Hoe gebruik je het kloonstempel in Photoshop?

Met het kloonstempel van Adobe Photoshop poets je zo iets weg uit je foto! Het kloonstempel 'kloont' een geselecteerd gebied van de foto naar een ongewenst gebied. Op deze wijze kun je iets weghalen uit je foto.

Zo gebruik je het kloonstempel

In de originele foto zijn de verkeersborden vrij prominent aanwezig en dat leidt af van het model. Daarom gaan we de twee borden in de achtergrond wegklonen met het Kloonstempel (Clone Stamp Tool). De bruine rand onder de borden is ook storend en werken we met het Retoucheerpenseel (Healing Brush Tool) weg.

  • Open de foto in Adobe Photoshop
  • Dupliceer de achtergrondlaag (CTRL + J) of klik met de rechter muisknop op de achtergrondlaag in het lagenpaneel en klik op Dupliceer laag (Duplicate Layer)
  • Selecteer nu het Kloonstempel, links in het gereedschappenvenster
  • Selecteer het stuk dat je wilt kopiëren met ALT + KLIK op het gebied
  • Klik op de plek waar je het wilt plakken / stempelen

Het kloonstempel aanpassen

Links boven onder de menubalk verschijnt het menu van het kloonstempel. In dit menu kun je de eigenschappen van het gereedschap aanpassen. Het getal geeft de grootte van het penseel weer in pixels en het symbool erboven geeft de vorm van het penseel aan. Over het algemeen geeft een klein, zacht penseel het meest natuurlijke resultaat. Bij harde randen is het gebruik van een hard penseel beter. Stel de dekking van het penseel in op 100% zodat de bedekking van het gebied volledig is.

Hoe werkt het kloonstempel?

Met het kloonstempel geselecteerd als je gereedschap druk je met ALT + KLIK op een te klonen gebied van de foto. Met het inhouden van de ALT-toets veranderd je muis in een rondje met een kruisje er in als een soort doelwit. Laat de ALT-knop los en klik nu met de muis over het ongewenste object. Je ziet dat het doelgebied wordt gekopieerd naar het ongewenste object met als resultaat dat het object, in dit geval de verkeersborden, 'verdwijnt'.

Als je doelgebied te dichtbij het te verwijderen object komt, dan zie je dat het ongewenste object ook weer gekopieerd wordt naar die plek. Dit voorkom je door af en toe met de ALT + KLIK een nieuw doelgebied te selecteren. Maak je een foutje? Met CRTL + Z kun je één of meerdere stapjes terug. Met CTRL + SHIFT + Z kun je weer meerdere stappen vooruit.

Werk net zo lang door op deze manier totdat je tevreden bent over het resultaat. Door tussendoor een ander doelgebied te pakken om een ongewenst object weg te klonen, wordt het eindresultaat vaak wat natuurlijker.

Gebruik ook het retoucherpenseel

Het resultaat na gebruik van het kloonstempel is in deze foto nog niet optimaal. Op de plek waar de verkeersborden stonden is minder scherpte dan in de rest van de achtergrond van de foto en de structuur in de grond ontbreekt. Ook zit er een gekke bruine rand vlak boven de weg. Door met het retoucheerpenseel (Healing Brush Tool) over het gekloonde gebied heen te gaan, verbeter je het eindresultaat.

In tegenstelling tot het kloonstempel, dat rechtstreeks een gebied kloont, komen bij het retoucheerpenseel ook de structuur, de belichting, de transparantie en de schaduweffecten van de pixelmonsters overeen met pixels die je wilt verfijnen. Dit zorgt ervoor dat het nieuwe gebied naadloos overloopt in de rest van de afbeelding.

  • Klik in het gereedschappenvenster langdurig op het Retoucheerpenseel (Brush Tool)
  • Er opent een submenu met verschillende penselen waar je uit kunt kiezen
  • Selecteer het Retoucheerpenseel (Healing Brush Tool) in plaats van het Snel Retoucheerpenseel (Spot Healing Brush Tool) want op deze manier kies je zelf de bron van het te kopiëren gedeelte
  • Selecteer met ALT (OPTION) het doelgebied en klik daarna op de te retoucheren delen

Meer lezen?

Penselen in Photoshop
Penselen in Photoshop
Het penseel is één van de belangrijkste gereedschappen. Maak kennis met de basis en ontdek tips voor een goede workflow!
Lees meer
Foto's zwart-wit maken
Foto's zwart-wit maken
Een kleurenfoto omzetten naar zwart-wit is niet moeilijk als je één van deze drie methodes in Adobe Photoshop volgt.
Lees meer