Hoe fotografeer je de maan?

Hoe kun je een goed belichte, scherpe foto van de maan maken? En wat heb je er allemaal voor nodig om de maan groot in beeld te brengen? We hebben alle tips voor het fotograferen van de maan voor je op een rijtje gezet.

Wat heb je nodig voor foto's van de maan?

  • Een statief om bewegingsonscherpte te voorkomen
  • Een telelens met een brandpuntsafstand van 300mm of meer
  • Eventueel een extender voor nóg meer vergroting
  • Een afstandsbediening voor je camera

Stap voor stap de maan fotograferen

  1. Zet je camera op het statief en bepaal je compositie
  2. Begin met een niet al te hoge ISO-waarde (bijvoorbeeld ISO200)
  3. Zet het diafragma rond de f/8.0 voor een optimale scherpte van je objectief
  4. Gebruik een relatief korte sluitertijd zoals 1/160e van een seconde
  5. Stel handmatig scherp op de maan in de liveview-modus van je camera
  6. Maak de foto met behulp van een afstandsbediening of timer

Met welke lens kun je maanfoto's maken?

Hoe groter de brandpuntsafstand van je objectief is, hoe groter je de maan in beeld krijgt! Met een telelens met een brandpuntsafstand van 300mm of meer zit je goed. Heb je een camera met een APS-C formaat sensor? Dan kun je al aardig uit de voeten met een 200mm objectief, omdat je te maken hebt met de cropfactor van je camera. Voor nóg meer vergroting kun je altijd een extender tussen de lens en je camera plaatsen.

Bekijk telezoom objectieven | Bekijk extenders

Instellingen voor maanfotografie

De ISO-waarde houd je het liefst zo laag mogelijk om te voorkomen dat je foto veel ruis bevat. Omdat de maan veel licht geeft (eigenlijk reflecteert) is het niet nodig om lange sluitertijden in te stellen. De draaiing van de aarde zou daarnaast voor bewegingsonscherpte zorgen bij langere sluitertijden. Je wilt natuurlijk niet dat de maan bewogen in beeld staat! Speel tijdens het fotograferen met de instellingen om te zien wat het mooiste uitkomt.

Scherpstellen op de maan

Het scherpstellen op de maan moet handmatig, omdat je camera moeite zal hebben met de automatische scherpstelling door het hoge contrast tussen de maan en de lucht. Stel daarom zelf scherp op het randje van de maan of op één van de kraters om er zeker van te zijn dat het eindresultaat scherp is. Het makkelijkste is om hiervoor de live view functie van je camera te gebruiken.

Maansverduistering op 21 januari 2019

Op 21 januari 2019 schuift de aarde tussen de zon en de maan waardoor je in Nederland een totale maansverduistering kan zien. Omdat de maan in januari groter en helderder zal zijn wordt deze maan ook wel een supermaan genoemd. Om het te zien of te fotograferen moet je wel vroeg uit bed. De eclips start om 3:36 uur waarna de totale eclips van 5:41 tot 6:44 uur duurt. De eclips eindigt om 8:50 uur.

Tijdens de maansverduistering wordt de maan steeds iets donkerder. Hierdoor moet je de sluitertijd en ISO aanpassen aan de hoeveelheid licht die de maan geeft.

Meer lezen?

Hoe fotografeer je sterren?

Hoe fotografeer je sterren?

Het fotograferen van de sterren of de melkweg is helemaal niet zo moeilijk. Volg de stappen op deze pagina en doe het zelf!

> Lees verder

Nachtfotografie met Marsel

Nachtfotografie met Marsel

Zelf de mooiste nachtfoto's maken? Marsel laat je zien waar hij op let bij het maken van nachtfoto's.

> Lees verder

Zopim
Heb je een vraag?