Zo maak je foto’s met een meervoudige belichting

Het maken van foto’s met een dubbele of meervoudige belichting is ontstaan in de analoge fotografie. Door het rolletje na het maken van een foto niet door te spoelen kon het negatief nogmaals belicht worden. Dit zorgde voor onverwachte en leuke resultaten! Lijkt het je leuk om hier, met je digitale camera, mee te experimenteren? Op deze pagina staan twee manieren uitgelegd voor het maken van foto’s met een dubbele belichting.

Wat heb je nodig voor een dubbele belichting?

Je hebt voor het uitvoeren van deze techniek je camera met objectief en, afhankelijk van de foto’s die je wilt gaan maken, misschien ook een statief nodig. Wanneer je vanaf een statief fotografeert zal de positie van je camera tussendoor niet veranderen. Op die manier kun je naadloos foto’s met elkaar combineren die vanuit exact hetzelfde standpunt zijn gemaakt.

Kan ik dit ook doen met mijn camera?

Bij bepaalde cameramodellen van Canon, Nikon en Fujifilm kun je ter plekke een dubbele belichting maken tijdens het fotograferen. Zoek online of duik even in de handleiding van je camera of er een functie is met de naam ‘dubbele belichting’, ‘meerdere opnamen’ of iets als ‘meervoudige belichting’. Of misschien is het zelfs een optie via de beschikbare smartphone app van de fabrikant? Maar geen zorgen! Want als het niet met jouw camera kan, dan kun je het met beeldbewerking nabootsen. Daarvoor heb je een programma zoals Adobe Photoshop nodig.

Een dubbele belichting maken met je camera

In dit voorbeeld worden de mogelijkheden van een dubbele belichting met de Canon EOS RP systeemcamera uitgelegd. Heb je een ander model of een camera van een ander merk, dan kunnen de namen en opties afwijken en minder uitgebreid of zelfs uitgebreider zijn.

In het menu van de Canon RP kun je ‘Meerdere opnamen’ inschakelen. Je kunt aangeven hoeveel foto’s je wilt maken (minimaal 2 tot maximaal 9) en instellen of je alle foto’s apart wilt opslaan óf alleen het gecombineerde eindresultaat wilt opslaan. De foto’s kun je tijdens het fotograferen op een aantal manieren met elkaar mengen door te kiezen uit overvloeimodi zoals additief, gemiddeld, helder en donker. Elke modus geeft een ander effect:

Additief

De beelden worden over elkaar heen gelegd en de helderheid van de foto’s wordt met elkaar gecombineerd. De belichting van alle foto’s wordt als het ware bij elkaar opgeteld.

Gemiddeld

Met deze overvloeimodus wordt de belichting automatisch aangepast in gebieden die elkaar overlappen. Door een negatieve belichtingscompensatie voor elke opname toe te passen, wordt voorkomen dat het eindresultaat overbelicht is.

Helder

In deze modus krijgen lichtere gedeeltes in een foto voorrang en zo blijft de helderheid behouden wanneer er een ander beeld overheen komt. De helderheid in donkere partijen blijft redelijk hetzelfde.

Donker

Deze modus doet precies het omgekeerde van de ‘Helder’ modus. In deze modus krijgt de belichting van donkere partijen voorrang en dit voorkomt dat het eindresultaat te licht wordt. De helderheid in lichte partijen wordt niet verhoogd wanneer dit overlapt.

Een meervoudige belichting met Photoshop

In Adobe Photoshop is het effect van een meervoudige belichting na te bootsen door te werken met lagen en te spelen met de overvloeimodi en de transparantie van een laag. De foto in de onderste laag is altijd de basis voor het eindresultaat en de foto in de tweede laag daarboven zorgt voor het effect. Eventueel kun je het resultaat nog perfectioneren door te werken met laagmaskers en bepaalde delen van de bovenste laag weg te gummen.

  • Stap voor stap in Photoshop
  • Open Adobe Photoshop
  • Open de twee foto’s die je wilt gebruiken
  • Ga naar de foto die je over de andere foto heen wilt zetten
  • Selecteer de Achtergrond in het lagenpaneel
  • Druk op CTRL + A (COMMAND + A) om de foto te selecteren
  • Druk op CTRL + C (COMMAND + C) om de selectie te kopiëren
  • Ga naar de andere foto die je als basis wilt gebruiken
  • Druk op CTRL + V (COMMAND + V) om de andere foto er in te plakken

De laag van de bovenste foto heet Laag 1. In het lagenpaneel (Venster - Lagen of druk op de sneltoets F7 om het venster te openen) staat Laag 1 nu automatisch geselecteerd. Net boven de laag in het lagenpaneel zijn er extra laag opties beschikbaar zoals de dekking en de overvloeimodus. De overvloeimodus van een laag staat standaard op ‘Normaal’. Door de overvloeimodus te wijzigen naar ‘Lichter’ in het dropdownmenu “mengt” de bovenste foto zich visueel met de andere foto in de onderste laag.

  • Ga naar het lagenpaneel en controleer of Laag 1 geselecteerd staat
  • Zet vervolgens de overvloeimodus van Laag 1 op ‘Lichter’
  • Speel eventueel wat met de dekking van de laag
  • Sla het eindresultaat op, klaar!
Foto's maken met een meervoudige belichting - 4
Foto's maken met een meervoudige belichting - 5
Foto's maken met een meervoudige belichting - 6

Ga lekker fotograferen!

Met de double exposure techniek kun je de meest creatieve foto’s maken! Je kunt er echt eindeloos mee experimenteren. Speel met licht en donker, scherp en onscherp, de positie van je onderwerp, een andere achtergrond, het standpunt van je camera, inzoomen en uitzoomen... Hoe vaker je het doet, hoe meer ideeën je zult bedenken.Heb je mooie foto’s gemaakt met deze techniek? Deel het eindresultaat op Instagram door @CameraNU_nl te taggen en de hashtag #cameranu_nl bij je post te gebruiken. Heel veel plezier!

Meer lezen?

5 redenen voor een Wacom
5 redenen voor een Wacom
Een Wacom is niet zomaar een vervanger van een muis. Ontdek wat de voordelen voor jou als beeldmaker of illustrator zijn!
Lees meer
Water en olie fotograferen
Water en olie fotograferen
Abstracte foto's maken? Op deze pagina ontdek je wat je nodig hebt voor het fotograferen van water en olie en lees je handige tips!
Lees meer