Een foto scherper maken in Photoshop

Niets zo vervelend als die foto met die fantastische compositie, die nét niet helemaal lekker scherp is. Een compleet onscherpe foto is helaas niet meer van de ondergang te redden, maar er zijn wel wat manieren om een foto qua scherpte wat op te poetsen.

De onderstaande foto heeft wat bewegingsonscherpte en kan wel wat extra scherpte gebruiken. De ogen mogen wat extra aandacht zodat het echte blikvangers worden. De functie Verscherpen (Sharpen) in Photoshop verbetert de scherpte van de randen. Foto's kun je op meerdere manieren verscherpen in Photoshop.

Tips voordat je aan de slag gaat

 • Verscherp de foto op een afzonderlijke laag! Doe dit door de achtergrondlaag te dupliceren (zie onderstaande foto)
 • Verminder de eventuele ruis voordat je de foto gaat verscherpen, zodat de ruis niet wordt versterkt
 • Verscherp de foto in kleine stapjes, zo loop je niet het risico de foto teveel te verscherpen en dat foto korrelig wordt

Methode 1: Automatisch en nauwkeurig verscherpen

 • Maak een nieuwe laag aan door de achtergrond te dupliceren
 • Ga in het menu naar Filter (Filter) - Verscherpen (Sharpen) - Verscherpen (Sharpen)

Herhaal deze stappen

Bovenstaande stap kun je net zo vaak herhalen totdat je tevreden bent met de scherpte. Op onderstaande foto is het resultaat te zien van de verschillende stappen. De middelste foto heeft een mooie realistische verscherping. De foto rechts is te veel verscherpt.

Pas de scherpte aan

Wil je meer invloed hebben op het resultaat? Dan kun je voor de optie Scherpte Aanpassen kiezen.

 • Filter (Filter) - Verscherpen (Sharpen) - Scherpte Aanpasen (Smart Sharpen)
 • Vink in het geopende menu Scherpte Aanpassen de optie preview aan zodat je al werkend aan de foto het resultaat direct terug ziet. Door met de schuifjes te spelen kom je tot het beste resultaat. Hoeveelheid (Amount) is voor de mate van verscherping. De Straal (Radius) heeft te maken met hoe duidelijk de verscherping zichtbaar is. Ruis Verminderen (Reduce Noise) geeft je de mogelijkheid ruis te verminderen of sterker te maken.

Methode 2: Gebieden van een afbeelding verscherpen

Je kunt er voor kiezen om sommige losse gebieden van de foto te verscherpen zoals bijvoorbeeld alleen de ogen. In onderstaand voorbeeld is te zien hoe de ogen echte blikvangers worden door ze nét dat beetje extra te geven.

 • Maak een nieuwe laag aan door de achtergrond te dupliceren (zie de afbeelding bij de eerste methode)
 • Selecteer de tool Verscherpen (Sharpen). Het kan zijn dat deze verstopt zit onder de Vervagen (Blur) tool. Als dat het geval is, houd dan de muisknop in terwijl je klikt op de tool. Een klein submenu opent naast de Vervagen (Blur) tool en nu kun je de Verscherpen (Sharpen) tool selecteren.
 • Boven de foto opent de optie balk waarmee je de instellingen kunt maken voor je penseel
 • Veeg over de delen die extra scherpte nodig hebben. Door te spelen met de opties van het penseel kom je tot het beste resultaat.

Methode 3: Filter Onscherp masker gebruiken

Met het filter Onscherp Masker (Unsharp Mask) corrigeer je vervaging die is ontstaan tijdens het fotograferen. Kort gezegd voeg je contrast toe aan de foto waardoor de afbeelding minder vaag wordt.

 • Maak een nieuwe laag aan door de achtergrond te dupliceren (zie de afbeelding bij de eerste methode)
 • Ga in het menu naar Verbeteren (Filter) - Onscherp masker (Unsharp Mask)
 • Vink het vakje preview aan in het geopende venster
 • Speel met de waardes en kom zo tot het beste resultaat

Het resultaat

Op de onderstaande afbeelding zie je het resultaat van de verschillende opties op chronologische volgorde.

Dit waren drie methodes om een foto scherper te maken! Natuurlijk zijn er nog meer methodes, maar dit zijn de snelste en meest bekende manieren voor het verscherpen van een foto in Adobe Photoshop. Door een onscherpe foto weer scherp te maken met software, is de foto veel beter bruikbaar en fijner om naar te kijken.

Handig voor beeldbewerking

Meer lezen?

De horizon rechtzetten
De horizon rechtzetten
Een scheve horizon in je foto stoort en trekt de aandacht weg van het daadwerkelijke onderwerp.
Lees meer
Hoe voeg je lagen samen?
Hoe voeg je lagen samen?
Hoe meer lagen, hoe groter een Photoshop-bestand is. Door het samenvoegen van lagen kun je de bestandsgrootte wat verkleinen.
Lees meer