Een wildcamera is een compacte en onopvallende camera die automatisch foto’s of video’s maakt zodra beweging wordt gedetecteerd. Het is een geweldige accessoire waarmee je kunt ontdekken welke dieren ‘s nachts je tuin bezoeken. Op deze pagina vind je informatie over de voordelen van wildcamera’s, hoe ze werken en waar je precies op kunt letten bij het kopen van een wildcamera.
Een wildcamera wordt ook wel een wildlife camera of cameraval genoemd. Zodra de sensor van een wildcamera beweging ziet wordt er vrijwel direct een foto gemaakt of video-opname gestart. In donkere omstandigheden of in de nacht maken wildcamera’s gebruik van infrarood licht om het onderwerp op beeld vast te leggen en natuurlijk om de wilde dieren niet te verstoren. Een wildcamera kun je bijvoorbeeld inzetten om op afstand vogelnesten te observeren, wilde dieren te inventariseren en gedrag te observeren voor onderzoek.
Bij het kiezen van de juiste wildcamera zijn er een paar eigenschappen waar je rekening mee moet houden. Het bereik van de sensor is bijvoorbeeld belangrijk, afhankelijk van de locatie waar je de camera wilt plaatsen. In een gemiddelde achtertuin is een kleiner bereik vaak voldoende, terwijl je in een open gebied een veel groter bereik nodig hebt.
Met name de beeldhoek en reactiesnelheid van een wildcamera zijn belangrijk. Hoe breder de lenshoek en hoe sneller de triggertijd of zogeheten reactietijd is, des te groter de kans is dat er daadwerkelijk iets op de gemaakte foto of video te zien is. Daarnaast geeft de meeste infraroodverlichting een lichte gloed. Als je wilt dat de camera echt onopgemerkt blijft, is het verstandig om te kiezen voor een wildcamera met speciale "no glow" LED's. Dat licht is volledig onzichtbaar.
Vrijwel alle wildcamera’s maken hoge kwaliteit foto’s met flink wat megapixels en kunnen filmen in een hoge videoresolutie. Maar heb je specifieke wensen voor de kwaliteit? Houd hier dan zeker rekening mee. Er zijn bovendien steeds meer wildcamera’s met connectiviteit zoals wifi. Zo kun je snel beelden van de wildcamera overzetten naar je smartphone, zonder dat je de camera eerst hoeft te demonteren en later weer ophangen.
Je kunt een wildcamera bijvoorbeeld aan een boom hangen met een band of vastmaken aan een hek. De beste plaats voor de camera hangt af van de diersoort die je wilt observeren. Een wild zwijn is een stuk minder hoog dan een hert, dus de camerahoogte kan verschillen. Plaats de camera op een oversteekplaats of een populaire voederplaats, omdat de kans dan groter is dat je iets interessants vastlegt. Een slim gekozen standpunt kan echt unieke beelden opleveren. En dankzij de camouflageprint van de behuizing is een wildcamera altijd onopvallend.
De meesten gebruiken een wildcamera om wilde dieren rondom huis of op eigen grond te observeren zonder zelf aanwezig te moeten zijn. Maar een hele andere manier waarop een wildcamera kan worden ingezet is ter beveiliging. Want niet alleen dieren, maar ook ongeautoriseerde bezoekers aan huis of op locatie zullen door een wildcamera opgemerkt en vastgelegd worden.
Bij Cameranu kun je verschillende wildcamera’s met elkaar vergelijken. Dit maakt het makkelijker om de beste wildcamera uit te kiezen. Op de productpagina van de camera’s schakel je het vinkje bij “Vergelijk met andere producten” in. Heb je alle wildcamera’s aan de vergelijker toegevoegd? Klik op de groene knop “Vergelijk deze producten” en zo kun je alle specificaties naast elkaar zien. Kom je er toch niet uit? Neem gerust vrijblijvend contact op met de klantenservice van Cameranu!