Alles over Penselen in Photoshop

Het penseel is een van de basis gereedschappen in Photoshop. Met het penseel kun je gerichte bewerkingen maken en het is een erg divers gereedschap. Je gebruikt een Penseel niet alleen als je daadwerkelijk het gereedschap Penseel (B) selecteert, maar ook de gereedschappen onder Vervagen, Gummetje, Verscherpen, Snel repareren en Spons zijn penselen.

Aan de slag

Klik je in de gereedschapsbalk op het penseel icoon, dan opent er onder de menubalk de optiebalk voor het Penseel gereedschap. In deze balk kun je allerlei aanpassingen maken aan de voorinstellingen van het Penseel zoals de grootte, hardheid en de vorm.

Klik je vervolgens in de optiebalk op het icoon van het mapje met daarin een penseel (zie bovenstaande afbeelding, Penseel Instellingen uitbreiden) dan opent het onderstaande menu. In dit menu kun je je nog meer aanpassingen maken aan het Penseel en kun je de bibliotheek van Penselen inzien.

Voorinstellingen gebruiken en maken

Je kunt zelf penselen maken of voorinstellingen gebruiken. Wijzigingen die je maakt aan een vooringesteld penseel zijn tijdelijk. Bij een volgend gebruik wordt het penseel weer naar de oorspronkelijke waarden ingesteld. Wil je de aanpassingen bewaren, dan maak je daarvoor een nieuw penseel aan. Klik in het deelvenster penselen op het icoon voor een nieuw penseel (zie onderstaande afbeelding) of druk op SHIFT + CTRL + N (SHIFT + CMND + N) op je toetsenbord.

Tekenen met het penseel

Hoe de Penselen precies werken en welke eigenschappen welk resultaat geven is het makkelijkst te zien en uit te proberen op een witte ondergrond en een zwart Penseel. Kies verschillende instellingen en teken per penseel een streep. Je krijgt dan een goed idee van de mogelijkheden en eventuele toepassingen.

Penselen en maskers

Het Penseel gebruik je ook heel vaak in combinatie met een laagmasker. Op een gedupliceerde laag met een laagmasker kun je aanpassingen maken die je niet over de hele foto wilt maken. Het gezicht van je model heeft bijvoorbeeld een andere bewerking nodig dan het groene gras waar ze op staat. Maak daarom lagen met laagmaskers aan voor deze verschillende onderdelen en gebruik de Penselen voor je bewerkingen.

Werken met een tekentablet

Wat het werken met penselen in Photoshop betreft, is een tekentablet een onmisbaar gereedschap. Goed gereedschap is ook in dit geval het halve werk. Met een muis kun je minder natuurlijk tekenen dan met een tekentablet. Met het tekentablet kun je de drukgevoeligheid van de pen instellen en daarmee krijg je het gevoel alsof je werkt met een echte verfkwast, potlood of pen. Een verrijking voor je creativiteit!

Bekijk alle Studieboeken voor beeldbewerkingssoftware | Bekijk alle tekentablets

Hoe gebruik je het kloonstempel?
Hoe gebruik je het kloonstempel?
Wil je iets wegpoetsen van je foto? Met het kloonstempel van Adobe Photoshop kun je iets weghalen uit het beeld.
Lees meer
Hoe werkt het retoucheerpenseel?
Hoe werkt het retoucheerpenseel?
Door het weghalen van onvolkomenheden, komt je onderwerp beter tot zijn recht. Dit kan met het retoucheerpenseel.
Lees meer