meestal geen AF meer in de titel vermeld staan.

Wat betekent VC?

De afkorting VC staat voor Vibration Compensation. Dit betekent dat het objectief is uitgerust met beeldstabilisatie waardoor bewegingsonscherpte en trillingen worden gecompenseerd. Zo kunt u gemakkelijker uit de hand fotograferen of filmen.

Wat betekent XR?

De afkorting XR staat voor eXtra Refractive. Dit betekent dat het objectief is uitgerust met extra-refractie lenselementen waardoor vertekening wordt gecompenseerd. Het objectief is hierdoor vaak extra compact gebouwd.