Onmisbare tips voor het werken met een Wacom tekentablet

Het werken met een Wacom tekentablet is heel anders dan met een muis. Het is sneller, voelt natuurlijker en het is zelfs preciezer, al is het in het begin misschien even wennen. Met deze onmisbare tips heb je een vliegende start en haal je het maximale uit het werken met een Wacom tablet.

Bekijk alle Wacom tekentablets

Wat zijn de voordelen van een Wacom tablet?

Met een tekentablet werk je op een meer intuïtieve manier dan met een muis. Je kunt de Wacom pen gebruiken voor je dagelijkse werkzaamheden en er rechtstreeks digitaal mee tekenen. Met de pen werk je ontzettend nauwkeurig. Maar het allergrootste voordeel van een Wacom tablet is dat je workflow enorm versnelt, mede doordat je extra sneltoetsen en zelfs digitale snelmenu’s tot je beschikking hebt. Ook kun je draadloos werken en de tablet eenvoudig ergens mee naartoe nemen.

Je Wacom positioneren en installeren

De positie van het Wacom tekentablet

Veel gebruikers houden de indeling van het bureau traditioneel: het toetsenbord in het midden en de tablet links of rechts daarvan. Toch werkt het makkelijker als je de tablet recht voor je legt. Zeker met een groot formaat tablet is het prettig om de tekentablet recht voor je op het bureau te plaatsen. Het toetsenbord leg je daarboven, zo kun je alsnog snel iets typen of extra sneltoetsen gebruiken. Probeer het maar eens uit!

Installeer altijd de nieuwste drivers

Op de website van Wacom kun je de nieuwste drivers vinden en downloaden. Sluit de tekentablet aan op je computer, installeer de nieuwste drivers en open het stuurprogramma van Wacom. In dit programma kun je alle instellingen bepalen voor je tekentablet en de bijbehorende pen. Werk je met Apple iOS? Dan kun je de instellingen aanpassen via de systeemvoorkeuren van je computer.

Stel de tablet-schermrelatie in

In het stuurprogramma van Wacom kun je aangeven hoe groot het schermgebied is ten opzichte van het actieve gedeelte van de tekentablet. Zowel van het beeldscherm als het werkvlak van de tablet kun je volledig gebruiken of beperken tot een door jou in te stellen gedeelte. Een beperkt gedeelte gebruiken kan handig zijn wanneer je meerdere schermen of een extreem groot beeldscherm hebt.

Werken met de Wacom Pen

Stel de pen naar jouw voorkeuren in

De Wacom pen kun je volledig instellen. Denk aan het aanpassen van de druk van de penpunt, de kantelgevoeligheid en de dubbelklik afstand. Wat betreft de gevoeligheid van de pen moet je echt uitproberen wat jij het fijnste vind. In het begin kun je de pen het beste wat minder gevoelig zetten omdat je nog aan deze werkwijze moet wennen.

De bovenkant, of achterkant van de pen, wordt de gum genoemd. In Adobe Photoshop zal de achterkant automatisch fungeren als gum wanneer je de pen omdraait. Maar ook daarvan kun je de functie, de gevoeligheid en de druk aanpassen. De twee knoppen aan de zijkant van de pen bedien je met je duim en deze staan standaard ingesteld als dubbelklik en rechtermuisklik, maar dit kun je wijzigen.

Hoe houd je de Wacom pen vast?

De pen voor een Wacom tablet kun je op een vergelijkbare manier vasthouden zoals je een normale pen vasthoudt. Toch zal de grip iets anders zijn omdat de pen wat dikker is en knoppen heeft die je kunt bedienen. De bewegingen die je hand maakt zijn minder groot dan bij het gebruik van een muis. Net als met het schrijven met een ‘echte’ pen, zal je je arm natuurlijker bewegen en minder stijf worden tijdens het werken.

Probeer verschillende penpunten

De punt van de Wacom pen is verwisselbaar en er zijn verschillende soorten penpunten. Naast de zwarte ‘standaard’ penpunten, heeft Wacom flexibele penpunten en zelfs vilten penpunten. Met een andere penpunt voelt je pen anders aan, met de vilten punt voelt het bijvoorbeeld alsof je met potlood op papier aan het tekenen bent. De flex stroke penpunten zijn voorzien van een speciaal veertje, waardoor je weinig druk uitoefent en het lijkt alsof je met een kwast of borstel tekent.

Wissel op tijd van penpunt

Omdat je een pen altijd op dezelfde manier vast hebt, zal de penpunt op één plek sneller slijten. Bekijk regelmatig of de punt van je pen scherpe randjes heeft. Als dat het geval is, verwissel dan de penpunt met een nieuwe om krassen en beschadigingen op het werkoppervlak van je tablet te voorkomen!

Bekijk alle penpunten

Bewaar je pen in de etui of standaard

De pen kun je op meerdere manieren in de bijbehorende standaard bewaren. De pen kun je er rechtop met de punt naar beneden in zetten of overdwars in de speciale inkeping van de standard neerleggen. Door de pen in de standaard te bewaren wanneer je ‘m niet gebruikt, kan de pen de slaapstand van je computer niet verstoren en de cursor niet hinderen wanneer je toch even je muis wilt gebruiken. Met de houder op een vaste plek weet je altijd waar je pen is!

Speciale functies van de Wacom tablet

Profiteer van de ExpressKeys

De knoppen op een Wacom tablet worden ExpressKeys genoemd. Je kunt niet alleen modificatie toetsen zoals CTRL, ALT of Shift aan een knop toewijzen, maar er zelfs een dubbelklik of snelkoppelings functie aan toewijzen, ermee navigeren, een on screen tool openen zoals het Radial menu en een door jou ingestelde toepassing opstarten. Je kunt de knoppen uitzetten als je ze niet gebruikt.

Werk met de Touch Ring

De Touch Ring in het midden is snel toegankelijk met je vrije hand. Hiermee kun je vanuit de basis instellingen scrollen en in- en uitzoomen. De snelheid van de ring kun je naar je eigen voorkeuren aanpassen. Je kunt natuurlijk een andere functie aan de ring toewijzen zoals draaien.

Gebruik virtuele menu’s

Het schermtoets paneel en het taartmenu zijn virtuele menu’s waarmee je je workflow kunt versnellen. De layout van de knoppen in het schermtoets paneel kun je zelf bepalen. Het taartmenu is een cirkel met meerdere segmenten. Elke segment heeft zijn eigen instelling. Zo kun je snel van instellingen wisselen of van gereedschap wisselen in Photoshop.

Tips voor het werken met een Wacom tekentablet - 4

Het Express View geheugensteuntje

Door de functie ‘Instellingen’ aan een knop toe te wijzen, kun je de Express View activeren. De Express View is een overzicht dat je op je hoofd beeldscherm kunt oproepen. Je ziet dan precies welke functie er aan de knoppen van je tekentablet en aan de pen zijn toegewezen. Dit is een fijn geheugensteuntje. Vanuit de Express View kun je meteen doorgaan naar het menu van de Touch voorkeuren en de ExpressKey instellingen.

Werken met handgebaren

Tekentabletten met Touch oftewel aanraakfunctie, kun je bedienen met multi-touch handgebaren. Dit werkt vergelijkbaar met de touchpad van een laptop. Je kunt de muis bedienen, een venster verslepen, inzoomen, uitzoomen, swipen, roteren en in een browser scrollen tijdens het lezen van een artikel. Met een andere combinatie kun je weer een menu openen of een specifiek programma opstarten.

De Touch handgebaren kun je zelf instellen waardoor je veel extra opties hebt. Met twee vingers kun je inzoomen, uitzoomen en iets roteren zoals je dat op je smartphone doet bij een foto. Door drie vingers naast elkaar op het tekentablet te houden en daarna je hand een kant op te bewegen, kun je bijvoorbeeld een pop-up scherm verslepen zonder dat je daar de pen voor nodig hebt.

Handig om te weten

Instellingen voor programma’s

In de software van Wacom kun je meerdere toepassingen toevoegen, zoals Adobe Photoshop en Adobe Lightroom. De functies van de tekentablet en de pen kun je vervolgens per applicatie instellen. Het wordt automatisch door de tablet en de pen herkent in welk programma je aan het werk bent.

Je instellingen back-uppen

Via het stuurprogramma van Wacom en via de systeemvoorkeuren voor je tablet op Apple iOs is er de mogelijkheid om je instellingen voor de tekentablet en de pen op te slaan. Als je je Wacom tekentablet helemaal goed hebt ingesteld, is het verstandig om de instellingen op te slaan op je computer of in de cloud. Zo heb je altijd snel toegang tot je eigen instellingen en kun je de instellingen bijvoorbeeld makkelijk op een andere computer zetten.

De Touch functie in- en uitschakelen

Heeft jouw Wacom een Touch functie? Op de tekentablet zit aan de zijkant een schuifje waarmee je razendsnel de Touch functie van je Wacom inschakelt of weer uitschakelt. De aanraakfunctie reageert namelijk niet alleen op jouw vingers, maar ook op die lieve kattenpootjes…

Houd de tablet en de pen schoon

Zowel de tekentablet als de pen en de penhouder trekken stof aan en beide komen veel in aanraking met je handen. De tablet regelmatig schoonmaken is belangrijk. Haal af en toe een antistatische doek of een licht vochtig doekje over de tablet, de pen en de houder om ze stofvrij te maken. Druk daarbij niet te hard op de knoppen of de tablet.

Geef jezelf de tijd om te wennen

Je moet echt even wennen aan het werken met een Wacom tekentablet. De muis kun je er best af en toe nog bij pakken, maar hoe meer je de tablet gebruikt, hoe sneller je er aan gewend raakt. Na enkele weken zul je de tekentablet op een hele andere manier gebruiken dan in het begin. Tussendoor kun je de toegewezen functies van knoppen wijzigen en de instellingen van de pen aanpassen naar jouw wensen om zo je workflow nog meer te verbeteren. Heel veel plezier met je Wacom tablet!

De meest populaire tekentablets

De huid verzachten
De huid verzachten
Soms is het voor het eindresultaat mooier om de huid van een portretfoto wat te verzachten. Volg de methode op deze pagina!
Lees meer
Ogen oplichten en verscherpen
Ogen oplichten en verscherpen
De ogen zijn de blikvangers in een portret! Hoe kun je de ogen oplichten en verscherpen in Photoshop? Volg deze stappen!
Lees meer