Tips voor de ultieme vakantievideo

Wil je een gave vakantievideo gaan maken? Lees dan deze 10 tips voor het creëren van de ultieme aftermovie!

Tip 1: Bedenk van tevoren wat je wilt gaan filmen

Wat zijn de dingen die jij graag terug wilt zien in je vakantie-video? Als je daar vooraf al over na hebt gedacht, dan zul je er als vanzelf op gaan letten tijdens de reis. Natuurlijk moet je ook op spontane momenten een opname maken!

Tip 2: Zorg voor afwisseling in de beelden

Film niet alleen maar jezelf, maar ook je partner en waar je naar kijkt. Het uitzicht, de spulletjes in een winkel, het lekkere eten, een pittoresk straatje waar je doorheen loopt, water dat uit de fontein komt etc.

Tip 3: Zoek unieke camera standpunten

Ook de standpunten van je camera dragen bij aan de afwisseling in je reisvideo. Film naar achteren, zet je camera eens extreem laag bij de grond of monteer ‘m op de motorkap van de auto waarmee je rondreist. Is je camera waterbestendig of heb je een waterdichte behuizing? Neem 'm dan zeker mee onder water bij een duik in het zwembad of de zee!

Tip 4: Film van bovenaf

Met een drone kun je unieke shots maken! Bekijk hoe het strand er van bovenaf uitziet terwijl je op een luchtbed dobbert of draai een rondje in de lucht om in één oogopslag wat meer van de omgeving te zien. Bekijk van te voren naar de drone reglementen van het land waar je heen gaat, je mag niet zomaar overal vliegen!

Bekijk alle drones

Tip 5: Maak een verhaal

Een video moet een duidelijk begin en een logisch eind hebben. Leuke openingsshots zijn het inpakken, een stukje van de autorit, het rondlopen met je koffer op het vliegveld of de busreis naar het hotel. Sluit de video af met het uitzicht vanuit het vliegtuig, het neerploffen op je bed thuis of de hond die dolblij is om jullie weer te zien en op je afrent!

Tip 6: Film korte stukjes

Film niet al te lange stukken. Die wandeling van een half uur? Daarvan gebruik je misschien nog geen 10 seconden in je video. Als je korte stukjes filmt, kost het tijdens het monteren veel minder tijd om het beeldmateriaal uit te zoeken. Ook bespaart het je camera-accu én ruimte op je geheugenkaartje!

Tip 7: Maak ook een time-lapse

Voor nog meer afwisseling in je vakantie aftermovie, is het ook leuk om er een time-lapse tussendoor te monteren. Zoek daarvoor een interessante plek zoals bovenaan een trap in het museum of een druk plein, of pak juist een moment zoals een mooie zonsondergang boven de stad of een aankomende storm.

Tip 8: Gebruik een stabilizer

Een stabilizer is bijna onmisbaar! Het is een ontzettend handige accessoire die schokken en trillingen tijdens het filmen compenseert. Hierdoor krijg je ongelooflijk soepele videobeelden! Met een stabilizer voor je camera, action cam of smartphone maak je heel eenvoudig de gaafste beelden. Stabilizers zijn bovendien heel erg compact en licht, dus makkelijk om mee te nemen op reis.

Tip 9: Muziek bepaalt de sfeer

Met muziek geef je je aftermovie heel veel extra sfeer mee en met geluidseffecten kun je grappige momenten bijvoorbeeld extra benadrukken. Wil je de video ook op Youtube of Facebook zetten? Zorg er dan voor dat je de muziek daar ook voor mag gebruiken. Er zijn tal van websites die gratis rechtenvrije liedjes en geluidseffecten aanbieden die je onder je video kunt monteren.

Tip 10: Maak de video niet te lang

Door een korte video met snelle beelden te maken blijft het voor de kijker interessant. Wil je hem op social media delen, maak hem dan niet langer dan enkele minuten. Maak je ‘m puur voor jezelf, of wil je de video met vrienden en familie delen? Dan mag hij natuurlijk ook iets langer zijn. Je kunt natuurlijk ook twee versies maken, een lange en een ingekorte versie.

Dit heb je nodig

Meer lezen?

Wat neem je mee op fotoreis?
Wat neem je mee op fotoreis?
Voor elke reisbestemming pak je je koffer op een andere manier in. Dat is zo met kleding, maar ook met je apparatuur.
Lees meer
Video's maken met GoPro Quik
Video's maken met GoPro Quik
Heb jij tijdens je vakantie gefilmd met je GoPro action cam? Met de app GoPro Quik kun je snel een video maken en delen.
Lees meer