CameraNU Logo

Wat is een fullframe camera?

Fullframe is de term die gebruikt wordt voor camera’s die een sensor met een afmeting van 24 x 36 millimeter hebben. Dat formaat is even groot als het lichtgevoelige gedeelte van het ouderwetse filmrolletje. Fullframe camera’s maken bovendien gebruik van de volledige beeldhoek die objectieven bieden.

Bekijk alle fullframe camera's

Voordelen en nadelen van fullframe camera’s

Kleinere scherptediepte
Een groter dynamisch bereik
Volledige dekking qua beeldhoek
Minder snel ruis bij hoge ISO's
Lensfouten beter zichtbaar
Duurder in aanschaf

Wat is een fullframe camera? - 1

Fullframe camera's en lensfouten

Een fullframe camera maakt gebruik van de volledige beeldhoek van een objectief. Een objectief kan lensfouten hebben zoals vignettering en vervorming. Lensfouten zijn veelal zichtbaar aan de randen van je beeld. Als je een objectief met een lensfout hebt, zul je dit eerder zien bij foto’s die zijn gemaakt met een fullframe camera. In de nabewerking kun je deze lensfouten vaak eenvoudig corrigeren.

Fullframe camera’s en ruis

De sensor van een camera is opgebouwd uit pixels. Hoe groter een pixel is, hoe meer ruimte elke pixel heeft en hoe meer licht één pixel kan opvangen. En hoe meer licht een pixel kan opvangen, hoe minder last je hebt van ruis. Een fullframe camera heeft een grotere sensor dan een crop-camera waardoor je vaak minder last hebt van ruis.

De manier waarop een sensor wordt opgebouwd speelt hier ook een grote rol in. De foto’s van een crop-camera met een 12 megapixel sensor kunnen minder ruis bevatten dan de foto’s van een 24 megapixel fullframe camera doordat de pixels op de crop-camera groter zijn en meer ruimte hebben. Ook ruis is in de nabewerking vaak goed te verminderen.

Wat is de ISO-waarde?

Fullframe camera’s hebben een groter dynamisch bereik

Het dynamisch bereik staat voor alle aanwezige grijswaarden tussen zwart en wit in een foto. Als je iets fotografeert met een groot verschil tussen licht en donker, dan komt een groot dynamisch bereik goed van pas. In zowel de lichte als de donkere partijen, wil je wat doortekening kunnen zien. Denk bijvoorbeeld aan een bruidspaar waarbij de trouwjurk wit is en het pak van de bruidegom zwart. Het is zonde als de details van de jurk wel zichtbaar zijn, maar het pak een grote, donkere vlek is.

Wat is een fullframe camera? - 2

Fullframe en scherptediepte

Je hebt met een fullframe camera een kleinere scherptediepte dan met een crop-camera. Doordat een fullframe een grotere sensor heeft dan een crop-camera kun je met dezelfde brandpuntsafstand dichterbij het onderwerp gaan staan. Hierdoor heb je een kleinere scherptediepte.

Wat is een fullframe camera? - 3

Het verschil tussen fullframe en crop camera's

Op de afbeelding hierboven zie je goed het verschil van de beelddekking tussen een camera met een fullframe sensor of met een crop sensor. De rode lijn staat voor het het beeld van een fullframe camera. Je kunt heel goed zien dat andere sensoren een stuk kleiner zijn.

Kan ik elk objectief op een fullframe camera gebruiken?

Nee, je kunt niet iedere lens op een fullframe camera gebruiken. Een objectief dat speciaal voor een crop-camera is gemaakt, dekt niet de volledige beeldsensor van een fullframe camera. Hierdoor kun je geen gebruik maken van alle beeldpixels van de sensor. Als je twijfelt welke lens er op jouw camera past, dan kun je dit altijd even navragen in onze winkel of de klantenservice!

Canon objectieven

Bij objectieven van Canon steekt het achterste lenselement van een objectief voor crop-camera’s wat meer uit. Plaats je bijvoorbeeld een Canon objectief voor een crop-camera op een fullframe spiegelreflexcamera, dan loop je het risico om tijdens het fotograferen het achterste lenselement van het objectief of zelfs de spiegel van je camera te beschadigen. De spiegel van een fullframe Canon camera is namelijk groter dan die van een crop-camera. Als je van een crop-camera overstapt naar een fullframe camera, zul je er misschien een ander objectief bij moeten kopen.

Wanneer kies je voor een fullframe camera?

Een fullframe camera is de juiste keuze voor als je regelmatig in een schemerige situatie of een donkere omgeving fotografeert. Je wilt een camera met een hoge beeldkwaliteit en weinig ruis. Ook wil je gebruikmaken van de volledige beeldhoek die een objectief je kan bieden. Je werkt graag met een extreem grote beeldhoek en wilt specifiek fotograferen met een kleine scherptediepte.

Meer lezen over camera's?

Fullframe versus cropfactor

Fullframe versus cropfactor

Twijfel jij of een fullframe camera óf een crop camera bij jouw fotografie past? Lees hier alles over de voor- en nadelen!

> Lees verder

Wat is cropfactor?

Wat is cropfactor?

Camera’s met een kleinere sensor dan een fullframe camera, hebben een cropfactor. Maar wat doet het?

> Lees verder