Tips voor de beste vakantiefoto's

Je vakantie is dé gelegenheid om lekker uitgebreid foto’s te maken. Maar waar let je eigenlijk op bij het maken van vakantiefoto’s? Met deze tips ga je goed voorbereid op pad en kom je thuis met de mooiste plaatjes!

Tip 1: Zorg dat je je camera kent

Het ligt voor de hand, maar zorg dat je je camera goed kent voordat je op vakantie gaat. Niet is zo frustrerend als het missen van een bijzonder moment doordat je je instellingen niet goed hebt staan. Oefen thuis alvast in verschillende omstandigheden en raak vertrouwd met je apparatuur.

Tip 2: Bekijk de ansichtkaarten

Ben je net op je vakantiebestemming aangekomen? Bekijk dan de ansichtkaarten eens die er te koop zijn. Hierop zie je al snel de echte hotspots van de omgeving en weet je de beste plekjes. Zo kun je alvast kijken waar je naartoe kunt gaan voor de gaafste foto’s. Maar nóg leuker is natuurlijk het zelf ontdekken van mooie locaties!

Tip 3: Fotografeer verschillende onderwerpen

Vertel een verhaal met je vakantiefoto’s en fotografeer verschillende onderwerpen. Naast de landschapsfoto’s doen detailfoto’s het ook vaak erg goed. Fotografeer de kleine dingen die je thuis niet zo snel tegen zult komen. Denk aan een vissersnet in de haven, een bordje op een kerk of speciale schelpen op het strand.

De lokale bevolking laat veel zien van het leven in het vakantieland waar je bent. De foto’s maken het verhaal van jouw vakantie compleet. Maak daarom portretten van mensen of straatfoto’s op een lokale markt.

Tip 4: Gebruik een polarisatiefilter

Naast je camera, statief en extra accu’s kun je op vakantie echt niet zonder een polarisatiefilter of grijsfilters. Met een polarisatiefilter worden kleuren levendiger en heb je minder last van reflecties in het water. Een bekend effect is dat de lucht blauwer en de wolken witter worden. Dit zorgt voor mooiere landschapsfoto’s op vakantie.

Bekijk alle polarisatiefilters

Tip 5: Ga op de juiste tijden naar de hotspots

Op vakantie zijn er altijd populaire hotspots die je kunt bezoeken. Zorg dat je er voor of juist na de grote menigte bent, zodat je in alle rust kunt fotograferen. Veel mensen komen op vakantie wat later op gang, sta daarom vroeg op voor het bezoeken van zulke plekken. Een bijkomend voordeel is dat het licht ‘s ochtends vroeg vaak veel zachter is dan midden op de dag.

Tip 6: Blijf ‘s avonds wat langer hangen

Ook na zonsondergang kun je hele sfeervolle vakantiefoto’s maken. Blijf daarom ‘s avonds wat langer hangen in de stad of op het strand en maak avondopnamen. Doordat je met langere sluitertijden werkt, heb je hier wel een statief voor nodig.

Tip 7: Zoek de beste compositie

Eén van de belangrijkste onderdelen voor een goede foto, is een fijne compositie. Bedenk bij elke foto waar je het onderwerp in de foto wilt plaatsen en wat er op de achtergrond moet komen. Een handige richtlijn hierbij is de regel van derden. Ga ook eens op zoek naar andere standpunten of gebruik een telelens voor verrassende beelden.

Compositieregels voor fotografie

Tip 8: Leg spontane momenten vast

Ga je op vakantie met je kinderen, vriend(in) of vrienden? Voorkom dan de staatsieportretten en leg juist de spontane momenten vast. Maak foto’s als de kids lekker aan het spelen zijn of je partner een eindje voor je uitloopt in een smal straatje. Hierdoor krijg je veel leukere foto’s en beleef je die speciale moment achteraf opnieuw.

Tip 9: Maak back-ups!

Maak ook tijdens je vakantie back-ups van je foto’s. Neem een laptop en eventueel een externe harde schijf mee om je foto’s dubbel op te slaan. Het zou zonde zijn als je thuiskomt zonder foto’s doordat er iets mis is gegaan. Heb je geen laptop of laat je deze tijdens de vakantie bewust thuis? Neem dan twee geheugenkaartjes mee en wissel deze elke dag om. Zo heb je altijd nog de helft van je vakantiefoto’s.

Extra tip
Heb je een camera met twee geheugenkaartsleuven? Laat je camera de RAW-bestanden naar de eerste kaart en de JPG-bestanden naar de tweede kaart wegschrijven. Als je in je hotelkamer of appartement bent, kun je de JPG-bestanden vanaf je laptop snel uploaden naar een cloud drive zonder eerst je RAW-bestanden naar JPG om te moeten zetten.

Tip 10: Laat alleen de mooiste foto’s zien

Als je één of meerdere weken op vakantie gaat maak je misschien wel honderden foto’s. De truc is om alleen de beste beelden in een vakantiealbum of op social media te plaatsen. Maak daarom thuis een selectie van de allerbeste foto’s.

Dit heb je nodig

Meer lezen?

De ultieme vakantievideo maken
De ultieme vakantievideo maken
Wil je een gave vakantie-video gaan maken? Lees dan deze 10 tips voor het creëren van de ultieme vakantie aftermovie!
Lees meer
Wat neem je mee op fotoreis?
Wat neem je mee op fotoreis?
Voor elke reisbestemming pak je je koffer op een andere manier in. Dat is zo met kleding, maar ook met je apparatuur.
Lees meer