Wat is cropfactor?

Cropfactor is de term die gebruikt wordt voor camera’s met een kleinere sensor dan de 24 x 36mm sensor van een fullframe camera. Een crop camera gebruikt door de kleinere sensor niet de volledige beeldhoek van een objectief. Hierdoor heb je met dezelfde lens het onderwerp groter in beeld. Je bent als het ware meer 'ingezoomd'.

Crop DSLR's | Fullframe DSLR's | Crop systeemcamera's | Fullframe systeemcamera's

Voordelen en nadelen van camera’s met een crop-sensor

Goedkoper in aanschaf
Minder last van lensfouten
Je onderwerp staat groter in beeld (je bent meer ingezoomd)
Eerder ruis bij een hoge ISO-waarde
Een kleiner dynamisch bereik
Grotere scherptediepte

Wat is cropfactor? - 1

Het grootste verschil tussen crop en fullframe

Het verschil tussen een camera met een crop-formaat sensor of een fullframe sensor zit hem in het formaat van de sensor. Je ziet dat op de afbeelding hierboven. Doordat een crop-sensor kleiner is, gebruiken ze niet de volledige beeldhoek van een objectief. Hierdoor krijg je maar een kleiner deel van het beeld op de sensor. De binnenste zwarte lijn staat voor een 2/3" sensor met een 3.93x cropfactor. Zo'n sensor wordt in veel compact camera's of telefoons gebruikt. Door de kleine sensor kun je die foto's vaak niet zo groot afdrukken. Met een crop camera en fullframe camera kan dat wel.

Cropfactor en brandpuntsafstand

Stel, je hebt een camera met een 1.5x cropfactor en een 20mm objectief. Wanneer je 20 (de brandpuntsafstand) vermenigvuldigd met 1.5x (de cropfactor), kom je uit op 30. De beeldhoek waarmee je fotografeert, is vergelijkbaar met die van een 30mm objectief op een fullframe camera. Je krijgt met dezelfde lens minder in beeld.

Een camera met crop-formaat sensor is hierdoor ideaal voor sport- en natuurfotografie. Een 400mm objectief op een camera met een cropfactor van 1.6 kun je vergelijken met een objectief van 640mm op een fullframe camera! Hierdoor krijg je een vogel, sporter of vos gemakkelijk veel groter in beeld.

Wat is cropfactor? - 2
Wat is cropfactor? - 3

De invloed op de scherptediepte

Bij een crop-camera heb je een grotere scherptediepte dan bij een fullframe camera. Doordat een camera met een crop-formaat sensor een kleinere sensor heeft, moet je met dezelfde brandpuntsafstand verder van je onderwerp af gaan staan dan met een fullframe camera. En de scherptediepte wordt onder andere bepaald door de afstand van het objectief tot het onderwerp. Omdat je voor hetzelfde beeld met een crop-camera verder van je onderwerp af staat, heb je hierdoor een grotere scherptediepte.

Wanneer koop je een camera met een crop-sensor?

Kies voor een cropcamera als je een kleiner budget hebt, weinig fotografeert in een omgeving met veel contrast qua licht en donker óf het onderwerp graag groot in beeld wil hebben. Een extreme groothoek heb je niet nodig omdat je vrijwel niet binnen fotografeert en geen architectuur- of landschapsfoto’s maakt. Je houdt je ook niet bezig met macrofoto’s. Je richt je meer op sport- en natuurfotografie, of hebt juist andere dingen waarbij een wat grotere afstand tot je onderwerp een factor is.

Meer lezen over camera's?

Wat is fullframe?
Wat is fullframe?
Fullframe is de term voor camera’s die een sensor met een afmeting van 24 x 36 millimeter hebben. Maar wat is het?
Lees meer
Fullframe versus cropfactor
Fullframe versus cropfactor
Twijfel jij of een fullframe camera óf een crop camera bij jouw fotografie past? Lees hier alles over de voor- en nadelen!
Lees meer