Welke statiefkop heb ik nodig?

Een statiefkop plaats je op je statief en zorgt er voor dat je de camera in verschillende posities kunt zetten. Bij sommige statieven wordt er een kop meegeleverd, maar welke kop past het beste bij jou? Het belangrijk is dat een statiefkop genoeg draagvermogen heeft én qua functionaliteiten bij je verwachtingen past.

Bekijk alle statiefkoppen

Balhoofd

Een balhoofd is een statiefkop met een constructie waarmee je razendsnel je camera kunt herpositioneren en de positie weer kunt vastzetten. Als je de vergrendeling er vanaf haalt, kun je door de bewegende bal je camera alle kanten op bewegen. Met een balhoofd heb je veel bewegingsvrijheid, maar het verstellen gaat wel iets minder nauwkeurig in vergelijking met een driewegkop.

Bekijk alle balhoofden

Driewegkop

Een driewegkop is een statiefkop die in drie richtingen afzonderlijk zeer precies is af te stellen. Voor het tilten, pannen en kantelen kun je afzonderlijke hendels gebruiken. Ook zijn de posities van de assen, afzonderlijk te vergrendelen. Een nadeel van een driewegkop is dat het tussentijds verstellen wat meer tijd kost dan met bijvoorbeeld een balhoofd.

Bekijk alle drieweg statiefkoppen

Panoramakop

Het maken van een goede panoramafoto is niet makkelijk. Met een panoramakop maak je eenvoudig de perfecte 360 graden foto! De camera draait dan namelijk precies om één punt heen. Als je daarna de afzonderlijke beelden met behulp van software samenvoegt tot één geheel, heb je geen last van vertekeningen in het beeld.

Bekijk alle panorama koppen

Schommelkop

Een schommelkop wordt ook wel een ‘swinghead’ of een ‘gimbalkop’ genoemd. Met deze bijzondere kop op je statief is het eenvoudig om bewegende onderwerpen te volgen en vast te leggen. De camera kun je horizontaal en verticaal bewegen. Je hoeft bijvoorbeeld de kop niet tussentijds te verstellen wanneer er een vogel voorbij vliegt die je wilt vastleggen. Je kunt de vogel in vlucht volgen met je camera en fotograferen! Deze koppen zijn perfect voor natuurfotografie met telelenzen en voor het fotograferen van vliegtuigen.

Bekijk alle schommelkoppen

Videokop

Videokoppen hebben gemiddeld een iets hoger draagvermogen en een langere bedieningshendel voor het aanpassen van de positie. Professionele videokoppen zijn gevuld met een speciale vloeistof. Er ontstaat daardoor een kleine demping of vertraging in de bewegingen die je maakt. Hierdoor is het makkelijker om tijdens het filmen opnames met een vloeiende beweging te maken.

Bekijk alle videokoppen

Dit zijn de meest populaire statiefkoppen

Meer lezen over statieven?

Welk statief moet ik kopen?
Welk statief moet ik kopen?
Wat voor statief is geschikt voor jou als beeldmaker? Is een tripod of een monopod handiger? En welke soorten statieven bestaan er?
Lees meer
Waar let je op bij het kopen?
Waar let je op bij het kopen?
Welk materiaal kies je en welke belastbaarheid heb je nodig? Wij helpen je met het maken van de juiste keuze.
Lees meer