Welke action cam moet ik kopen?

Wil je een action cam kopen voor het filmen van sportieve momenten of het maken van een gave timelapse terwijl je een break neemt van het surfen? Wij helpen jou op weg door uit te leggen waar je op moet letten tijdens je zoektocht naar de beste action cam!

Bekijk alle action cam's | Top 10 action cam's

Wat is een action cam?

Een action cam is een kleine, robuuste en gebruiksvriendelijke camera waarmee je avontuurlijke video’s en foto’s maakt. Action cam’s zijn hét middel bij uitstek om actie op beeld vast te leggen. Bergbeklimmen, motorrijden, waterskiën, freerunnen, suppen, snorkelen, karten, snowboarden en skydiven..., het kan niet gek genoeg! Het voordeel van het compacte formaat is dat je een action camera op unieke plekken kunt monteren. Een action cam zit je niet in de weg terwijl je actief bezig bent en je neemt ‘m gemakkelijk met je mee.

Voordelen van een action cam

 • Gebruiksvriendelijk
 • Super grote beeldhoek
 • Compact en lichtgewicht
 • Heel veelzijdig te gebruiken
 • Meestal waterbestendig
 • Meestal schokbestendig

Nadelen van een action cam

 • Wat kleinere beeldsensor
 • Veel extra accessoires nodig
 • Een klein display óf geen display
 • Je kunt niet van lens wisselen
 • Relatief korte accuduur
 • Weinig scherptediepte

Tips voor het kopen van een action cam

Als je nooit iets met een action camera hebt gedaan of nog niet zo veel van video af weet, dan is het handig om te weten waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een action cam. De meest bekende action cam's zijn van GoPro en Sony, maar er zijn nog veel meer fabrikanten. Twijfel je na het lezen van de onderstaande tips nog steeds welke action cam er het beste bij jou past? Neem gerust contact op met onze klantenservice voor advies!

Video mogelijkheden
In welke resolutie wil je filmen? Full HD kwaliteit is meer dan voldoende voor het maken van scherpe en gedetailleerde video's. Een voordeel van opnemen in UHD 4K of 4K is dat je stukjes video achteraf nog zou kunnen uitsnijden in een montage. Ook zorgt het kunnen opnemen in 4K ervoor dat de action cam in staat is om in full HD kwaliteit op te nemen in slowmotion.

Met hoe meer frames per seconde je filmt, hoe soepeler het beeld is. Hoe hoger de videoresolutie en hoe hoger het aantal frames per seconde, hoe groter het bestand van een enkele opname wordt. Als je filmt met een hoge fps, dan kun je in de montage het beeld vertragen en het moment in slowmotion laten zien. Bij de specificaties van action cam’s kun je zien wat de maximale resolutie is en met hoeveel frames per seconde de action cam kan opnemen.

Foto mogelijkheden
Met bijna elke action cam kun je naast video’s opnemen, ook foto’s maken. Maar niet elke action cam heeft een speciale functie voor het maken van een timelapse of ondersteunt burst - het maken van een korte reeks foto’s op een hoge snelheid.

Wil je achteraf de foto’s uitgebreid kunnen bewerken? Kijk dan of de action cam in RAW fotografeert. Het fotobestand heeft dan meer informatie in zich waardoor je meer kunt doen in de beeldbewerking.

Beeldstabilisatie
Een action cam met ingebouwde beeldstabilisatie produceert soepelere beelden, dan een action cam zonder beeldstabilisatie. De stabilisatie vangt ongewenste trillingen en bewegingen op en corrigeert dat softwarematig. Hierdoor is het uiteindelijke beeld natuurlijker en veel prettiger om naar te kijken. Als je een action cam koopt zonder beeldstabilisatie, dan zou je er later een aparte stabilizer bij kunnen kopen.

Bekijk action cam's met beeldstabilisatie

De accu
Er zijn action cam’s met een interne accu én action cam’s met een verwisselbare accu. Wanneer de accu leeg is, is het handig om deze te kunnen verwisselen en weer door te kunnen gaan met waar je mee bezig was - zeker als je veel filmt op een dag. Action cam’s met een interne accu moet je tussendoor opladen met een USB-kabel voordat je nieuwe opnames kunt maken.

Het display
Wat voor display wil je? De meeste action cam’s hebben een vast display voor het weergeven van het menu van de instellingen. Niet elke action cam heeft een display waar je het live beeld op kunt zien of één van je gemaakte beelden op kunt terugkijken. Onthoudt wel dat een display dat veel aanstaat op de maximale helderheid, veel van de accu vergt.

Waterdichtheid
Er is een groot verschil tussen 'spatwaterdicht' en 'waterbestendig'. Een waterdichte action cam heeft speciale afdichtingen tegen water in de camerabody en kan zonder behuizing mee onder water. De meeste action cam’s kunnen gerust tegen een paar druppels, maar als je er echt mee het water in gaat, of er mee onder water wilt, dan heb je misschien een speciaal onderwaterhuis nodig voor je camera. Vaak wordt deze meegeleverd. Als je een action cam koopt die je altijd in een behuizing moet doen, houdt er dan rekening mee dat het je tussendoor meer tijd kost om er een andere accu of geheugenkaart in te doen.

Bekijk waterdichte action cam's

Connectiviteit
Met extra connectiviteits functies zoals wifi, bluetooth en NFC is het mogelijk om je action cam te verbinden met je telefoon. Dit is handig om beelden over te zetten en snel te delen met anderen, of om vanaf je smartphone de action cam in te stellen en te bedienen. Maar niet elke action cam beschikt over deze draadloze functies.

Er bestaan action cam’s met een HDMI-aansluiting of een aansluiting voor een microfoon. Als je graag met een microfoon wilt filmen om een betere geluidskwaliteit te krijgen, dan heb je een action cam met een microfoon aansluiting óf een USB-aansluiting nodig. Er bestaan namelijk microfoons voor action cam met een USB-aansluiting.

Je budget
Door van te voren een maximaal budget te bepalen, vallen er meteen wat action camera’s af. Besef dat je er met een action cam alleen nog niet bent. In de meeste gevallen moet je er nog een geheugenkaart, één of meerdere extra accu’s en een opbergtas bij kopen. En niet bij alle action cam's worden er accessoires meegeleverd waarmee je de camera ergens op kunt bevestigen. Het aankoopbedrag zal daardoor oplopen.

Dit zijn de meest populaire action cam's

Welke accessoires heb ik nodig?

Eenvoudige accessoires zoals een paar plakkertjes, een behuizing en een statiefadapter worden vaak meegeleverd door fabrikanten. Maar wat als je je action cam op een specifieke plaats wilt monteren zoals op je auto, helm, een railing of surfboard? En wat als je filters wilt gebruiken om de beeldkwaliteit te verbeteren?

Er zijn tal van accessoires te koop voor action cam’s! Denk aan grips, polsbanden, floating bobbers, suction cups, buismounts en speciale bevestigingen voor op de banden van een rugtas. Kijk bij het aanschaffen of de accessoires die jij nodig hebt, ook daadwerkelijk beschikbaar zijn voor jouw action camera.

Handige action cam accessoires

Meer lezen?

Filmen op de motor met een action cam
Filmen op de motor met een action cam
Filmen tijdens het motorrijden? Een action cam is daar perfect voor! Gebruik deze tips om met spectaculaire motorvideo's thuis te komen.
Lees meer
Maak de ultieme vakantievideo
Maak de ultieme vakantievideo
Wil je een gave vakantievideo gaan maken? Lees dan deze 10 tips voor het creëren van de ultieme aftermovie van je reis!
Lees meer