Een systeemcamera is een camera met verwisselbare objectieven en heel veel instelmogelijkheden voor zowel fotografie als video. Wat zijn de voordelen van systeemcamera's? En waar let je allemaal op bij het kopen van een systeemcamera?
Bekijk alle systeemcamera's | Top 10 systeemcamera's
Een systeemcamera is een digitale camera zonder spiegel, maar met verwisselbare lenzen en tal van instelmogelijkheden. De camera's zijn lichter en kleiner dan een spiegelreflexcamera én voorzien van een digitale zoeker. Systeemcamera’s zijn razendsnel, hebben een hele goede beeldkwaliteit en doen zeker niet onder voor spiegelreflexcamera’s.
Bij systeemcamera’s zijn er onderling verschillen doordat er modellen zijn voor beginnende en professionele fotografen. Bepaal voor het aanschaffen van een nieuwe camera altijd goed wat je maximale budget is en wat je van een camera verwacht.
Als beginnende fotograaf kijk je anders naar een camera dan wanneer je al wat meer doet met fotografie. Is het menu goed te begrijpen? Heeft de camera de knoppen en eventueel ook de extra aansluitingen die jij wilt? Is de camera snel genoeg? Hoe zit het met het scherpstellen? En voldoet de maximale videoresolutie aan jouw eisen?
Je hoeft geen 40 megapixel camera te kopen om goede, scherpe foto’s te maken! Voor het maken van een scherpe afdruk op A3-formaat, heb je al voldoende aan een foto van 12 megapixels. Ga je echt veel grote afdrukken maken van je foto’s of maak je alleen af en toe een album van een vakantie? Voor de meeste fotografen is het aantal megapixels niet heel erg belangrijk.
Niet elke systeemcamera is voorzien van een digitale zoeker. Bij een camera zonder zoeker, zie je het live beeld op je display. Dit vergt wat meer van je camera accu én in een omgeving met veel licht kan het lastiger zijn om het beeldscherm goed te bekijken. Over het algemeen fotografeert het wat rustiger als je wél een zoeker hebt. Ook is het met een digitale zoeker wat makkelijker om snel informatie voor je belichting af te lezen.
Bekijk systeemcamera's met een zoeker
Er zijn systeemcamera’s met een vast display en modellen met een kantelbaar of opklapbaar beeldscherm. Sommige camera's hebben zelfs een touchscreen. Een scherm dat je kunt bewegen is een groot voordeel bij het fotograferen of filmen vanuit lastige hoeken. Een opklapbaar display is ideaal voor het maken van vlogs.
Bekijk systeemcamera's met een kantelbaar scherm
Wil je een fullframe camera, of wil je een systeemcamera met een APS-C formaat sensor? De grootte van de sensor heeft invloed op de beeldkwaliteit en de dekking van de beeldhoek van je objectief. Een crop camera kan, vanwege de afstand tot je onderwerp, een groot voordeel zijn bij sport-, natuur- en wildlife fotografie. Een fullframe formaat camera is prijziger, maar heeft meer voordelen bij het werken met een grote beeldhoek en het spelen met de scherptediepte.
Bekijk crop systeemcamera's | Bekijk fullframe systeemcamera's
Bij systeemcamera’s wordt het beeld dat op de sensor valt, omgezet naar een digitaal signaal dat naar het display van de camera of naar de digitale zoeker wordt gestuurd. Een systeemcamera is minder gevoelig voor slijtage aan het binnenwerk omdat er geen spiegel aanwezig is. En een mechanisme dat er niet is, dat kan niet slijten.
In vergelijking met de optische zoeker van een spiegelreflexcamera, werkt een digitale zoeker van een systeemcamera vaak iets trager. De vertraging van het beeld is minimaal en nauwelijks waarneembaar, maar het vereist wel wat gewenning bij het fotograferen van snel bewegende onderwerpen. Zeker als je een spiegelreflexcamera gewend bent, zal de overstap naar een elektronische zoeker even wennen zijn.
Op een systeemcamera kun je zelf kiezen welke lenzen je gebruikt! De instapmodellen systeemcamera’s kun je vaak samen met een standaard lens zoals een 15-45mm of 16-50mm kopen. Deze standaard lens wordt ook wel een 'kitlens' genoemd. Een kitlens is prima om mee te leren fotograferen, maar deze lens is vaak niet heel lichtsterk. Wil je meer lichtsterkte óf wat meer zoombereik, dan is het handig om naar een ander objectief te kijken of er meteen een extra lens bij te kopen.
Kijk bij het kopen van een lens altijd eerst of deze geschikt is voor jouw camera. Met behulp van een adapter kun je zelfs objectieven van een spiegelreflexcamera op een systeemcamera gebruiken. Neem bij twijfel gerust contact op met onze klantenservice of kom naar de winkel voor advies!
De grootte van een sensor heeft invloed op de scherptediepte en op de cropfactor van je camera. Binnen de bestaande systeemcamera’s worden er verschillende sensorformaten gebruikt: APS-C, fullframe en ook Micro Four Thirds .
De Four Thirds of Micro Four Thirds camera’s hebben een sensor met een 4:3 beeldverhouding in plaats van een 3:2 verhouding, zoals de APS-C en fullframe camera’s dat hebben. Deze camera’s hebben een hogere cropfactor van 2 keer. Bij systeemcamera’s met een APS-C formaat sensor heb je te maken met een 1.4, 1.5 of 1.6 keer cropfactor.